Σάββατο 17 Απριλίου 2010

Hφαιστειακή σκόνη


1 σχόλιο:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Σοβαρά και αύριο τα προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία

Η ηφαιστειακή σκόνη προκαλεί χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Μετ' εμποδίων γίνονται οι εναέριες μετακινήσεις σήμερα και από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς ακυρώθηκαν τουλάχιστον 60 πτήσεις από και προς πολλές χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, λόγω της ηφαιστειακής τέφρας από την Ισλανδία.

Όπως ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας, Eurocontrol, τα προβλήματα στις αεροπορικές μεταφορές εξαιτίας του νέφους της ηφαιστειακής τέφρας θα είναι σοβαρά και αύριο. Η ίδια υπηρεσία προέβλεψε ότι η στάχτη θα εξαπλωθεί από τη νότια Γαλλία στη βόρεια Ιταλία και τα Βαλκάνια.

«Δεν διαβλέπουμε τέλος» στην κρίση, σημείωσε ο αναπληρωτής διευθυντής επιχειρήσεων της Eurocontrol Μπράιαν Φλιν.

Ο αξιωματούχος προσέθεσε ότι το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας αναμένεται να κινηθεί προς το νότο, προς τη νότια Γαλλία, τη βόρεια Ιταλία και τα βόρεια Βαλκάνια.

Οι αξιωματούχοι της Eurocontrol δήλωσαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι περίπου 12.000 με 13.000 πτήσεις θα γίνουν στον εναέριο χώρο της Ευρώπης σήμερα, ενώ κανονικά πραγματοποιούνται 29.500 πτήσεις.

Χθες πραγματοποιήθηκαν 20.344 πτήσεις, όπως είχε αναφέρει νωρίτερα η Eurocontrol.

Αγγλία-Ουαλία

Το κλείσιμο του εναέριου χώρου της Αγγλίας και της Ουαλίας παρατίνεται τουλάχιστον ως αύριο στις 09:00 ώρα Ελλάδας. Αντίθετα οι περιορισμοί στην εναέρια κυκλοφορία σε μεγάλο μέρος της Σκωτίας αναμένεται να αρθούν σήμερα στις 21:00 ώρα Ελλάδας,

Ο εναέριος χώρος της Ελβετίας κλείνει από σήμερα ως τις 10:00 αύριο.

Από το Ελευθέριος Βενιζέλος ακυρώθηκαν πτήσεις προς Λονδίνο, Παρίσι, Αμστερνταμ, Φρανκφούρτη, Μάντσεστερ, Βρυξέλλες, Κοπεγχάγη, Βαρσοβία και Ντίσελντορφ.

Μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί είχαν ακυρωθεί 5.000 πτήσεις σε όλο τον κόσμο, από και προς την Ευρώπη.

Η εναέρια κυκλοφορία στη βόρεια Ευρώπη έχει παραλύσει από χθες, καθώς εκτός από τη Γερμανία προβλήματα αντιμετωπίζουν η Ιρλανδία, η Βρετανία, η Δανία, η Σουηδία, η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Πολωνία, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία,η Λετονία, η Λιθουανία και η Ελβετία.

Οι επιστήμονες πάντως εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση στην υγεία των ανθρώπων εαν εισπνεύσουν την ηφαστειακή σκόνη, εφόσον δεν υποφέρουν από αναπνευστικά προβλήματα.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=4570178