Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Thomy Parianou: "ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ !!!"

ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΣΧΟΛΙΑ:

Φιλολογος
Thomy Parianou
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΕΟΡΤΑΖΟΝΤΕΣ !!!


Thomy Parianou
Kαλημέρα, Παναγιώτη μου. Σε ευχαριστώ για την επικοινωνία. Θέλω να σου πω ότι πάντοτε τιμούσα τον Αγιο Φανούριο, πολλές φορές τον επικαλέστηκα ΚΑΙ ΒΡΗΚΑ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ και, παρεπιμπόντως, η Φανουρόπιττα είναι ένα πολύ ωραίο και υγιεινό γλύκισμα.

Panagiotis Michalopoulos
Ο Φανούρης που φανερώνει, το ρύζι που ριζώνει, κλπ.

Thomy Parianou
Ακριβώς, Παναγιώτη μου, ωραίες ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ παραδόσεις, που έχουν μπει στο μάτι των 'προοδευτικάριων' και όχι μόνο. Αλλά εκεί θα τους μείνουν !!!

Panagiotis Michalopoulos
Ωραία παράδοση το ρύζι! Ελληνική - Ελληνικότατη! Κατ ευθείαν από τον Όλυμπο! Και ορθόδοξη! Χα!

Panagiotis Michalopoulos
ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ο νεοφανής Άγιος Φανούριος είναι, στη λαϊκή μας παράδοση, μέγας ευρετής απωλεσθέντων αντικειμένων. Αυτή ακριβώς η ιδιότητα δημιoύργησε το ιδιότυπο λατρευτικό υπόβαθρο της προσφοράς κατά την ημέρα της εορτής του (27 Αυγούστου) εθιμικών άρτων και γλυκισμάτων, τα οποία, αφού ευλογηθούν από τον ιερέα, μοιράζονται στους παρευρισκομένους.
Η σύνδεση του Αγίου με τα χαμένα αντικείμενα είναι παρετυμολογική: Ο Φανούριος φανερώνει!

Panagiotis Michalopoulos
ΔΙΑΒΑΖΩ:
Στην προσφορά άρτων και γλυκισμάτων προς τον Άγιο Φανούριο ανιχνεύονται απηχήσεις των νεοελληνικών νεκρικών εθίμων, αφού το τάμα προς τον Άγιο σχετίζεται με τη μεταθανάτια τύχη των συγγενικών του προσώπων!
Πιο συγκεκριμένα, η πίτα παρασκευάζεται "για να συγχωρέσει ο Θεός τση μάνας του Αγίου" ή "για συγχώριο της μάνας και της αδελφής του", ενώ συχνά προστίθεται στην ομάδα των γυναικών και η αρραβωνιαστικιά του!

Panagiotis Michalopoulos
ΔΙΑΒΑΖΩ:
Ο μελετητής της ελληνικής λαογραφίας Γιώργος Αικατερινίδης κατέγραψε μια ενδιαφέρουσα παράδοση για τη μητέρα του Αγίου στις βρύσες Μεραμπέλλου:
"Η μάνα του Αγίου δεν ηκαμε καλό ποτέ τζη. Μόνο ένα κρομμυδύφυλλο ήδωσε μια βολά σ'ένα διακονιάρη. Σαν απόθανε ήβραζε σ'ένα καζάνι με πίσσα και ο Άγιος αρώτησε: α-Γιάντα η μάνα μου είναι εκειά μέσα;
Ο Μιχαήλ Αρχάγγελος τ'απηλοήθηκε: -Γιατί δεν ήκαμε ποτέ καλό. Να ρίξομε το κρομμυδόφυλλο που ήδωσε κι ανέ τηνέ σηκώσει να βγει επάνω, να σωθεί...
Ερίξανε το κρομμυδόφυλλο και η μάνα ντου βγήκε στα χείλια του καζανιού μαζί με τρεις άλλες γυναίκες που πιαστήκανε κι αυτές από το κρομμύδι. Μα η μάνα ντου τώσε δίνει μια σπρωξιά και πέφτουνε πάλι μέσα. Τοτεσάς λέει ο Αρχάγγελος: Θωρείς πως κι επαέ είναι ακόμη κακή.
Τοτεσάς ο Άγιος Φανούριος ζήτησε μια χάρη: Να μην πηγαίνουνε πράμα γι'αυτόν, μόνο για τη μάνα ντου για να λένε να τση συγχωρέσει ο Θεός..."

Panagiotis Michalopoulos
ΔΙΑΒΑΖΩ:
"Τον Άγιο Φανούριο έκανε αρκετά δημοφιλή η παρήχηση του ονόματός του προς το φαίνω, φανερώνω. Είναι ο Άγιος που φανερώνει τα χαμένα ζώα ή πράγματα και την τύχη.
Γι'αυτό στις εικόνες παριστάνεται να κρατά στο χέρι αναμμένο κερί και στην πίστη του λαού έχει θέση μάντη.
Εννοείται ότι το αίτημα συνοδεύεται και με ορισμένα τάματα. Π.χ. οι γυναίκες της Παρνασσίδας, όταν έχουν πράγμα χαμένο τάζουν:
Άγιε μου Φανούριε, φανέρωσέ μου το... και θα σου κάνω μια κουλούρα για την ψυχή της μάνα σου! (Η μάνα του Αγίου έχει πολλές αμαρτίες). Ύστερα νειρεύονται αυτό που έχασαν και το βρίσκουν. Τότε κάνουν μια κουλούρα και τη μοιράζουν στα μικρά παιδιά λέγοντας: "Πάρτε να σ'χωρέστε" (δηλαδή τη μάνα του Αγίου). (Αράχωβα).

Panagiotis Michalopoulos
ΔΙΑΒΑΖΩ:
Πίτα κάνουν και οι ανύπαντρες για να τους βρει γαμπρό. (Κρήτη)" (Γ.Α.Μέγας, "Ελληνικές γιορτές και έθιμα της λαϊκής λατρείας")
"Για τον Άγιο Φανούριο ο λαός μας λέει πολλά. "Είναι ο Άγιος", λένε οι ξώμαχοί μας, "που φανερώνει τα κλεμμένα ζα και τα χαμένα πράγματα".
Καμιά φορά πιστεύουν πως φέρνει και την καλή τύχη στον άνθρωπο. Του φανερώνει το δρόμο τον καλό. "Του φέγγει", λέει ο λαός για κάποιον που τον πάει καλά η τύχη του. "Του φέγγει ο Άγιος Φανούριος". Γι'αυτό στις εικόνες παριστάνεται να κρατάει στο χέρι κερί αναμμένο και να φωτίζει. " (Βασίλη Λαμνάτου, "Οι μήνες στην αγροτική και ποιμενική ζωή του λαού μας")
"Στην Κύπρο, στην Κρήτη και σε άλλες περιοχές, ο Άγιος μπορεί να φανερώσει στην κάθε ανύπαντρη κοπέλα το μέλλοντα σύζυγό της! "Οι ανύπαντρες κοπέλες που θέλουν να παντρευτούν ετοιμάζουν φανουρόπιτα για να φανερωθεί ο υποψήφιος γαμπρός".
Στη Σκιάθο "πίτα στον Άγιο τάζουν και οι γυναίκες που τον παρακάλεσαν να τους φανερώσει το γαμπρό που θα κάμουν στην κόρη τους".
Στη Φλώρινα, η φανουρόπιτα (που την πάνε οι ελεύθερες κοπέλες στην εκκλησιά) χρησιμοποιείται ως ονειρομαντικό μέσον με ένα κομμάτι που βάζουν κάτω απ'το προσκέφαλο (ο Άγιος θα φανερώσει το μέλλοντα σύζυγο).
Συνήθως η Φανουρόπιτα παρασκευάζεται με επτά ή εννιά υλικά! Η επιλογή των αριθμών αυτών δεν είναι καθόλου τυχαία, μια και είναι γνωστός ο ρόλος των αριθμών στις μαντικές και μαγικές πρακτικές. Τα επτά ή εννιά υλικά φαίνεται να ενισχύουν ακόμα περισσότερο τη δύναμη της πίτας!

Thomy Parianou
O Eλληνισμός δεν έμεινε μόνο στον καιρό του Ολύμπου, εξελίχθηκε, πλουτίστηκε και πέρασε στις λαϊκές μας παραδόσεις. Είναι τα ήθη και τα έθιμα των γιαγιάδων και των παππούδων μας. Ξέρεις, αυτών που τα έβαλαν και λύγισαν σιδηρόφρακτους στρατούς και μας παρέδωσαν μία ΣΩΣΤΗ Ελλάδα (ενώ εμείς ....). ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ, και όσο πιο γρήγορα γίνει αντιληπτό από τους εχθρούς του Εθνους μας με το όποιο προσωπείο, τόσο το καλύτερο !!!

Panagiotis Michalopoulos
«O Eλληνισμός δεν έμεινε μόνο στον καιρό του Ολύμπου, εξελίχθηκε…», ...
...και έτσι έχουμε μετάδοση της σκυτάλης της δεισιδαιμονίας και της ομοφυλοφιλίας εκείνης της εποχής! Έχουμε π.χ. ΣΗΜΕΡΑ, μια ομοφυλοφιλική Εκκλησία, μια παγανιστική Εκκλησία, με τέτοιες αντάξιες της, … «παραδόσεις»! Χα!

https://www.facebook.com/profile.php?id=1742963690

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε Παναγιώτη. Δε το βάζεις κάτω έτσι; Πάντα συνεπής με το…

Τρίτη, 20 Ιουλίου 2010

BLOG-Xairete: Εμείς, ποτέ δεν κάναμε «τουμπεκί», αλλά και ούτε πρόκειται να κάνουμε ποτέ!

http://xairete.blogspot.com/2010/07/blog-xairete_20.html

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ανώνυμος είπε: "Μπράβο ρε Παναγιώτη. Δε το βάζεις κάτω έτσι; Πάντα συνεπής με το…"

http://xairete.blogspot.com/2011/08/27-2011-thomy-parianou.html

Ανώνυμος είπε...

Και εγκώ υπογράφω σαν "ανωνυμο"... Ντεν είμαι ανώνυμο… Είμαι το πρόσωπο με όνομα Τάδε… Άτομο απροσδιόριστου φύλου!