Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

Οι Αγιοι Ραφαήλ Νικόλαος και Ειρήνη ( Λέσβος)

Άννα Σκανδαλιάρη
Άννα Σκανδαλιάρη, έγραψε:

Οι Αγιοι Ραφαήλ Νικόλαος και Ειρήνη (Λέσβος)
Panagiotis Michalopoulos 

Πήγαμε εκεί που μας στείλατε με το λινκ, και διαβάσαμε την «ιστορία». Ποια είναι όμως η πηγή, η προέλευση του Γκραν Γκινιόλ αυτού κειμένου; Το Συναξάρι μήπως; 

Και γιατί αυτοί οι άγιοι, αυτή η ομάδα που είναι στην εικόνα, λέγονται νεο-φανέντες; Που εμφανιστήκαν; Στον ύπνο κάποιου που έφτιαξε μετά και όλη αυτήν την «ιστορία»;

(Πριν από 10 λεπτά)

3 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΤΟ ΓΚΡΑΝ ΓΓΙΝΙΟΛ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΑΣ ΠΑΡΕΠΕΜΨΕ Η ΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΤΣΟ-ΒΙΒΛΙΟ:

Οι νεοφανέντες Αγίοι της Λέσβου κατάγονταν από διάφορα μέρη. Εμαρτύρησαν όμως όλοι μαζύ στο Μοναστήρι των Καρυών της Μυτιλήνης το 1462 δέκα σχεδόν χρόνια μετά το πάροιμο της Πόλης από τους βαρβάρους και κακούργους Τούρκους.
Ο Αγίος Ραφαήλ , γεννήθηκε γύρω στο 1410 στην Ιθάκη και συγκεκριμένα στην μεγάλη συνοικία Μύλος. Ο πατέρας του λεγόταν Διονύσιος Λασκαρίδης και καταγόταν από λευϊτικό γένος και ήταν καλός χριστιανός. Ευσεβέστατη χριστιανή ήταν και η μητέρα του. Γι΄αυτό άλλωστε έβγαλαν και τέτοιο καλό παιδί.
Στο βάπτισμα του έδωσαν το όνομα Γεώργιος. Οι γονείς του ήταν ευκατάστατοι. Τον έμαθαν πολλά γράμματα και ιδίως του θεού τα γράμματα.
O Γεώργιος ήταν έξυπνος , πολύ ευσεβής και μέ φόβον Θεού. Ο Γεώργιος , ο μετέπειτα Ραφαήλ , είχε καταταγεί στο στρατό του Βυζαντίου και σε ηλικίαν
35 ετών ήταν αξιωματικός , θέλησε όμως να γίνει αξιωματικός του Χριστού. Γι' αυτό έφυγε από το στρατό κι' έγινε κληρικός.
Ζούσε στην Μακεδονία και ήταν Πρωτοσύγγελος. Ηταν πολύ γνωστός στο Οικουμενικό Πατριαρχείο , για την αρετή , τη μόρφωση και την Ορθοδοξία του. Την εποχή εκείνη γινόταν μεγάλη προπαγάνδα α­πό τους Παπικούς και από τους εδώ Ελληνες φιλοπαπικούς. Γίνονταν συζητήσεις μεταξύ Ορθοδόξων και Πα­πικών.
Ηθελαν πάση θυσία να κάνουν την ένωση με τον Πάπα. Αλλά και μετά την ψευδοσύνοδο της Φερ-ράρας προσπαθούσαν να επιβάλουν οπωσδήποτε την έ­νωση με τους αιρετικούς Παπικούς. Ο Ραφαήλ διακρινόταν για την μόρφωση του. Οι γραμματικές του γνώσεις ήταν πολύ μεγάλες , καθώς και η θεολογική του κατάρτηση. Ηταν σταθερός στην Ορθοδοξία. Εγνώριζε καλά τα δόγματα και τους Ιερούς Κανόνας της Εκκλησίας.
Γι΄αυτό τo Πατριαρχείο τoν έστελνε σe συνέδρια να κάνει θεολογικές συζητήσεις στο εξωτε­ρικό με τους Παπικούς. Κατ΄επανάληψη τον έστειλαν στο Μορλαί της Γαλλίας. Επήγε και στο Παρίσι. Το Πατριαρχείον τον διώρισε οικουμενικό ιερο­κήρυκα , του έδωσε δηλαδή την άδεια να περιέρχεται παν­τού , να κηρύττει τον Λόγον του Θεού και να στηρίζει τους ανθρώπους στην Ορθοδοξία. Πολλές φορές πήγε και στην Αθήνα. Εκήρυξε μάλιστα τον Λόγον του Θεού στο μνημείο του Φιλοπάππου , «πέρα από την πάρ­ια με τις κόκκινες κολόνες», την πύλη δηλαδή του Αδρι­ανού. Εκήρυξε στον Αγίο Δημήτρη τον Λομβαρδιάρη.
Γι΄αυτό , σήμερα στην εκκλησία αυτή έχουν την εικόνα του και τον γιορτάζουν.

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΤΟ ΓΚΡΑΝ ΓΓΙΝΙΟΛ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΟ ΟΠΟΙΟ ΜΑΣ ΠΑΡΕΠΕΜΨΕ Η ΦΙΛΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΑΤΣΟ-ΒΙΒΛΙΟ:

Στο Μορλαί της Γαλλίας γνώρισε και τον Αγίο Νικόλαο. Η οικογένεια του
Νικολάου ζούσε στη Θεσ­σαλονίκη. Ο πατέρας του ήταν συμβολαιογράφος και την μητέρα του την λέγανε Μαρία. Δυστυχώς , ο Νικόλαος , εκεί στη Γαλλία ζούσε κοσμική ζωή. Οταν όμως ήταν 27 ετών , γνώρισε στο Μορλαί της Γαλλίας τον Αγίο Ραφαήλ. Η Αγία ζωή του Ραφαήλ , τα λόγια του τα θεϊκά και οι συμβου­λές του έκαναν τον Νικόλαο ν΄άλλάξει τελείως. Αφη­σε την κοσμική ζωή και αφοσιώθηκε κι αυτός στο Θεό.
Ακολούθησε τον Αγίο Ραφαήλ και έγινε συνεργάτης του. Τον έστειλε μάλιστα πολλές φορές να κηρύττει τον Λόγον του Θεού σε πολλά μέρη. Ο Αγίος Ρα­φαήλ τον χειροτόνησε και διάκονον. Κατόπιν χωρίσθηκαν. Δεν ξέρουμε για ποιαν αιτία. Ο Αγίος Ραφαήλ ήταν σπουδαίος άνθρωπος και είχε πολλές περιπέτειες.
Η κατάσταση τότε ήταν ακα­τάστατη. Λόγω των πολέμων ταραχή και σύγχυση επι­κρατούσε παντού. Ο Θεός όμως τα έφερε να συναντη­θούν και πάλι , έπειτα από πολύ καιρό , μέσα στην ταραχή του πολέμου. Μετά την άλωση δυστυχώς της Κωνσταντινοπόλεως οι Τούρκοι μπήκαν στην Θράκη και έσφαζαν τους Χρι­στιανούς και έκαναν βιαιότητες. Ο κόσμος , για να σωθεί από το μαχαίρι του άγριου κατακτητού έτρεχε παντού σαν τα κυνηγημένα πουλιά. Τότε ένα καράβι θα έφευγε από την Αλεξανδρούπολη για την Μυτιλήνη. Ηταν γεμάτο από σαστισμένο κόσμο.
Μ' αυτό το καράβι ταξείδεψαν ο Αγίο Ραφαήλ και ο διά­κονος Νικόλαος.

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΚΕΙΜΕΝΩΝ, ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ «ΨΗΓΜΑΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ»