Πέμπτη 29 Απριλίου 2010

Φανάρι και Βατικανό: Αδελφές Εκκλησίες;


Φανάρι και Βατικανό: Αδελφές Εκκλησίες;
ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ:

Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010


Τι είπαμε τελευταία – τελευταία (πριν χαθεί) με τον κ. Ιωάννη Καρδάση…



1. Ιωάννης Καρδάσης είπε...

Φροντίζω να προσέχω τις εκφράσεις μου. Είπα "πλήρως εκδυτικοποιημένης", γιατί εκδυτικοποιημένη ήταν ανέκαθεν και εξηγούμαι με λίγα παραδείγματα από την εκκλησιαστική ιστορία:

1.- Ο ΚΠόλεως άγιος Ανατόλιος (458) βεβαιώνει τον Πάπα Λέοντα Α΄, ότι: "άνευ της εγκρίσεώς του, ουδείς από τους Κανόνες των Συνόδων θα εφαρμοστεί". 2.- Ο αυτοκράτορας Φωκάς (610) αναγνωρίζει τον Πάπα Γρηγόριο Α΄, ως: "της κεφαλής της Εκκλησίας". 3.- Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Β΄ (711) υποδέχεται τον Πάπα Κων/νο στην ΚΠολη γονυπετόντας προ αυτού. Έτσι, ο Πάπας υπέγραψε τους μισούς Κανόνες (όχι όλους) της Πενθέκτης. 4.- Ο ΚΠόλεως άγιος Ιγνάτιος (877) υπέγραψε, ότι: "ακολουθούμεν την του αποστολικού θρόνου αυθεντίαν". 5.- Ο άγιος Θεόδωρος Στουδίτης γράφει στον Πάπα Λέοντα Γ΄, ότι είναι πάνω από τις Συνόδους "σε θέματα δόγματος και υπακοής".

6.- Μέχρι το Σχίσμα του 1054, οι Πατριάρχες ΚΠόλεως απευθύνοντο στους Πάπες με την προσωνυμία "Πατέρας" και όχι "Αδελφός".

7.- Ο αυτοκράτορας Μανουήλ Α΄ Κομνηνός (1169) πρότεινε στον Πάπα Αλέξανδρο Γ΄ τη θέση και του Πατριάρχη ΚΠόλεως. Ο τελευταίος ευτυχώς αρνήθηκε. 8.- Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός Α΄ (565) υπέγραψε την 131 νεαρά με την οποίαν όριζε το πρωτείο του Πάπα σ' όλη την Εκκλησία. 9.- Στην ουνίτικη λειτουργία της 12.12.1452 στην Αγία Σοφία, παρόντος του αυτοκράτορα Κων/νου ΙΑ΄ Παλαιολόγου μνημονεύθηκε ο Πάπας Νικόλαος Ε΄ και ο καθαιρεθείς λατινόφρονας Πατριάρχης Γρηγόριος Γ΄ Μάμμας, που είχε καταφύγει στη Ρώμη.

Όλα αυτά και άλλα πολλά συνέβαιναν στην Ορθόδοξη Εκκλησία, όταν ήταν ΜΕΡΙΚΩΣ εκδυτικοποιημένη ή όχι;

ΙΚ
28 Απριλίου 2010 8:00 μ.μ.

2. P. MICHALOPOULOS είπε...

Αν οι πηγές σας, το βιβλίο της ιστορίας σας προφανώς, είναι σε καλή κατάσταση, αν και παλιό όπως το φαντάζομαι…

Αν δεν του έφαγαν τις περισσότερες σελίδες τα ποντίκια…

Για κοιτάξτε σας παρακαλώ μήπως λέει τίποτε σχετικό, και, για Μάρκο Ευγενικό και για Φώτιο…

28 Απριλίου 2010 9:04 μ.μ.


3. Ιωάννης Καρδάσης είπε...

Ευτυχώς, τα βιβλία του αγίου Νεκταρίου, που καταγράφουν αυτά και άλλα, δεν τα έχουν φάει ακόμη τα ποντίκια.

ΙΚ

ΥΓ. Γι' αυτό τον πέταξαν από την Αλεξάνδρεια (γιατί έλεγε αλήθειες).

29 Απριλίου 2010 12:01 π.μ.

4. P. MICHALOPOULOS είπε...

Ποιες είναι οι «αλήθειες»; Ότι ο πάπας των παπικών είναι «Πατέρας» πάντων;

Ότι καλά κάνουν και οι Τούρκοι «Πατριάρχες» και «χαμουρεύονται» μαζί του; Οι… άσωτοι γιοι της Ανατολής (της «μητέρας Εκκλησίας») που επέστρεψαν στον Δυτικό «Πατέρα»;

Γι αυτό και όλη αυτή η προδοσία στις μέρες μας;

Να σας θεωρήσω δε (εσάς και τον Μουστάκη), σαν Ηρακλήδες του θρόνου του Βαρθολομαίου, σαν κομπάρσους του, σε όλο αυτό το άθλιο θέατρο που παίζει;

29 Απριλίου 2010 1:01 π.μ.

http://xairete.blogspot.com/2010/04/blog-post_8100.html


Ποιες είναι οι «αλήθειες»;
Ότι ο πάπας των παπικών είναι «Πατέρας» πάντων;

Ότι καλά κάνουν και οι Τούρκοι «Πατριάρχες» και «χαμουρεύονται» μαζί του;

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ανέκαθεν, όλοι οι Πατριάρχες ΚΠόλεως ήταν κομπάρσοι του εκάστοτε αυτοκράτορα, ο δε Πάπας ήταν ο εκπρόσωπος του αυτοκράτορα στη Δύση (Ράνσιμαν, Δύση και Ανατολή σε Σχίσμα),
οι δε Πατριάρχες κομπάρσοι του αυτοκράτορα βοήθησαν τους Πάπες, εκπροσώπους του αυτοκράτορα στην πλαστογραφία για την ανάδειξη του πρωτείου του (π. Ι. Ρωμανίδης, Φραγκία).

Επομένως, ο Βαρθολομαίος, ως κομπάρσος του Τούρκου Διοικητή, συνεχίζει επάξια το ρόλο των προ αυτού 460 περίπου Πατριαρχών, δηλ. συνεχίζει να υπηρετεί την Εξουσία.

Αυτά για την Ιστορία.

ΙΚ