Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Τι Σεραφείμ, τι Δαμασκηνός! Τα ίδια κακά, και, ο νέος μητροπολίτης Γιοχάνεσμπουργκ, ο... φίλος του αντίχριστου Καζαντζάκη!..

Διαβάζω στα
ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΝΕΑ - INFO DIASPORA

Εκδηλώσεις για το Ν. Καζαντζάκη στη Νότιο Αφρική Συνέδριο, διαλέξεις και συναντήσεις, περιελάμβανε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Ν. Καζαντζάκη στη Νότιο Αφρική. Συνέδριο Αναλυτικά, συνέδριο με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης, οι ιδέες του και η αξία του για την εκπαίδευση», υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Ελλάδος έγινε στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ. 

Διοργανώθηκε από το Νοτιοαφρικανικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ, το Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, του Ινστιτούτου Αφρικανοελληνικών Σπουδών και το Λύκειο Ελληνίδων. 
Χαιρέτισαν το συνέδριο ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, Μητροπολίτης Πραιτωρίας και Ιανουπόλεως, ο Σπύρος Θεοχαρόπουλος, πρέσβης της Ελλάδος, ο Γεώργιος Μπίζος, διάσημος δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα και η Νίκη Σουρή, πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων. Μίλησαν ο Benjamin Hendrickh, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ και Πρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ με θέμα «Ο Ιούδας του Καζαντζάκη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας για τον Ιούδα», η Λεμονιά Κριατσότου-Πλακίδου, συντονίστρια εκπαίδευσης: «Ο Καζαντζάκης στα εγχειρίδια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», η Θέκλα Σανσαρίδου-Hendrickh, κύρια ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ: «Γεωπολιτικές διαστάσεις στο έργο του Καζαντζάκη», ο Γεώργιος Στασινάκης: «Ο Καζαντζάκης και η ποίηση», η Έφη Ζαχαροπούλου, Λέκτορας του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκι: «Η ιδιαιτερότητα του λόγου του Καζαντζάκη», η Έλενα Πιπερίδου, εκπαιδευτικός στη Σχολή SAHETI: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Κρήτη – μερικά σχόλια». Σημειώνεται πως η κ. Πιπερίδου ετοιμάζει διδακτορική διατριβή, με θέμα «Ο Καζαντζάκης και οι Τούρκοι». Τέλος, μίλησε η Στέλλα Παπά, φιλόλογος: «Η τεχνική του Καζαντζάκη». 

Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε συζήτηση σε βάθος, που είχε μεγάλο ενδιαφέρον. Έλαβαν, επίσης, μέρος στο συνέδριο η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος Βασιλική Γούναρη, πολλοί παλαιότεροι και σημερινοί πανεπιστημιακοί καθηγητές, φοιτητές που ετοιμάζουν το μάστερ ή τη διδακτορική τους διατριβή, καθώς και δημοσιογράφοι. Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ προγραμματίζει την έκδοση, υπό την αιγίδα της ΔΕΦΝΚ, ενός τόμου με μελέτες για τον Νίκο Καζαντζάκη.

Σχολεία
Μία από τις προτεραιότητες της ΔΕΦΝΚ είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων στα σχολεία. Έτσι, ο Γεώργιος Στασινάκης, προσκεκλημένος στην περίφημη Σχολή SAHETI, παρουσίασε το σύνολο του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Συμμετείχαν σ’ αυτή την εκδήλωση όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές. Τον ομιλητή προσφώνησε η κ. Αναστασία Κρυσταλλίδου, γενική διευθύντρια της Σχολής. 

Κέιπ Τάουν
Η ΔΕΦΝΚ δεν ξεχνάει τους θαυμαστές του έργου του Νίκου Καζαντζάκη που κατοικούν στο Κέιπ Τάουν, μεγάλο κέντρο πολιτισμού. Προσκεκλημένος από την Ελληνική Κοινότητα, ο Γεώργιος Στασινάκης μίλησε με θέμα «Η Ελληνική ταυτότητα του Νίκου Καζαντζάκη». Το κοινό ήταν πολυάριθμο και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον. Παρόντες ήταν οι Αρχιεπίσκοπος Σέργιος, Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Σούλιος, παλαιότεροι και σημερινοί ιθύνοντες της Ελληνικής Κοινότητας, καθώς και Έλληνες διανοούμενοι και επιχειρηματίες. Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να ιδρύσουν προσεχώς σ’ αυτή την πόλη Τμήμα της ΔΕΦΝΚ.

Germiston
Σε μία υπερπλήρη αίθουσα, ο Γεώργιος Στασινάκης, προσκεκλημένος από την Παγκρήτια Ομοσπονδία Νοτίου Αφρικής, έδωσε διάλεξη, με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Κρήτη». Ακολούθησε συζήτηση που επέτρεψε στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν καλύτερα το έργο και τις ιδέες του μεγάλου Κρητικού. Έλαβαν μέρος σ’ αυτή την αξέχαστη εκδήλωση ο καθηγητής Benjamin Hendrickh, εκπρόσωποι του Γενικού Προξένου της Ελλάδος και του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, η συντονίστρια εκπαίδευσης και πολλοί υπεύθυνοι της Ελληνικής Κοινότητας του Germiston και της Παγκρήτιας Ομοσπονδίας. Ήταν επίσης παρόντες ο κ. Βασίλης Μαγδαληνός, τέως συντονιστής του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), καθώς και ο κ. Χάρης Γκουβέλης, σημερινός συντονιστής του ΣΑΕ.
 
http://www.facebook.com/omogeneiaka.nea


ΣΧΕΤΙΚΑ:
http://img84.imageshack.us/img84/5763/ikazmain27bc1f7um1.jpg
Ο Καζαντζάκης




Νίκος Καζαντζάκης


Δεν υπάρχουν σχόλια: