Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010

Έτσι είναι ρε παιδιά η «διδαχή», του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ή λάθος μου την μεταφέρανε;


Έχετε ακουστά για μια από τις διδαχές που την αποδίδουν στον άγιο Κοσμά τον Αιτωλό; 

Εκείνη τη διδαχή που μιλάει για ένα ληστή, τον καπταν-Γιάννη, που είχε λέει εκατό κλέφτες κάτω από τις διαταγές του, αλλά είχε και τόση μεγάλη ευλάβεια προς την Παναγία ώστε κάθε πρωί και βράδυ μάζευε το τσούρμο του και διάβαζε την Παράκληση της Θεοτόκου???

Σε αυτόν τον καπταν-Γιάννη, λέει η διδαχή, έστειλε η Παναγία έναν άγιο μοναχό για να τον σώσει. 

Ο μοναχός, επεδίωξε να συλληφθεί από κάποιους άντρες του καπταν-Γιάννη, και τότε ζήτησε να τον παρουσιάσουν σε αυτόν διότι έχει να του δώσει μια πολύ σπουδαία πληροφορία. Εκεί λοιπόν, μπροστά στον καπετάνιο ο μοναχός, για να πει αυτό που ήθελε, ζήτησε να είναι παρόντες όλοι οι άντρες του. Έτσι κι έγινε. 

«Μήπως απουσιάζει κανένας;», ρώτησε ο μοναχός. «Ε, έχω και ένα μάγειρα», του απάντησε ο καπταν-Γιάννης. «Να τον φέρεις κι αυτόν», του λέει.

Ήρθε λοιπόν κι αυτός, και τότε ο μοναχός είπε στον μάγειρα: «Στο όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, σε διατάζω να μου πεις ποιος είσαι, και τι κάνεις εδώ». 

Τότε αυτός - τρέμοντας - του αποκάλυψε ότι ειναι μασκαρεμένος. Ότι δεν είναι ένας απλός - κανονικός μάγειρας της επιφάνειας της Γης, αλλά ο  ίδιος ο Διάβολος μεταμορφωμένος! Ο Αρχι-Τζερτζεβούλης! Ο Αρχιμάγειρας όλων των κολασμένων στα έγκατα της Γης, στα καζάνια της Κόλασης…

…Και ότι η αποστολή που είχε, ήταν να παρακολουθεί από κοντά χωρίς να χάνει στιγμή από τα μάτια του τον αρχιληστή. 

Να τον παρακολουθεί, μήπως τυχόν και ξεχάσει έστω και μια μέρα να διαβάσει την «Παράκληση της Παναγίας», ώστε να τον αρπάξει τότε αμέσως, και να τον βάλει στην Κόλαση, …για να τον μαγειρεύει εκεί αιωνίως και τουμπανίως!..

Τότε ο μοναχός (ο απεσταλμένος της Παναγίας) τον εξόρκισε στο όνομα της Αγίας Τριάδας, και ο Διάβολος εξαφανίστηκε…

…Και το τσούρμο, έμεινε βέβαια χωρίς μάγερα, αλλά τι να τον κάνουν πια αφού μετά από αυτό το θαύμα της Παναγίας ο ληστής μετάνιωσε, το τσούρμο διαλύθηκε, και όλοι έγιναν καλοί άνθρωποι αφού άλλοι λέει έγιναν καλόγεροι και άλλοι παντρεύτηκαν και έκαναν καλά έργα, και γενικά «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλυτέρα».

Έτσι τελειώνει, λέει, η διδαχή αυτή του αγίου Κοσμά του Αιτωλού, με την προτροπή μάλιστα προς τον διδασκόμενο από τον άγιο Κοσμά, κόσμο, να διαβάσει κι αυτός το βιβλίο που περιέχει το θαύμα αυτό, που είναι λέει ένα από τα εβδομήντα θαύματα της Παναγίας, το βιβλίο που λέγεται «Αμαρτωλών Σωτηρία». 
Έτσι είναι ρε παιδιά η «διδαχή», ή λάθος μου την μεταφέρανε; 

2 σχόλια:

kris pap είπε...

μαλλον θα αρχισω παλι να πιστευω στο μικυ και τη μινι...καλυτερες ιστοριες εχουν και τουλαχιστον...αγαπης!!!

P. MICHALOPOULOS είπε...

Χα, χα! Και στην μικρή Λουλού! :-)