Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2010

Και τα ονόματα αυτών: Έκτορας ο ένας, και Ηλέκτρα η άλλη! (ΟΛΗ Η SHOWBIZ ΣΤΗΝ ΒΑΦΤΙΣΗ ΤΩΝ ΔΙΔΥΜΩΝ ΤΟΥ ΦΟΙΒΟΥ)

ΣΧΟΛΙΟ:
Πότε θα γιορτάσει την ονομαστική του εορτή ο Έκτορας, ο «ευλογημένος» από την νέο-ειδωλολατρική, παπαδική, Εκκλησία της Ελλάδας; Των αγίων 12 ολυμπίων θέων;
(Σήμερα 23:18 από χρήστη ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ)
http://www.freegossip.gr/News.php?ID=18906

Αχιλλέας και Έκτορας

ΗΛΕΚΤΡΑ
ΣΧΟΛΙΟ:
Η Ηλέκτρα πάντως, σύμφωνα με τη Σύνοψη (δες και «Εορτολόγιο.Τζι-Αρ») γιορτάζει στις 13 Ιούλιου, ...μαζί με τη Δ.Ε.Η. !!! :-)
(
Σήμερα 23:24 από χρήστη Χωρίς Όνομα)
http://www.freegossip.gr/News.php?ID=18906

ΣΧΕΤΙΚΟ:

Εξοχικό κέντρο, …«Η Βάφτιση»! Και ασφαλές! (τα πεύκα, δεν έπεσαν σε κεφάλια τη φορά αυτή…)

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα Απο που γνωριζεις την εορτη της Ηλεκτρας; Θα ηθελα να μαθω γιατι θελουμε την ανιψια μου, αγεννητη ακομα να την βγαλουμε ηλεκτρα και δεν βρισκω ποτε γιορταζει , ημοναδικη αναφορα ηταν η δικη σου.
Σε ευχαριστω πολυ
Ματινα

P. MICHALOPOULOS είπε...

Καλησέρα Ματίνα!
Αν κατάλαβα καλά, θέλετε να δώσετε ένα όνομα που δεν είναι συνηθισμένο. Κάτι προς το αρχαιοελληνικό να πούμε, αλλά που να έχει και σχέση με εκκλησία και να γιορτάζει.
Δυστυχώς το όνομα Ηλέκτρα δεν γιορτάζεται, όπως φαίνεται από μια σύντομη έρευνα που μόλις έκανα για εσάς στο διαδίκτυο. Ακόμα και η ιστοσελίδα «εορτολόγιο» που είχα μνημονεύσει τότε, τώρα λέει κι αυτή ότι δεν γιορτάζει.
Είχα την πληροφορία ότι η «Ιερά Σύνοψις» η οποία εκτός από ιερές ακολουθίες περιέχει και ευρετήριο εορτών, έλεγε ότι γιορτάζει στις 13 Ιουλίου. Δεν έχω Σύνοψη, αλλά μαθαίνω ότι στις 13 Ιουλίου γιορτάζει ο Ηλιόφωτος, όσιος που ασκήτεψε στην Κύπρο. Δεν ξέρω αν αυτό κολλάρει με το Ηλέκτρα. Μάλλον όχι! Γι αυτό έκανα τότε το λογοπαίγνιο ότι «η Ηλέκτρα γιορτάζει στις 13 Ιούλιου... μαζί με τη Δ.Ε.Η.»

Έψαξα λοιπον και έμαθα:

Με βάση το ελληνικό εορτολόγιο το όνομα ΗΛΕΚΤΡΑ δεν γιορτάζει. Επομένως όπως και όλα τα ονόματα χωρίς γιορτή το όνομα ΗΛΕΚΤΡΑ γιορτάζει των Αγίων Πάντων
http://www.giortazei.gr/giorti-ilektra/

Στον Πόντο και στην Μικρά Ασία οι οικογένειες των Ρωμιών έδιναν ωραιότατα αρχαιοελληνικά ονόματα στα παιδιά τους που δεν γιόρταζαν ποτέ. Όπως Ηλέκτρα και Ιοκάστη.
http://vasikosmetoxos.blogspot.gr/2008/04/blog-post_10.html

ηλέκτρα: χωρίς εορτή
http://www.rethimno.gr/el/entertainment/information/eortologio.php?sub=eortes&cel_null=1
ερωτηση:Καλησπέρα σε όλους και όλες! Ψάχνω να βρω αν και πότε γιορτάζει το όνομα Ηλέκτρα. Στο εορτολόγιο αναφέρεται πως δεν γιορτάζει όμως κάπου διάβασα πως στη Σύνοψη αναφέρεται ότι τα ονόματα από ηλ- γιορτάζουν στις 13 Ιουλίου. Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω όμως :-(. Μήπως ξέρει κανείς κάτι περισσότερο? Ευχαριστώ πολύ!
απάντηση: Στα εορτολόγια λέει ότι δεν γιορτάζεται. Πιθανότατα, ανήκει στην γιορτή των Αγίων Πάντων!
http://forum.eimaimama.gr/t7786-topic

Ηλέκτρα: δεν εορτάζει
http://eortologio.gr/data/eortes/eortes_Ita.php

Ανώνυμος είπε...

Επίσημη γιορτή δεν υπάρχει. Μια γνωστή μου που τη λένε Ηλέκτρα και έχει πάρει το όνομα από τη γιαγιά της, γιορτάζει στις 20 Ιουλίου (του Προφήτη Ηλία), όπως γιόρταζε και η γιαγιά της.

Ηλεκτρα είπε...

πρωσωπικα που με λενε Ηλεκτρα δεν το ειχα ξανα ακουσει αυτο............

Ανώνυμος είπε...

Ονομάζομαι Ηλέκτρα και είμαι από Ορεστιάδα. Ενώ δεν υπάρχει θρησκευτική γιορτή, κάνω τη γιορτή μου στις 20 Ιουλίου, όπως το βρήκα από τη μικρασιάτισσα γιαγιά μου από την οποία πήρα το όνομα.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Να είσαι καλά, αγαπητή Ηλέκτρα από Ορεστιάδα.
Ευχαριστώ για το σχόλιο.
Χαίρετε!