Κυριακή 6 Μαρτίου 2011
Θεατής μιας τραγωδίας, της ομάδας ΔΙΑΣ
Ο Χρήστος Παπουτσής είναι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως κατ’ ευφημισμόν ονομάστηκε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε μια εποχή κρίσης, έντασης των κοινωνικών αγώνων, έξαρσης της εγκληματικότητας, όξυνσης του μεταναστευτικού προβλήματος και μετατροπής του σε ανθρωπιστικό πρόβλημα και επανεμφάνισης μιας νέου τύπου τρομοκρατίας.
Δεν το επέλεξε βεβαίως ο ίδιος και, αν ήταν στο χέρι του, θα είχε… αποφοιτήσει εγκαίρως για άλλο υπουργείο, αυτός ο τελευταίος πρόεδρος της ΕΦΕΕ, που διατηρεί και το φαίνεσθαι του φοιτητή της εποχής του με την… επαναστατική γενειάδα. Θα μπορούσε ασφαλώς να αρνηθεί τη θέση, όπως είπε και η Μαρία Δαμανάκη: «Πρόεδρε, δεν είμαστε όλοι κατάλληλοι για όλες τις θέσεις». Δεν το ρισκάρισε όμως να μείνει εκτός κυβέρνησης για δεύτερη περίοδο κι έτσι δέχθηκε ευχαρίστως να διαδεχθεί τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα άλλαξε την εικόνα της Αστυνομίας και μεταξύ άλλων ίδρυσε την ομάδα ΔΙΑΣ.
Αυτήν τη στιγμή η ομάδα ΔΙΑΣ είναι το πιο δημοφιλές τμήμα της Αστυνομίας και μάλλον ξεπερνά και την Τροχαία, η οποία έχει άλλο αντικείμενο κι έτσι δεν ταυτίστηκε ποτέ με το «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι» των διαδηλωτών. Η ομάδα ΔΙΑΣ καταπολεμά το σκληρό έγκλημα, έχει κάνει αισθητή την παρουσία της με τα χίλια μηχανάκια με τα οποία γλιστρούν ανάμεσά μας και δεν υπάρχει πλέον μέρα χωρίς να είναι αποτελεσματικοί. Είναι τόσες πολλές που έπαψαν να ονομάζονται επιτυχίες οι συλλήψεις της και θεωρούνται απλώς κάτι το αναμενόμενο.
Ενώ όμως πήρε όλη τη δόξα ο Χρυσοχοΐδης που την ίδρυσε, ο Χρήστος Παπουτσής δεν πρόλαβε, δεν είδε ή δεν θέλησε να την προετοιμάσει να αντιμετωπίσει την επιτυχία της. Γιατί είναι τόσες πλέον οι επιτυχίες της ομάδας ΔΙΑΣ κάθε μέρα, ώστε η μεν υπόλοιπη Αστυνομία ανακουφίστηκε, αφού όλοι γνωρίζουν ότι σε κάθε κλήση για ληστεία ή καταδίωξη οι μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ θα φτάσουν πρώτοι, θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με τους ένοπλους και αποφασισμένους ληστές και θα εμπλακούν σε ανταλλαγή πυροβολισμών.
Σταδιακά άλλαξε και η στάση των ποινικών απέναντι στην ομάδα ΔΙΑΣ και πλέον οι 2.000 αστυνομικοί που απαρτίζουν τη μάχιμη αυτή μονάδα λένε ότι υπάρχει άτυπη επικήρυξη μεταξύ των εγκληματιών για την ομάδα ΔΙΑΣ. Να χτυπούν δηλαδή στο ψαχνό. Δεν είναι τυχαίο, λένε, ότι στο συγκεκριμένο περιστατικό στου Ρέντη οι ληστές του περιπτέρου σταμάτησαν και άνοιξαν πυρ χτυπώντας κυρίως στα πόδια και στο κεφάλι. Γιατί ξέρουν ότι φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα, τα οποία σχεδόν όλοι έχουν αγοράσει με δικά τους λεφτά από τον πενιχρό μισθό τους των 750 ευρώ, που μαζί με τα νυχτερινά φτάνει στα 1.000 ευρώ. Υπερωρίες δεν πληρώνονται, όπως όλοι οι αστυνομικοί. Είναι όμως βέβαιο ότι πληρώνονται υπερωρίες στο πολιτικό προσωπικό όλων των υπουργικών γραφείων, δηλαδή σε μερικές χιλιάδες συνεργάτες του πολιτικού συστήματος.
Ο 23χρονος Γιάννης Ευαγγελινέλης και ο 22χρονος Γιώργος Σκυλογιάννης είναι τυπικές περιπτώσεις αστυνομικών που μόλις βγήκαν από τη σχολή επελέγησαν για την ομάδα ΔΙΑΣ, πρώτον, γιατί το ήθελαν και, δεύτερον, γιατί ο Ευαγγελινέλης ήξερε από μηχανές, καθώς ήταν μηχανόβιος από 18 ετών και επιπλέον είχε διατελέσει αλεξιπτωτιστής στον Στρατό. Από τέτοιες προσωπικές επιλογές έχουν οι περισσότεροι τα προσόντα και τη σωστή εκπαίδευση για να τα βγάλουν πέρα στα δύσκολα καθήκοντά τους. Είναι αξιέπαινοι για τα αξιοκρατικά κριτήριά τους όσοι τους επέλεξαν, γιατί στο παρελθόν, όταν έγινε διαγωνισμός του Δημοσίου για την πρόσληψη των μοτοσικλετιστών του ΕΚΑΒ, προσελήφθησαν άνθρωποι που δεν ήξεραν να καβαλήσουν ούτε παπάκι, αλλά δεν ντράπηκαν ούτε να κάνουν αιτήσεις ούτε να βάλουν μέσον για να προσληφθούν.
Για να δημιουργηθεί σε ελάχιστο χρονικό διάστημα η ομάδα ΔΙΑΣ δεν έγινε καμιά πρόσληψη. Απλώς οι αξιωματικοί ρώτησαν όλους τους αστυνομικούς ποιοι θα ήθελαν να προσχωρήσουν στη νέα υπηρεσία και απέσπασαν άτομα από τα αστυνομικά τμήματα, από τα ΥΜΕΤ ή από τους ειδικούς φρουρούς, αρκεί να είχαν τα σωματικά προσόντα και τις δεξιότητες να οδηγούν μεγάλες μηχανές μέσα στην κίνηση της Αθήνας. Συνήθως είναι μηχανές 650 ή 900 κυβικών από τις καλύτερες της αγοράς. Και οι μηχανές ήταν δωρεά προς την Αστυνομία.
Με εκπαίδευση τεσσάρων ημερών (σε 250άρες μηχανές), χωρίς άλλη εκπαίδευση για μάχες μέσα σε πυκνοκατοικημένη πόλη. Και χωρίς εξοπλισμό. Τους έδωσαν τα υπηρεσιακά αλεξίσφαιρα γιλέκα που ζυγίζουν 4,5 κιλά και κάνουν μόνο για σκοπιά. Κράνη από τα ΜΑΤ που δεν κάνουν για μοτοσικλετιστές και ρούχα που δεν ήταν αδιάβροχα. Από μόνοι τους αντικατέστησαν τον εξοπλισμό τους με τον πενιχρό μισθό τους ή ακόμη τους τον έκαναν δώρο συγγενείς τους στη γιορτή τους. Πριν από ενάμιση χρόνο αγόρασε ο Σκυλογιάννης ένα πιο σύγχρονο αλεξίσφαιρο γιλέκο αξίας 1.200 ευρώ και αργότερα από το ίδιο μαγαζί στο Μοναστηράκι αγόρασε άλλο ένα και ο Ευαγγελινέλης. Πλήρωσε άλλα 50 ευρώ για χειροπέδες και άλλα 80 ευρώ για φακό. Δεν υπολογίζουμε τα χρήματα για μπουφάν, παντελόνι, γάντια και μπότες που επίσης είναι πανάκριβα σε σύγκριση με τα συνηθισμένα ρούχα που δεν έχουν προδιαγραφές να προφυλάξουν τον μοτοσικλετιστή σε περίπτωση πτώσης. Το επόμενο σχέδιό τους ήταν να αντικαταστήσουν (αγοράζοντας δικά τους) τα υπηρεσιακά όπλα, γιατί δεν τους ταίριαζαν στο χέρι και αυτό επηρεάζει την ακρίβεια της βολής και το σημάδι.
Βέβαια, ποτέ δεν πέρασε από το μυαλό του υπουργού Χρήστου Παπουτσή ότι κάποια στιγμή θα έπρεπε να αγοράσει υπηρεσιακή Μερσεντές από τον υπουργικό μισθό του για να κάνει τη δουλειά του. Από τους αστυνομικούς όμως ζητούν να πληρώσουν από την τσέπη τους. Μάλιστα, τις ημέρες της πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ είπαν στους αστυνομικούς που έφεραν από την επαρχία να πληρώσουν από την τσέπη τους το ξενοδοχείο (τρεις ημέρες) και το φαγητό τους, και… αργότερα θα τους τα έδιναν. Και όταν εκείνοι αρνήθηκαν (γιατί την είχαν ξαναπάθει), αναγκάστηκαν να τους δώσουν 150 ευρώ στον καθένα. Τα 105 για το ξενοδοχείο και τα 45 για να φάνε και να πιουν. Φυσικά, ο ξενοδόχος τούς ζήτησε τα χρήματα προκαταβολικά, γιατί κι αυτός την έχει ξαναπάθει. Ενώ οι υπουργοί δεν πληρώνουν από την τσέπη τους ούτε τον καφέ που πίνουν στην αίθουσα VIP του αεροδρομίου όταν ταξιδεύουν. Τον χρεώνουν στο υπουργείο, όπως μπορείτε να δείτε (π.χ. 29 ευρώ κ.λπ.) στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών Διαύγεια. Κάνετε σύγκριση με τους μισθούς τους και με τη σοβαρότητα του καφέ ή του αλεξίσφαιρου γιλέκου.
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΘΥΜΑΤΑ, ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ
Τι θα μπορούσε όμως να σώσει αυτές τις ζωές και άλλες στο μέλλον; Να αποφασίσει ο κ. Παπουτσής ότι όλοι οι μοτοσικλετιστές της ομάδας ΔΙΑΣ θα περάσουν από σχολή γρήγορης οδήγησης και θα περνούν από εξετάσεις σε ειδικούς αγώνες γρήγορης οδήγησης κάθε χρόνο για να καταγράφεται από τους χρόνους τους αν παραμένουν σε υψηλό επίπεδο ταχύτητας ή όχι.
Να περνούν όλοι από την ίδια εκπαίδευση που περνούν όσοι θέλουν να καταταγούν στα ΕΚΑΜ. Βέβαια, δεν θα περάσουν τις εξετάσεις, αλλά τουλάχιστον θα μπορούν να εμπλακούν με ασφάλεια σε οδομαχίες και για τους ίδιους και για τους περαστικούς. Και κυρίως χρειάζονται εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Ατομικό και υπηρεσιακό. Αν δεν έχουν χρήματα, σίγουρα θα βρουν κάποιους χορηγούς πρόθυμους να βοηθήσουν, όπως βρήκαν και για την αγορά των μοτοσικλετών. Οσο ήταν στην εγγύηση, δούλευαν όλες. Τώρα στην ομάδα των νεκρών αστυνομικών υπάρχουν είκοσι ακινητοποιημένες γιατί δεν έχουν τακάκια φρένων. Και σε μερικές από αυτές που κυκλοφορούν πλήρωσαν τα τακάκια οι αστυνομικοί από την τσέπη τους. Ντροπή! Χρήστο Παπουτσή, πρέπει να βελτιώσεις την εικόνα σου μέσα από την ομάδα ΔΙΑΣ.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΟΚΟΡΙΚΟΣ
www.espressonews.gr
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
4 σχόλια:
ΔΙΑΒΑΖΩ:
4/3/2011
Ράγισαν καρδιές για τους ήρωες!
Σε κλίμα οργής και οδύνης έγιναν οι κηδείες των δύο αδικοχαμένων αστυνομικών στο Περιστέρι και τα Τρίκαλα. Χιλιάδες άτομα με σκυμμένα κεφάλια, πρόσωπα σκυθρωπά και μάτια δακρυσμένα συνόδευσαν στις τελευταίες τους κατοικίες τα δύο παλικάρια. Πλήθος κόσμου, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι, ανώτερα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και εκπρόσωποι της πολιτείας, φωνάζοντας «ήρωες» και «αθάνατοι», οδήγησαν στη γειτονιά των αγγέλων τον 23χρονο Γιάννη Ευαγγελινέλη και τον 22χρονο Γιώργο Σκυλογιάννη που εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από αδίστακτους δολοφόνους στην περιοχή του Ρέντη.
Ηταν λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι όταν έφτασε στο νεκροταφείο του Περιστερίου το όχημα με τη σορό του άτυχου αστυνομικού Γιάννη Ευαγγελινέλη, συνοδευόμενο από τους συναδέλφους του της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. Πατούν την κόρνα των μηχανών τους και σκορπούν το μήνυμα του πένθους λίγο πριν από την είσοδο της σορού στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου που βρίσκεται στο εσωτερικό του κοιμητηρίου. Η ατμόσφαιρα βαριά, συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοι αλλά και χιλιάδες κόσμος με δάκρυα στα μάτια και λουλούδια στα χέρια προσέρχεται στον χώρο για να αποχαιρετήσει το γελαστό παιδί.
Τραγικές φιγούρες η μητέρα και η αδελφή του Γιάννη Ευαγγελινέλη που αδυνατούν να πιστέψουν το κακό που τις βρήκε για ακόμη μία φορά αφού δεν έχουν περάσει έξι μήνες από την ημέρα που έχασαν τον προστάτη τους και πατέρα του Γιάννη. «Παιδί μου, σε έχασα τόσο άδικα. Γιατί να μου φύγεις τόσο νωρίς... Θεέ μου, γιατί;» κραυγάζει η χαροκαμένη μάνα πάνω από τη σορό του γιου της. Η ώρα είναι 3.30 και το φέρετρο τυλιγμένο με την ελληνική σημαία βγαίνει από το μικρό εκκλησάκι του Αγίου Βασιλείου και περνά μέσα από το συγκεντρωμένο πλήθος που ξεσπά σε χειροκροτήματα και φωνές. Οι σπαρακτικές φωνές της μητέρας, της αδελφής και των συναδέλφων του Γιάννη Ευαγγελινέλη ραγίζουν τις καρδιές. Αποχαιρετούν το παλικάρι τους και ζητούν να συλληφθούν οι δολοφόνοι του.
Συγκλονίζουν τα μηνύματα στο Facebook
Τη λύπη και την οργή τους για τον άδικο χαμό των δύο παλικαριών εκφράζουν και μέσω του Facebook εκατοντάδες συνάδελφοί τους, αλλά και χιλιάδες χρήστες της δημοφιλούς σελίδας κοινωνικής δικτύωσης.
«Στη μνήμη των παλικαριών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.! Καλό ταξίδι ήρωες» είναι ο τίτλος ενός τρίτου διαδικτυακού γκρουπ που αριθμεί περισσότερα από 40.000 μέλη. «Η ζωή σας μικρή, η θυσία σας μεγάλη» αναφέρει ένα από τα σχόλια των μελών που εύχονται «καλό ταξίδι» στους δύο αδικοχαμένους αστυνομικούς.
Τα πιο πάνω, από το:
www.espressonews.gr
Δημοσίευση σχολίου