Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Αταίριαστοι…

«Πρόσεξε μπαρμπα-Σταμάτη, να μη μείνεις αμανάτι! Πρόσεξε το - για καλό σου – την πίεση σου, το νεφρό σου…» 
(παλιό τραγούδι)

9 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Αλλά – γενικά - να ξέρετε ότι...


1. Εγκέφαλος

Για να βελτιώσετε την εγκεφαλική λειτουργία σας χρειάζεστε αεροβική άσκηση, η οποία διεγείρει την παροχή αίματος (και συνεπώς οξυγόνου) στον εγκέφαλο. Ο δρ Μουρ συνιστά να αφιερώνετε καθημερινά 30 λεπτά σε δραστηριότητες όπως το περπάτημα με γρήγορο βήμα ή το κολύμπι.

P. MICHALOPOULOS είπε...

2. Δέρμα

Καθώς το δέρμα γερνάει και συσσωρεύει βλάβες από τον ήλιο, χάνει την ελαστικότητά του, επειδή ο ήλιος καταστρέφει το κολλαγόνο (είναι η πρωτεϊνη που κάνει το δέρμα ελαστικό).

Η καταστροφή αυτή οδηγεί στις ρυτίδες και αυξάνει τον κίνδυνο δερματικού καρκίνου, κατά τον δρα Άντριου Ράιτ, δερματολόγο στο BradfordTeachingHospital.

Για να τη βελτιώσετε: Περιορίστε την έκθεση στον ήλιο και πάψτε να καπνίζετε, συνιστά ο δρ Ράιτ.

P. MICHALOPOULOS είπε...

3. Μυς

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο χάνουμε τη μυϊκή δύναμη των ποδιών μας, αλλά και την ικανότητα να ελέγχουμε καλά την κινητικότητα των αρθρώσεων, κατά την φυσιοθεραπεύτρια Σάμι Μάργκο, από το Λονδίνο.

Για να τη βελτιώσετε: Να κάνετε καθημερινά άσκηση ισορροπίας με το ένα πόδι λυγισμένο προς τα πίσω. Η άσκηση αυτή βελτιώνει την ικανότητα των μυών να αντιλαμβάνονται την κίνηση, δυναμώνει τους μυς των ποδιών και βελτιώνει την σταθερότητα.

P. MICHALOPOULOS είπε...

4. Μάτια

Καθώς μεγαλώνουμε, τα μάτια μας χάνουν την δύναμη εστίασης, εξηγεί η δρ Σούζαν Μπλέικενι, από το Κολέγιο Οπτομετρών της Βρετανίας. Αυτό οφείλεται στο ότι ο φακός του ματιού σκληραίνει και χάνει την ελαστικότητά του.

Για να τη βελτιώσετε: Τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την διαδικασία της γήρανσης των ματιών, αλλά η διακοπή του καπνίσματος, η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο και η ακολούθηση μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να διαφυλάξει την υγεία τους, μειώνοντας τον κίνδυνο αναπτύξεως νοσημάτων όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (είναι η κύρια αιτία τύφλωσης μετά τα 65).

P. MICHALOPOULOS είπε...

5. Πνεύμονες

Καθώς μεγαλώνουμε, οι πνεύμονες γίνονται λιγότερο ελαστικοί με αποτέλεσμα να μην διαστέλλονται ούτε να συστέλλονται όσο καλά θα έπρεπε, εξηγεί ο δρ Κηθ Πράουζ από το Βρετανικό Πνευμονολογικό Ίδρυμα (BLF).

Η φθορά αυτή μειώνει την πνευμονική ικανότητα, δηλαδή την συνολική ποσότητα του αέρα που μπορούμε να εκπνεύσουμε, αφού πρώτα γεμίσουμε καλά τους πνεύμονές μας με αέρα (η μέση πνευμονική ικανότητα των υγιών πνευμόνων είναι 3,6 λίτρα). Επιπλέον, με το πέρασμα του χρόνου φθίνουν σταδιακά και οι μικροσκοπικές δομές των πνευμόνων που γεμίζουν με αέρα.

Για να τη βελτιώσετε:

Η διακοπή του καπνίσματος και η απώλεια των περιττών κιλών είναι οι πιο σημαντικοί τρόποι βελτίωσης της πνευμονικής ικανότητας, κατά τον δρα Πράουζ.

Τα περιττά κιλά σημαίνουν ότι οι πνεύμονες πρέπει να δουλεύουν πιο σκληρά για να εισπνέουμε την ίδια ποσότητα οξυγόνου.

Επιπλέον, το έξτρα λίπος στον θώρακα δυσκολεύει την σύσπαση των μυών που είναι υπεύθυνοι για την αναπνευστική λειτουργία. Φροντίστε ακόμα να γυμνάζετε καθημερινά τους πνεύμονές σας: να παίρνετε 3-4 πολύ βαθιές ανάσες, 3-4 φορές την ημέρα.

P. MICHALOPOULOS είπε...

6. Ακοή

Ο χρόνος και η έκθεση στους θορύβους της καθημερινότητας προκαλούν βλάβες στα νεύρα που μεταφέρουν τον ήχο από τα τριχοειδή κύτταρα στο εσωτερικό του αυτιού προς τα κέντρα της ακοής στον εγκέφαλο, εξηγεί ο καθηγητής Μουρ.

Υπολογίζεται ότι το 20% των ενηλίκων πάσχουν από μερική απώλεια της ακοής, με την πλειονότητα να έχουν ηλικία άνω των 60 ετών.

Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία η απώλεια της ακοής έχει μετατραπεί σε δεινό ακόμα και για τους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες, εξαιτίας της πολύ δυνατής μουσικής με τα mp3, τα iPod, στα κλαμπ, στις συναυλίες κ.τ.λ.

Για να τη βελτιώσετε:

Μην χρησιμοποιείτε φορητές συσκευές μουσικής (από τα κινητά τηλέφωνα έως τα iPod) επί περισσότερο από μία ώρα την ημέρα – και να βάζετε το ραδιόφωνο και την τηλεόραση με όσο το δυνατόν πιο χαμηλό ήχο μπορείτε.

«Όταν ο ήχος είναι χαμηλά, αναγκάζονται να δουλεύουν πιο αποτελεσματικά τα τμήματα του εγκεφάλου που ρυθμίζουν την ακοή», λέει ο καθηγητής Μουρ.

P. MICHALOPOULOS είπε...

7. Δόντια

Να βουρτσίζετε καθημερινά τα δόντια σας επί 2 λεπτά, φροντίζοντας να καθαρίζετε τέλεια τα όρια των ούλων γύρω από τα δόντια.

Και να πηγαίνετε στον οδοντίατρο για καθαρισμό και έλεγχο, δύο φορές τον χρόνο.

P. MICHALOPOULOS είπε...

8. Καρδιά

Να περπατάτε καθημερινά με γρήγορο βήμα, να τρώτε υγιεινά και να προσπαθήσετε να χάσετε τα περιττά σας κιλά.

P. MICHALOPOULOS είπε...

9. Ήπαρ

Να μην υπερβαίνετε τα 3 ποτά την ημέρα. Να προσέχετε την κατανάλωση λιπών, διότι μια διαταραχή που λέγεται λιπώδες ήπαρ (είναι η συσσώρευση λίπους στα ηπατικά κύτταρα) αυξάνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως μη αλκοολικής στεατοηπατίτιδας. Αυτή είναι μια διαταραχή που αποτελεί αιτία κιρρώσεώς του ήπατος, η οποία με την σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε ηπατικό καρκίνο.


Πηγή : ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ - Εφημερίδα “Τα Νέα”