Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Φτωχοί Ηπειρώτες, πλούσια μητρόπολη

Εκτός από άξιοι έμποροι οι Ηπειρώτες ήσαν και μεγάλοι ευεργέτες, καθώς έχουν διαθέσει περισσότερα από 4.500 κληροδοτήματα για την ενίσχυση του τόπου και των συμπατριωτών τους. Με τα χρήματά τους βοήθησαν στην ανοικοδόμηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, αφήνοντας μερικά από τα σημαντικότερα κτίρια που κοσμούν σήμερα την πρωτεύουσα. Το Ζάππειο, η Ακαδημία, το Πολυτεχνείο, η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Στάδιο, η παλαιά Σχολή Ευελπίδων κ. ά κατασκευάστηκαν με δωρεές Ηπειρωτών. Σήμερα, η διαχείριση τεράστιων περιουσιών που άφησαν πίσω τους Ηπειρώτες, μεταξύ των οποίων και μεγάλο μετοχικό πακέτο της Εθνικής Τράπεζας από το κληροδότημα του ιδρυτή της Γεωργίου Σταύρου, παραμένουν στη διαχείριση της Μητρόπολης Ιωαννίνων.

«Αυτό το καθεστώς έχει πολύ αρνητικές συνέπειες για την Ηπειρο. Ενώ σύμφωνα με τα στατιστικά οι Ηπειρώτες είναι οι πιο φτωχοί της Ευρώπης, η μητρόπολη είναι η πιο πλούσια της Ελλάδας με τα χρήματα των κληροδοτημάτων», υπογραμμίζει στην «Κ» ο κ. Σπύρος Εργολάβος, φιλόλογος και συγγραφέας, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τα τεράστια ποσά που διαχειρίζεται η μητρόπολη, οι διαθήκες προέβλεπαν τη λειτουργία κοινωνικών καταστημάτων, τεχνικών σχολών κ. ά. που θα ανακούφιζαν την περιοχή και θα βοηθούσαν στην ανάπτυξή της. «Εχουμε προσφύγει σε όλα τα θεσμικά όργανα, Συνήγορο του Πολίτη, Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και εισαγγελέα Αρείου Πάγου, που αποφάσισαν ότι το καθεστώς στα Γιάννινα είναι αντισυνταγματικό και έχει καταργηθεί από το 1984. Οταν κάλεσαν το υπουργείο Οικονομικών να το εφαρμόσει, αυτό παρέπεμψε την υπόθεση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, που εξέδωσε μια γνωμοδότηση παρόμοια με του Βατοπεδίου, πως ο νόμος του ’84 ισχύει για τον υπόλοιπο νομό και όχι για την πόλη των Ιωαννίνων. Στα Γιάννινα, λοιπόν, τα μεγάλα κληροδοτήματα διοικούνται σήμερα με φιρμάνια του σουλτάνου και με διατάγματα τριών δικτατοριών», λέει ο κ. Εργολάβος.

Από την πλευρά της, η Μητρόπολη Ιωαννίνων, μέσω του πρωτοσύγκελλου κ. Φιλόθεου, απαντάει ότι δεν προτίθεται να υπεισέλθει στην ουσία του ζητήματος, καθώς «η νόμιμη οδός είναι πάντα ανοιχτή για όποιον έχει οποιεσδήποτε αμφισβητήσεις και θέλει να διεκδικήσει κάτι. Μέχρι στιγμής δεν έχει βγει κάποια δικαστική απόφαση που να αποδεικνύει ότι δεν είμαστε σύννομοι», λέει στην «Κ» ο κ. Φιλόθεος.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_11/04/2010_397164

Δεν υπάρχουν σχόλια: