Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Τελικά, ... «όλα εδώ, πληρώνονται», ή υπάρχει και η άλλη φωτιά, εκείνο το «πυρ το εξώτερο» που λένε, και τα τοιαύτα;

Λένε, «ή παπάς- παπάς, ή ζευγάς- ζευγάς»! Ποιος παπάς όμως ζει μόνο από το παπαδιλίκι, μόνο από την Κυριακάτικη δίωρη αυτή δημόσια υπηρεσία του, για την οποίαν όμως εισπράττει ολόκληρο μισθό; Κανείς! 

Στις πόλεις, κάνουν τρελές κονόμες από τα «τυχερά» στο ναό ή στα νεκροταφεία, ή και από δεύτερη θέση όπως αυτή του εκπαιδευτικού ή άλλου επαγγέλματος. Στα χωριά δε, μπορεί να είναι και έμποροι (σε άλλο μαγαζί εκτός του ναού), και αγρότες, ή και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς! 

Τόσο μεγάλο είναι δηλαδή το ενδιαφέρον του παπαδαριού (που υπηρετεί τον Μαμωνά) για τη σωτηρία των ψυχών.. Των ψυχών του «αλόγου» γι αυτούς ποιμνίου τους, ποιμνίου κατάλληλο να το αρμέγουν μόνο, και να το γδέρνουν μόνο, οι «καλοί» αυτοί ποιμένες!..

Τα θυμήθηκα όλα αυτά, διαβάζοντας σήμερα την είδηση σχετικά με έναν 77χρονο συνταξιούχο ιερέα που ζούσε (μέχρι χθες) στον οικισμό Κάτω Λούμα του Δήμου Αγίου Νικολάου, στο Λασίθι, στην Κρήτη. Ο οποίος ιερέας, είχε κι αυτός δεύτερο επάγγελμα, ήταν δηλαδή αγρότης και είχε ελαιόδεντρα. 

Η είδηση λοιπόν λέει, ότι ο παπάς αυτός που όσες ψυχές ήταν να σώσει (σαν είχε, και, το επάγγελμα του παπά) τις έσωσε,  μπορούσε τώρα απερίσπαστος να σώσει και τις καλλιέργειες του, από τα ξερόχορτα, εκεί στο χωριό του. 

Έβαλε λοιπόν φωτιά, μια και είχε λέει άπνοια, αλλά ξαφνικά φύσηξε (ο Θεός;) ένας δυνατός νοτιάς με αποτέλεσμα η φωτιά να ξεφύγει από τον έλεγχο του. Δεν προσπάθησε όμως να φύγει ο παπάς και να γλυτώσει το τομάρι του, αλλά επέμενε «ηρωικά» στην προσπάθεια να σβήσει τη φωτιά… Όπως άλλωστε θα έκανε (υποθέτουμε) και όταν ήταν ενεργός παπάς, για την σωτηρία ψυχών, που λέγαμε. 

Στην απέλπιδα όμως αυτή προσπάθεια του άγιου αυτού γέροντα, στην οποία προσπάθεια τον βοηθούσε και η αγία γερόντισα η πρεσβυτέρα του, συνέβη λέει το ρεπορτάζ, να εγκλωβιστεί, να πιάσουν φωτιά τα αγιασμένα ράσα του, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο, αφού κάηκε ζωντανός!..

Ένας ακόμα μάρτυρας (ιερομάρτυρας) λοιπόν, προστέθηκε στις τάξεις των αγίων της εκκλησίας μας!!!..

Αλλά για να γίνουμε πιο σοβαροί, ρωτάμε: 
Τελικά, ... «όλα εδώ, πληρώνονται», ή υπάρχει και η άλλη φωτιά, εκείνο το «πυρ το εξώτερο» που λένε, και τα τοιαύτα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: