Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Κρύο κάνει, θα περάσει κι αυτό… Χαίρετε! : D (Εδώ, η χώρα που ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα...)

Η χώρα της Φαιδράς Πορτοκαλέας...

Ο ρομαντικός ποιητής 'Αγγελος Βλάχος (1838-1920) είχε γράψει ένα ποίημα με τίτλο "Η ωραία Ελλάς".

"Η ωραία Ελλάς"

Ξεύρεις την χώραν που ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα
που κοκκινίζ' η σταφυλή
και θάλλει η ελαία;
Ω δεν την αγνοεί κανείς,
είναι η γη η ελληνίς

Το ποίημα διακωμωδήθηκε στο περιοδικό "Ραμπαγάς" και έκτοτε η φράση 'η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας' χρησιμοποιείται ως ειρωνική αναφορά σε παλαιότερη στομφώδη και εξωπραγματική ωραιοποίηση της Ελλάδας.

Φαιδρός: Αυτός που λάμπτει από χαρά. Αυτός που προκαλεί γέλιο ή ευχαρίστηση. Μεταφορικά -με κακή σημασία- αυτός τον οποίο δεν μπορεί κανείς να πάρει στα σοβαρά.

2 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Έντονη χιονόπτωση ξεκίνησε από τις 8 το βράδυ στη Δυτική Φθιώτιδα και προς την Ευρυτανία.

Ήδη στο δρόμο Λαμίας - Καρπενησίου σημειώνονται προβλήματα, αφού το ύψος του χιονιού έχει ήδη φτάσει τα 15 εκατοστά. Μάλιστα, η κακοκαιρία έκανε την εμφάνισή της από νωρίς το πρωί με χιόνια και βροχές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας από τον Τυμφρηστό προς το Καρπενήσι χρειάζονται αλυσίδες, ενώ πριν λίγη ώρα δεκάδες οδηγοί ακινητοποίησαν τα αυτοκίνητά τους στις άκρες του δρόμου, είτε για να βάλουν αλυσίδες και να συνεχίσουν το ταξίδι τους, είτε για να περιμένουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα να καθαρίσουν τους δρόμους και να διευκολύνουν την διέλευση τους.

Από νωρίς το απόγευμα δίνεται μεγάλη "μάχη" για να μείνει ανοιχτός ο δρόμος από Λαμία προς Καρπενήσι και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων που ασχολούνται με τον εκχιονισμό "για τους οδηγούς που έχουν μαζί τους αλυσίδες και μπορούν να τις βάλουν στα αυτοκίνητά τους δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα". Το ίδιο σημειώνουν τόσο για τη Ράχη Τυμφρηστού όσο και για το Μπαγασάκι, δυτικά του Καρπενησίου.

Μέσα στην πόλη του Καρπενησίου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αφού η χιονόπτωση από το μεσημέρι και μετά ήταν αραιή.

Παρόμοιος είναι ο καιρός και στα ορεινά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας όπου δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα. Ωστόσο ανησυχία υπάρχει για τη νύχτα καθώς αναμένεται να πέσει η θερμοκρασία και οι χιονοπτώσεις, σε ορισμένα σημεία να είναι ιδιαίτερα έντονες.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού

Στην Κεντρική - Ανατολική Μακεδονία και στη Θράκη θα έχουμε τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα χιονόπτωσης.

Στην υπόλοιπη χώρα θα έχουμε τοπικές βροχές ή χιονόνερο, χιόνια στα ορεινά και στα ηπειρωτικά ημιορεινά. Μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και νότια με τάση περαιτέρω εξασθένησης.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 4 βαθμούς Κελσίου στη Δ. Μακεδονία και στη Θράκη, από 0 έως 8 στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα, από 2 έως 8 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, από 2 έως 5 στο Βόρειο Αιγαίο, από 4 έως 9 βαθμούς στο Κεντρικό και Ανατολικό Αιγαίο και από 9 έως 14 βαθμούς στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις μέχρι θυελλώδεις και τοπικά πολύ θυελλώδεις, με μικρή εξασθένηση αργά το βράδυ. Σχεδόν θυελλώδεις μέχρι θυελλώδεις άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων θα πνέουν στο Ιόνιο, με εξασθένηση από το απόγευμα.

Κατά περιόδους αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές, χιονόνερο κυρίως στα βόρεια και λίγα χιόνια στα ορεινά, περιμένουμε στην Αττική. Το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα βόρεια και ανατολικά. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 7 - 8 βαθμούς Κελσίου αλλά στα βόρεια οι μέγιστες δε θα ξεπεράσουν τους 5. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι - βορειοανατολικοί, ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις στο Σαρωνικό και τοπικά στο Ν. Ευβοϊκό θυελλώδεις.

Τοπικές νεφώσεις αναμένονται στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 8 βαθμούς Κελσίου. Ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι άνεμοι ανατολικών κυρίως διευθύνσεων θα πνέουν στο Θερμαϊκό.