Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Οι μητροπολίτες «πειρατές της Καραϊβικής» της Εκκλησίας μας, κρύβουν στα σεντούκια τούς θησαυρούς τους, για τον φόβο της οικονομικής κρίσης!..


Οι μητροπολίτες, ..."πειρατές της Καραϊβικής", της Εκκλησίας της Ελλάδος, κρύβουν στα σεντούκια τούς θησαυρούς τους, …για τον φόβο της οικονομικής κρίσης!..

Από το σημερινό ρεπορτάζ του κ, Νίκου Παπαχρηστου στην Καθημερινή (ρεπορτάζ με τίτλο: Κρίση και στο «ιερό» χρυσό). μαθαίνουμε τα σχετικά με τα «εκκλησιαστικά κοσμήματα που συμπληρώνουν τα αρχιερατικά και ιερατικά άμφια, φανερώνοντας τον βαθμό ιεροσύνης που τονίζουν και τη μεγαλοπρέπεια της ορθόδοξης λειτουργικής παράδοσης» (όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο δημοσιογράφος), ...μαθαίνουμε λοιπόν ότι:

«Αν όχι τα περισσότερα από αυτά, τουλάχιστον τα πιο πολύτιμα και εκθαμβωτικά, τους επόμενους μήνες θα παραμείνουν καλά φυλαγμένα στα σκευοφυλάκια των Μητροπολιτικών Μεγάρων, αναμένοντας το τέλος της οικονομικής κρίσης. Και αυτό γιατί πολλοί μητροπολίτες, αλλά και κάποιοι ρέκτες αρχιμανδρίτες διστάζουν πλέον να εμφανιστούν ενώπιον των πιστών με βαρύτιμα άμφια και περίτεχνα εγκόλπια και σταυρούς.»

Και τι άξιας λέτε ότι είναι αυτά τα «κοσμήματα», αυτά «τα καλά κομμάτια» που θα σεντουκιαστούν; Διαβάζω στο ρεπορτάζ:

«Η τιμή ενός εγκολπίου διαφέρει ανάλογα με την ποιότητα, την εργασία και το σμάλτο που φέρει την εικόνα του Χριστού ή της Παναγίας ή κάποιου αγίου. Τα πολύ καλά και μοναδικά κομμάτια ξεκινούν από 4.000 και μπορεί να φτάσουν τις 40.000 ευρώ, αν είναι ολόχρυσα με πολύτιμους λίθους. Αλλά από αυτά είναι ζήτημα εάν πουληθούν ένα ή δύο τον χρόνο και γίνονται κατόπιν παραγγελίας. Το εγκόλπιο συνοδεύεται συνήθως από αλυσίδα που αν είναι χοντρή, πλεχτή και με σχέδια μπορεί να κοστίσει έως 1.000 ευρώ». Ωστόσο, όταν πρόκειται για επίσημο δώρο τότε το εγκόλπιο συνοδεύεται από επιστήθιο σταυρό. Για τους Μητροπολίτες υπάρχουν και οι αρχιερατικές μίτρες, οι τιμές των οποίων ξεκινούν από 1.000, εάν είναι φασόν από τη Βουλγαρία, έως 10-15.000 εάν είναι χρυσοκέντητες, με σμάλτα, ασημένια ελάσματα και ημιπολύτιμους λίθους».


Οι μητροπολίτες «πειρατές της Καραϊβικής» της Εκκλησίας μας, κρύβουν στα σεντούκια τούς θησαυρούς τους, για τον φόβο της οικονομικής κρίσης!..

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αν πεσει πεινα καλύτερα να κρυφτούν όλοι οι επαγγελματίες εισοδηματίες γιατι δεν θα τους μεινει κοσμημα για κοσμημα.Εγω τεκνο μου μου ειχε πει ενας γερων δεν μπορω να εχω επιλογή ρούχων όπως εσεις οι λαικοι,με την διαφορα όμως ότι μια στολή δική τους αξίζει όσο όλη η ντουλάπα με τα ρούχα μου.