Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Espresso: Τουρκικός πόλεμος νεύρων στο Αιγαίο και ιεροί κεραυνοί Ανθιμου


Ο πόλεμος νεύρων που έχει στήσει το τελευταίο διάστημα η Τουρκία στο Αιγαίο με την παρουσία ερευνητικών σκαφών της συνεχίζεται. Την ίδια στιγμή ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος στο κυριακάτικο κήρυγμά του χαρακτήρισε την Τουρκία «εχθρό της Ελλάδας».

Ειδικότερα, και παρά τα συνεχή διαβήματα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών προς την τουρκική κυβέρνηση, οι προκλήσεις της Αγκυρας συνεχίζονται, προκαλώντας προβληματισμό και εκνευρισμό στην Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτού του ιδιότυπου και επικίνδυνου παιχνιδιού των Τούρκων στο Αιγαίο χθες το μεσημέρι, και ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχε αποχωρήσει από το Θρακικό πέλαγος το ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ», εμφανίστηκε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο το «Πίρι Ρέις».

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έπλεε στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχοντας ποντίσει σε βάθος ενός χιλιομέτρου καλώδιο θέλοντας να δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι θα ξεκινήσει εκ νέου έρευνες στη συγκεκριμένη περιοχή. Ολες τις κινήσεις του τουρκικού σκάφους παρακολουθεί από πολύ κοντά σκάφος του Λιμενικού Σώματος.

Την ίδια στιγμή, λεκτική επίθεση στην Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε «εχθρό της Ελλάδας» και «μόνιμη απειλή που έχει κυκλώσει τη χώρα μας», εξαπέλυσε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος στο κήρυγμα που εκφώνησε την Κυριακή.

«Να μην χάσουμε την ενότητά μας» επανέλαβε ο μητροπολίτης αναφερόμενος στους εξωτερικούς κινδύνους και συγκεκριμένα στη μόνιμη απειλή που έχει κυκλώσει τη χώρα μας, «που δεν φοβάμαι να το πω, είναι η Τουρκία». Επίσης, έκανε λόγο για τα τουρκικά πλοία «Πίρι Ρέις» και «Τσεσμέ», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απόφαση της αλβανικής Βουλής να ζητήσει τουρκικό πολεμικό πλοίο να ελλιμενιστεί στην Αδριατική, εντός των θαλάσσιων υδάτων της Αλβανίας, χαρακτηρίζοντας τη γείτονα «διπλωματικό όργανο της Τουρκίας».

«Ενα τεράστιο πολεμικό πλοίο με 1.250 ναύτες που βρίσκονται απέναντι από την Κέρκυρα, για πρώτη φορά πλοίο της Τουρκίας βρίσκεται στην Αδριατική. Σε κανέναν πόλεμο και σε καμιά περίπτωση δεν είχε έρθει, και ήρθε με απόφαση της Βουλής της Αλβανίας, που είναι όργανον της Τουρκίας διπλωματικά αυτή την ώρα» δήλωσε ο κ. Ανθιμος.

ΜΑΚΑΡΙΟΣ Β. ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
www.espressonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: