Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Όλο και πιο κοντά στο στόμα του Μινώταυρου

ΔΙΑΒΑΖΩ:
28/09/2011
Όλο και πιο κοντά στο στόμα του Μινώταυρου

Μπορεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων να αναφέρθηκε, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό κ. Παπανδρέου, στον μύθο του Θησέα και του Μινώταυρου, καλώντας τον να νικήσει το δημοσιονομικό τέρας αναζητώντας (όπως και ο Θησέας) τον έξυπνο τρόπο του μίτου της Αριάδνης για να βγει από τον Λαβύρινθο, στην Ελλάδα όμως η κυβέρνηση κάνει το ακριβώς αντίθετο.

Όπως αποδείχθηκε, την ίδια ακριβώς ώρα, στην Αθήνα, ο υπουργός των Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σε μια ακόμη έκτακτη συνέντευξή του, κατέφευγε στην ίδια, κάθε άλλο παρά έξυπνη και κάθε άλλο παρά δοκιμασμένη – αντίθετα αποτυχημένη – συνταγή:

Σκόρπισε για άλλη μια φορά τον τρόμο, απειλώντας πως αν δεν γίνουν αυτά που εξαγγέλλει θα επιστρέψουμε δεκαετίες πίσω, και ανακοίνωσε ότι μας… ξανασώζει για τέταρτη φορά μέσα σε έναν μήνα, με νέο κύμα μέτρων φορολογικής φύσης.

Όλα τα φορολογικά μέτρα θα έχουν… αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2011, ανακοίνωσε νέες μειώσεις φοροαπαλλαγών, άλλαξε το σύστημα των αποδείξεων, συνδέοντάς το με το εισόδημα.

Φάνηκε ξεκάθαρα πως ο μίτος της Αριάδνης οδηγεί τον Θησέα όλο και πιο κοντά στο στόμα του Μινώταυρου, καθώς ο κ. Βενιζέλος άφησε για κάποιο αόρατο μέλλον την προοπτική να εξασφαλιστεί από την Ελβετία ο κατάλογος των φοροφυγάδων, καταφεύγοντας αντ' αυτού σε ευχολόγια.

«Πρέπει», είπε, «να πολεμήσουμε την παραοικονομία και την φοροδιαφυγή μέχρι το μεδούλι αλλά δεν μπορεί να υπολογιστούν στον προϋπολογισμό, δεν μπορεί να είναι η βάση της συμφωνίας».

Παραδέχθηκε έτσι πως η ανικανότητα της κυβέρνησης να επιβάλει τους αναλογούντες φόρους στους έχοντες, οδηγεί αναγκαστικά στην υπερφορολόγηση αυτών που ούτε έχουν, ούτε κρύβουν εισοδήματα. [...]

Κατά τα λοιπά, ο κ. Βενιζέλος μας είπε ότι η τρόικα θα επιστρέψει – αν και από την έδρα του ΔΝΤ έγινε γνωστό πως αυτό δεν θα συμβεί αν προηγουμένως δεν φθάσουν οι επιστολές-δηλώσεις μεταμελείας και νομιμοφροσύνης πρωθυπουργού και υπουργού των Οικονομικών, που αποτελούν ύψιστη απόδειξη εξευτελισμού της χώρας και τον οποίο οι υπογράφοντες δέχθηκαν με μεγάλη ευκολία και άνεση.

Σοφία Βούλτεψη


8 ΣΧΕΤΙΚΑ:

1. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος βρίσκεται στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και δοκιμάζει διάφορα κουρέματα για την Ελλάδα: Κούρεμα κοντό, αγορίστικο. Καρέ με πολλές μύτες, κομμένες με ξυράφι. Μαζεμένα τα πλαϊνά με λακ και τσιμπιδάκια. Κούρεμα στρατιωτικό με την ψιλή. Πήγε για μαλλί και θα βγει κουρεμένος.

2. Στο μεταξύ, ο αντιπρόεδρος και υπουργός της κυβέρνησης μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρτ διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να παρθούν άλλα μέτρα πριν περάσει μια βδομάδα και ότι τα όποια μέτρα αποφασιστούν δεν θα είναι τα τελευταία, αλλά τα προτελευταία των τελευταίων και βλέπουμε.

3. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επιστρέφοντας στην Ελλάδα είναι αποφασισμένος να προωθήσει δυναμικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Από την ερχόμενη βδομάδα αναλαμβάνει εκπομπή τηλεμάρκετινγκ στη ΝΕΤ για να πουλήσει όλο το στοκ.

4. Δεν θα μείνει μόνο στο γάλα και στη φρατζόλα που κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. Μάθαμε ότι απόψε θα καταθέσει γιαούρτι, βούτυρο, αβγά, μαρμελάδα. Αύριο, κρέατα, ζυμαρικά, όσπρια, χορταρικά και φρούτα.

5. Εναν θωρακισμένο με εξοπλισμό ιππότη του Μεσαίωνα συνέλαβαν σήμερα το πρωί στην είσοδο της Βουλής οι αστυνομικοί, αλλά τον άφησαν ελεύθερο, όταν έδειξε την αστυνομική του ταυτότητα. Ηταν ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος κυκλοφορεί έτσι μετά τις επιθέσεις που δέχτηκε στο εντευκτήριο της Βουλής από συναδέλφους του του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι έγιναν έξω φρενών με τις δηλώσεις του ότι εκείνος, ως νέος βουλευτής, έχει αποποιηθεί των βουλευτικών προνομίων.

6. Από το γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου διευκρινίζεται ότι το φως που καίει το βράδυ και φαίνεται από το παράθυρο του σπιτιού του είναι από το καντήλι που ανάβει ο αντιπρόεδρος στο εικόνισμα της τρόικας, καθώς, όπως είπε από το βήμα της Βουλής, αν δεν ήταν αυτή η Αγία Τριάδα, θα είχαμε χρεοκοπήσει α λα Αργεντινή.

7. Κόμμα Ανοήτων ιδρύθηκε στην Ελβετία κατά των δημοσίων υπαλλήλων. Στην Ελλάδα διίστανται οι γνώμες για έναν τέτοιο φορέα. Άλλοι εκτιμούν ότι θα σάρωνε και άλλοι θεωρούν ότι δεν θα μπορούσε να σταθεί, αφού η συντριπτική πλειονότητα είναι διορισμένη οικογενειακώς στο Δημόσιο.

8. Η κυβέρνηση πάντως αισιοδοξεί. Με το δημοψήφισμα που προετοιμάζει ευελπιστεί ότι θα σώσει τον τόπο. Άλλωστε είναι γνωστό ότι ένα δημοψηφισματάκι θεραπεύει πάσαν νόσον και... Καταπολεμά επίσης αρθρίτιδες, ρευματοπάθειες, δυσκοιλιότητες, αιμορροΐδες κλπ.

Πηγή: espressonews.gr

1 σχόλιο:

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΔΙΑΒΑΖΩ:
26/9/2011

Εταιρεία συμβούλων "βγάζει στο σφυρί" την Ελλάδα

Το λιγότερο εντύπωση προκαλεί το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που επεξεργάστηκε η γνωστή εταιρεία συμβούλων Roland Berger, καθώς περιλαμβάνει άμεση εφαρμογή ενός ευρέος προγράμματος ιδιωτικοποίησης των πάντων υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκτός από τους αρχαιολογικούς χώρους και τα λοιπά «πολιτιστικά αγαθά».

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία οικονομική επιθεώρηση «WirtschaftsWoche» (WiWo), το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μιας εταιρείας καταπιστευτικής διαχείρισης που θα ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και θα ιδιωτικοποιήσει τα πάντα στη χώρα μας. Και όταν λέμε «τα πάντα», το εννοούμε.

Ολα τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου: αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητοδρόμους, μαρίνες, ακόμη και τα κτίρια των υπουργείων Εσωτερικών, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης αλλά και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθηνών στη λεωφόρο Αλεξάνδρας! Στον κατάλογο περιλαμβάνονται επίσης εφορίες, καθώς επίσης και το κτίριο του εκθεσιακού κέντρου της Helexpo στη Θεσσαλονίκη!

Η εταιρεία συμβούλων Roland Berger υπολογίζει την αξία όλων αυτών σε 125 δισ. ευρώ. Προτείνει έτσι να διατεθούν τα 60 δισ. για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους μας προς τις χώρες της ευρωζώνης που μας έχουν δανείσει χρήματα κατά καιρούς και τα υπόλοιπα 65 δισ. ευρώ να αναλάβει να τα διαχειριστεί ο προσωρινός μηχανισμός οικονομικής στήριξης της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EFSF).

«Με τον τρόπο αυτό, το χρέος της Ελλάδας θα μειωνόταν από το 145% στο 90% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος» δηλώνει χαρακτηριστικά στην οικονομική επιθεώρηση «WiWo» ο διευθυντής της εταιρείας συμβούλων Roland Berger, Μάρτιν Βίτι.

Αξιο μνείας είναι επίσης το γεγονός ότι το δημοσίευμα της «WiWo», που βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα της, αναφέρει επίσης ότι το εν λόγω σχέδιο διάσωσης της χώρας μας από τη χρεοκοπία βρίσκεται σε πλήρη γνώση και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αναφέρει, μάλιστα, και δήλωσή του σύμφωνα με την οποία οι σκέψεις της εταιρείας συμβούλων «βρίσκονται στην ίδια γραμμή που σκεφτόμαστε κι εμείς».

www.espressonews.gr