http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=311069
Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011
ΠΟΙΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ - Από απαλλαγή σε απαλλαγή οι παγκαριώτατοι
ΔΙΑΒΑΖΩ:
ΠΟΙΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΓΛΙΤΩΝΟΥΝ
Από απαλλαγή σε απαλλαγή οι παγκαριώτατοι
Νέο κύκλο συζητήσεων για τις «ιερές» φοροαπαλλαγές άνοιξε η εξαίρεση των χώρων άσκησης θρησκευτικής λατρείας από την καταβολή του έκτακτου τέλους ακίνητης περιουσίας, όπως και από ένα σύνολο άλλων φόρων που καταβάλλονται για χρήσεις ακινήτων.
«Η Εκκλησία φορολογείται περισσότερο από τον κάθε πολίτη. Πού; Στα αγαθά, στα ακίνητα, στα εισοδήματα που παίρνει από την εκμετάλλευση διαφόρων ακινήτων που έχει. Πληρώνει πολύ περισσότερα απ' ό,τι οι λαϊκοί. Πού την απαλλάσσει το κράτος;» είναι το σχόλιο του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην κριτική για τις φοροαπαλλαγές της Εκκλησίας.
Μπορεί οι ιεράρχες μας να ισχυρίζονται πως ουδέποτε έθεσαν θέμα απαλλαγής για την ακίνητη περιουσία που αξιοποιούν εμπορικά, όμως η Εκκλησία απαλλάσσεται από την καταβολή φόρου για τις δωρεές που γίνονται για την τέλεση μυστηρίων, όπως και για τα χρήματα που συγκεντρώνονται στα παγκάρια, δραστηριότητες που συμβαίνουν εντός των ναών.
Σύμφωνα με το Επίσημο Δελτίο, τεύχος 5, η Εκκλησία της Ελλάδος διαθέτει 7.945 ενορίες και πάνω από 500 μοναστήρια και ησυχαστήρια, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτά τα μετόχια μονών του Αγίου Ορους ή πρεσβυγενών πατριαρχείων που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια.
Για το ΦΜΑΠ
Με το νόμο 2459/97 απαλλάσσονται από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν οι ναοί, οι μονές, καθώς και το Αγιον Ορος.
Για την εισφορά
Με το ν. 3220/2004, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παραμονές των εκλογών του 2004, με τίτλο «Μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής...», η Εκκλησία απαλλάχθηκε από την υποχρέωση της εισφοράς 35% των εσόδων της. Η εισφορά είχε θεσπιστεί το 1945, όταν το κράτος ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει τους μισθούς των κληρικών και η Εκκλησία να εισφέρει στον κρατικό προϋπολογισμό το 25% των ακαθάριστων εσόδων της, ποσοστό που το 1968 αυξήθηκε στο 35%.
Για το φόρο 10%
Με το φορολογικό ν. 3296/2004, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τον Δεκέμβριο του 2004, το Δημόσιο στερήθηκε τεράστια ποσά, καθώς η Εκκλησία απαλλάχθηκε από το φόρο 10% που επιβαρύνει τα εισοδήματα από την εκμίσθωση γαιών και οικοδομών των μητροπόλεων, των ναών, των μοναστηριών κ.λπ. Ειδικότερα, ο νόμος προέβλεψε για το οικονομικό έτος 2006 μείωση φόρου στο 7%, για το 2007 στο 4% και από το 2008 πλήρη απαλλαγή!
Για τα νεόδμητα
Με το νόμο 3842/2010 καταργήθηκε ο ν. 3427/2005 που αναφερόταν στην επιβολή ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές.
Η πρώτη ουσιαστική απόπειρα φορολόγησης της ακίνητης εκκλησιαστικής περιουσίας έγινε με το νόμο 3634/2008, που προβλέπει την επιβολή ενιαίου τέλους ακινήτων 0,1% επί της αξίας των εκμισθούμενων ή δωρεάν παραχωρούμενων ακινήτων, αλλά δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη η αποτελεσματικότητά του.
Από τη Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης ζήτησε τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής και μοναστηριακής περιουσίας και την πλήρη κατάργηση της φοροαπαλλαγής των εμπορικών συναλλαγών τους.
«Την ώρα που η ελληνική κοινωνία βιώνει μια πρωτοφανή επίθεση στα εισοδήματά της, η Εκκλησία κατορθώνει όχι μόνο να κρατά αφορολόγητα τα έσοδά της, αλλά και να αυξάνει την περιουσία της. Εκατοντάδες φόροι έχουν θεσπιστεί τα τελευταία 50 χρόνια για τη φορολόγηση των εισοδημάτων και της ακίνητης περιουσίας, αλλά πάντα η Εκκλησία και οι ιερές μονές καταφέρνουν να μην πληρώνουν φόρους, είτε λόγω του χαμηλού συντελεστή φορολόγησης των εσόδων τους είτε λόγω των διπλών βιβλίων που κρατούν», σημειώνει ο Βαγγέλης Αποστόλου, πρώην βουλευτής του ΣΥΝ Ευβοίας.
Να σημειωθεί πως η Εκκλησία διαθέτει μετοχές σε τράπεζες, χιλιάδες στρέμματα δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης, 800 κτήρια με γραφεία, καταστήματα, εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία, ακόμα και μισθωμένα βενζινάδικα.
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=311069
http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=311069
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
γιατι δεν λεγει τιποτα κουβελης για τις συναγωγες και το φοροπρονομια τους?
το ξερετε οτι "ελληνες" επιχειρηματιες φοροαποφευγουν μεσω κις -ισραηλιτικου συμβουλιου?
κουβελη θα πεις τιποτα για τα φοροπρονομια του τεκτονισμου η ...κωλυεσαι?
Αν δεν είναι Έλληνες για εσάς οι ανήκοντες σε άλλα δόγματα ή άλλες θρησκείες, τότε τι να πούμε για τους «δικούς» μας ...
...τους Έλληνες ορθόδοξους ρασοφόρους που μισθοδοτούνται από το κράτος και παίρνουν και μίζες (τυχερά) από εμάς τους υπόλοιπους Έλληνες πιστούς;
Τι να πούμε και για τους Δεσποτάδες που κάνουν και τους εθνικόφρονες, όπως αυτός στην Κόνιτσα και ο άλλος στην Θεσσαλονίκη;
Τι εικόνα δίνουν όλοι αυτοί (80, 90, πόσοι είναι οι μητροπολίτες;), οι χρυσοστόλιστοι βυζαντινοί αυτοκράτορες, όλος αυτός ο συρφετός που συγκροτεί την Ιεραρχία της λεγόμενης Εκκλησίας της Ελλάδος;
Και τέλος, τι μπλέκετε αυτόν τον πολιτικό με τους μασόνους;
Δεν καταλαβαίνουμε τι υπονοείτε.
Αν θέλετε να πείτε κάτι, να το πείτε ξεκάθαρα. Να το πείτε με στοιχεία και επώνυμα. Επώνυμα, και, για να έχει βαρύτητα η καταγγελία σας, και, για να την δημοσιεύσω.
Δημοσίευση σχολίου