Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Προς τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Μάριο Μπέγζο: Πες τα Χρυσόστομε!

Προς τον Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών κ. Μάριο Μπέγζο: 
Πες τα Χρυσόστομε!

Ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών Μάριος Μπέγζος παραχώρησε συνέντευξη

στο ραδιοφωνικό σταθμό ΑΘΗΝΑ 9.84. 

Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα δημοσιογράφων αναφέρθηκε στο ζήτημα της μισθοδοσίας του κλήρου. 
Είπε μεταξύ άλλων: 
«Θα σας πω κάτι αστείο που το ξέρουμε όλοι μας. Το ελάχιστο εισόδημα ενός ιερέα είναι ο μισθός του από το κράτος, ο οποίος και φορολογείται. Το μεγαλύτερο είναι τα λεγόμενα «τυχερά». Οι δωρεές των πιστών. Σε ένα νεκροταφείο να πάτε να σας διαβάσει μια ευχή θα δώσετε κάτι. Αυτό, αν το αθροίσετε, το οποίο είναι και αδήλωτο στην εφορία είναι τα καλύτερα έσοδά του». 

Η δημοσιογράφος ρωτάει:
«Συνεπώς μπορεί να στερηθεί το μικρό κομμάτι του μισθού, θέλετε να μας πείτε;»…


Και ο Μάριος Μπέγζος απαντά:
«Σαφώς. Τα 9/10 της Ορθοδοξίας, σε όλο τον κόσμο, δεν μισθοδοτούνται από το κράτος. Στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Κύπρο… Ζουν από τους πιστούς. Επομένως, είναι αστείο πράγμα αυτή η αρρωστημένη εμμονή για το μισθό των ιερέων…». 

Η δημοσιογράφος ρωτά:
«Θα ήταν, νομίζετε, ένα σημαντικό έσοδο, μια σημαντική προσθήκη για το κράτος αν έπαυε αυτό το κονδύλι;». 

Ο Μάριος Μπέγζος απαντά: 
«Πιο πολύ έχει συμβολική σημασία…, διότι, αν δεν με απατά η μνήμη μου οι κληρικοί της Ελλάδας δεν υπερβαίνουν τους 9.000».

Πηγή: Το μπλογκ «θρησκευτικά»



Σχετικό:
Διαβάζω ότι…

Στο δελτίο ειδήσεων του MEGA την Τρίτη (11/10/2011) προβλήθηκε ένα ρεπορτάζ για μία εκδήλωση-συναυλία στον Πειραιά όπου ο Νταλάρας ερμήνευσε ποιήματα της κ. Ελένης Αρβελέρ για το Βυζάντιο..

Στο ρεπορτάζ, ακούσαμε τον κ. Νταλάρα να τραγουδάει, και μετά ακολούθησε ένα μικρό απόσπασμα από την ομιλία της κ. Αρβελέρ στο οποίο αναφερόταν στην περίοδο του Βυζαντινού αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού ο οποίος σε μια κρίσιμη και δύσκολη περίοδο για την επιβίωση της αυτοκρατορίας δήμευσε μεγάλο μέρος της εκκλησιαστικής περιουσίας για να ανασυγκροτήσει το κράτος και τον στρατό φέρνοντας το ως παράδειγμα προς μίμηση για την σημερινή κατάσταση…

…Και είδαμε τότε το κοινό, που παρακολουθούσε τη συναυλία, να ξεσπά σε ενθουσιώδη χειροκροτήματα επιδοκιμασίας για τα λόγια αυτά!..

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kαλημέρα σας. Είμαι εφημέριος σε κεντρικό ναό επαρχίας. Στην ευλογημένη επαρχία πού ποτέ δεν υπάρχει απαίτηση εκ μέρους του κλήρου για τυχερά, αλλά το ίδιο το εκκλησίασμα όταν και αν θελήσει δίνει κάτι στον παπά του. Δεν υπηρετώ σε κανένα νεκροταφείο, δεν είμαι μπακάλης πού πουλάει τον Χριστό. Από μυστήρια-λειτουργίες-κηδείες κάνω συνολικά 5 το μήνα ή και 6 από τα οποία δέχομαι λεφτά στο ένα ή στα δύο,χωρίς να τα ζητήσω, κυρίως γιατί όλοι αυτοί που τελούν τα μυστήρια και τις ακολουθίες είναι γνωστοί και έχουμε αδελφικές σχέσεις μεταξύ μας. Ο μισθός μας μετά τις περικοπές έφτασε τα 900 ή και τα 800 ευρώ από τα οποία τα μισά πάνε στο ενοίκιο και σε δάνειο μου και τα υπόλοιπα σε λογαριασμούς και βιοτικές ανάγκες. Όταν δεν έχει η Εκκλησία πολλές φορές αναγκάζομαι να δίνω και ελεημοσύνη από αυτό το υπόλοιπό για να μην με κατηγορήσουν για ασπλαχνία και κατηγορηθεί το ράσο δι εμού. Κατά βάθος δεν παραπονιέμαι γιατί σήμερον ο μέσος Έλληνας τραβά τα ίδια και χειρότερα. Δεν βλέπω γιατί θα έπρεπε να αποτελώ εξαίρεση.
Και δεν είμαι η μοναδική περίπτωση Τέτοιοι παπάδες υπαρχουν σε όλη την επαρχία.Όι περισσότεροι απο αυτούς είναι και πολύτεκνοι. Δεν τα γράφω αυτά για να με θαυμάσετε ή να με λυπηθείτε. Απλά περιγράφω χωρίς συναίσθημα μια πραγματικότητα. Και ρωτώ τον ξεπουλημένο θεολόγο-λέμε τώρα- κύριο Μπέγζο σε ποιό φαντασιακό κόσμο ζεί; Ως πότε θα πουλά φούμαρα και φληναφήματα στο έξαλλο κοινό, για να φαίνεται αρεστός και μοντέρνος στους νεοεποχίτες-μασώνους φίλους του; Καλύτερα να μην μιλά αν δεν έχει συναίσθηση της πραγματικότητας. Ας καθίσει αναπαυτικά στην ψηλή αναπαυτική του ακαδημαϊκή του καρέκλα με όλα τα παρελκόμενα της και ας ευχαριστεί τον Θεό πού του δόθηκε η ευκαιρία να κάθεται εκεί.

Ξέρω ότι τα παραπάνω δεν θα τα δημοσιεύσετε γιατί εσας σας ενδιαφέρουν μόνο τα σκάνδαλα αρχιερέων και τα έξωμα φορέματα των δημοσίων πορνών. Έτσι έχει περισσότερη επισκεψιμότητα ίσως το μπλόγκ σας. Εγώ καταθέτω την αλήθεια μου, την οποία συνυπογράφουν και άλλοι πολλοί.


Π.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Εφημέριος σε κεντρικό ναό της επαρχίας, μου γράφει στο μπλογκ μου το «χαίρετε»…

http://xairete.blogspot.com/2011/10/blog-post_9510.html

Παπα-Φούστης είπε...

Τώρα αυτός ο συνάδελφος παπάς, γιατί κρύβεται;
Φοβάται μήπως τον καθηγητή που τον βρίζει δημόσια, και γι αυτό φορεί μεσαιωνική κουκούλα;
Και αυτό το «Π.» για υπογραφή, τι σημαίνει; «παπάς»;

Ανώνυμος είπε...

Καλά κάνει και κρύβεται ο «Π»!
Τι είναι για να παρουσιάζεται ακάλυπτος; Ο αφελής ο «Π», ο… «Φούφουτος» είναι;

ΝΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΘΕΟΣ είπε...

ΝΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΚΑΛΑ Ο ΘΕΟΣ ΝΑ "BLOGARETE"

Καθηγητής είπε...

Σας παρακαλώ κ. Μιχαλόπουλε, να «σώσετε» τις βρισιές του «Π», τις σχετικές με τον «ξεπουλημένο θεολόγο», και τους «νεοεποχίτες-μασώνους φίλους» του,
διότι έτσι η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος θα βρεθεί στα ίχνη του, έτσι θα αποκαλυφθεί,
και έτσι θα του ζητηθεί από την δικαιοσύνη να αποδείξει αν είναι αληθινά αυτά που λέει.
Ευχαριστώ!

Ανώνυμος είπε...

Eγώ δεν έγραψα κύριε εύθικτε καθηγητή , ότι ο κύριος Μπέγζος είναι μασόνος ή ότι οι φίλοι του είναι μασόνοι ή έχει φίλους τους μασόνους, αλλά εννοώ πώς αυτά που λέει είναι αρεστά σε μασόνους και χριστιανομάχους. Να μάθετε την έννοια της λέξης φίλος και να μην δικολαβείτε. ¨Οσο για το ξεπουλημένος οι περισσότεροι θεολόγοι σήμερα έχουν ξεπουλήσει την χριστιανική τους συνείδηση στο να φαίνονται αρεστοί και μοντέρνοι, κατηγορώντας την Εκκλησία. Συνεπώς δεν έχω να αποδείξω τίποτα συγκεκριμένο,αφού δεν καταλογίζω τίποτα συγκεκριμένο.

ΤΩΡΑ ΕΓΙΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟΣ;

πΑΡΑΚΑΛΏ Κ μΙΧΑΛΌΠΟΥΛΕ να δημοσιευτεί το συγκεκριμένο διευκρινιστικό-επεξηγηματικό σχόλιο προς αποφυγή κακοβούλων παρεξηγήσεων. Να μην διστάσετε παρακαλώ να το δημοσιεύσετε.

Π.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Καθηγητής είπε... Σας παρακαλώ κ. Μιχαλόπουλε, να «σώσετε» τις βρισιές του ιερέα «Π», τις σχετικές με τον «ξεπουλημένο θεολόγο», και τους «νεοεποχίτες-μασώνους φίλους» του...

http://xairete.blogspot.com/2011/10/blog-post_16.html

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα σας, θα ήθελα να ανακαλέσω τα όσα παραπάνω έγραψα και πιθανώς θίγουν ή βλάπτουν άμεσα ή έμμεσα προσωπικά,ηθικά και ως δημόσιο πρόσωπο και θεολόγο τον κ Μάριο Μπέγζο, Κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής Αθηνών, για τον οποίο δηλώνω τον σεβασμό μου ως δημόσιο πρόσωπο ,άνθρωπο και καθηγητή θεολόγο και να ζητήσω μία μεγάλη ΣΥΓΓΝΩΜΗ για τα παραπάνω γραφόμενα μου. Τα έγραψα σε ώρα ψυχολογικής φόρτισης και δυσθυμίας για όλα όσα συμβαίνουν αυτή την ώρα στην Εκκλησία και την πατρίδα μας Ελλάδα.Επίσης θα ήθελα να ζητήσω ταπεινά συγγνώμη απ'οσους σκανδαλίστηκαν απ'όλα τα παραπάνω και ζητώ από τον κ Μιχαλόπουλο να αναρτήσει το παρόν σχόλιο προς αποκατάσταση της τιμής του θιγομένου και σαν μια δήλωση ειλικρινούς μετανοίας από μέρους μου.Γνωρίζω πώς μια εκ βάθους μετανοίας ειλικρινής συγγνώμη είναι ότι πιό αντρικό και τίμιο μπορεί να δηλώσει ένας χριστιανός και παρακαλώ τον κ Μπέγζο και κάθε θιγόμενο να με συγχωρήσει στο όνομα του φιλάνθρωπου Χριστού και να θεωρήσει το ατυχές επεισόδιο λήξαν.

Σας ευχαριστώ.

Π.

P. MICHALOPOULOS είπε...

«Επάγγελμα παπάς», τέλος!

http://xairete.blogspot.com/2010/04/blog-post_18.html