Σάββατο 24 Απριλίου 2010

ΑΡΧΕΙΟ: Αγαπητέ κ. Ιωάννη Καρδάση, χαίρετε!

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ "ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ" ΜΕ ΤΙΤΛΟ:
Απευθύνθηκαν ο καθένας στον δικό του Θεό!

Ενώ, όπως είδαμε, ο κ. Βαρθολομαίος κηρύττει την ύπαρξη ενός μόνο Θεού, τον οποίον οι λαοί και οι θρησκείες λατρεύουν με διαφορετικό τρόπο, πρόσφατα άλλαξε και μίλησε για πολλούς Θεούς! Να τι δήλωσε σε πρόσφατο Διαθρησκειακό Περιβαλλοντικό συμπόσιο στη Γροιλανδία, όπου εκπρόσωποι δώδεκα θρησκειών προσευχηθήκαν για τη σωτηρία του Βορείου Πόλου και των παγετώνων του: «Απευθυνόμενοι ο καθένας από εμάς στον δικό του Θεό, προσευχηθήκαμε για την προστασία του πλανήτη και τη σωτηρία της ζωής»! (ΑΠΕ, 11.9.07).

Οι δηλώσεις αυτές του κ. Βαρθολομαίου γεννούν σε κάθε υγιώς και Ορθόδοξα σκεπτόμενο άνθρωπο τα εξής σοβαρά ερωτήματα:

Πιστεύει στα αλήθεια ο Πατριάρχης, ότι υπάρχουν περισσότεροι από ένας Θεοί; Εάν ναι, τότε έχει πάψει να είναι χριστιανός. Είναι πλέον αχρίστιανος.

Εάν παραδέχεται την ύπαρξη πολλών Θεών, δεν αρνείται το Σύμβολο της Πίστεως μας, στο πρώτο άρθρο του οποίου διακηρύττουμε πίστη «σε ένα Θεόν»;

Εάν όμως πιστεύει στην ύπαρξη του ενός και μόνου αληθινού Θεού, τότε ποιοι είναι αυτοί οι Θεοί, στους οποίους αναφέρεται; Τους θεωρεί ψευδείς και ανυπάρκτους, αλλά αναγκάζεται να αναφερθεί σε αυτούς από ευγένεια και σεβασμό στις θρησκείες των προσκεκλημένων του; Δεν είναι όμως αυτό ηθοποιία; Δεν είναι απόκρυψη της αλήθειας από τους πλανεμένους συνδαιτυμόνες του και εγκληματική εγκατάλειψη τους στο σκοτάδι της άγνοιας και της πλάνης τους; Δεν είναι αυτό κατάργηση της ιεραποστολής, άρνηση του Ευαγγελίου και κλείσιμο της Βασιλείας των ουρανών έμπροσθεν των ανθρώπων;

Εάν οι Θεοί αυτοί είναι ψευδείς και ανύπαρκτοι, τότε τι αναμένει ο κ. Βαρθολομαίος από τις προσευχές των προσκεκλημένων του σε αυτούς; Πώς θα επέμβουν για να σταματήσουν το λιώσιμο των πάγων και την καταστροφή του πλανήτη μας;

Μήπως θα ήταν προτιμότερο, αντί να διοργανώνει τα πολυέξοδα αυτά πανθρησκειακά συμπόσια, που παροργίζουν τον Θεό και σκανδαλίζουν τον λαό, να μετανοήσει για τον οικουμενισμό του και τις προδοσίες της Πίστεως που τον βαραίνουν, να κλειστεί στο κελί του, να γονατίσει, να υψώσει τα χέρια του στον ουρανό και να προσευχηθεί στον αληθινό Θεό, πρώτα για τη σωτηρία του εαυτού του και όλου του κόσμου και κατόπιν για τη σωτηρία του φυσικού περιβάλλοντος, που στο κάτω - κάτω είναι προφητευμένο ότι θα καταστραφεί;

(Από το περιοδικό «Ο Σταυρός»)



ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΤΟ "ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΑΤΑ" ΜΕ ΤΙΤΛΟ:

Αγαπητέ κ. Ιωάννη Καρδάση, χαίρετε!


2 Δεκεμβρίου 2007

Αγαπητέ κ. Ιωάννη Καρδάση, χαίρετε!


Έλαβα στοFORUMEPISKEPTHS@pathfinder.gr το μήνυμα σας και σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ και για το ότι είστε αναγνώστης του ιστολογίου μου. Αλήθεια πώς το ανακαλύψατε;


Και έρχομαι στο θέμα μας. Λέτε πως διαβάσατε το θέμα με τίτλο «Απευθύνθηκαν ο καθένας στο δικό του Θεό!».

Όπως θα είδατε, το κείμενο το έχω πάρει από το περιοδικό «Ο Σταυρός» της ομώνυμης ορθόδοξης αδελφότητας που έχει ιδρύσει ο Σεβασμ. πρώην Φλωρίνης πατήρ Αυγουστίνος Καντιώτης. Εγώ, δεν είμαι θεολόγος αλλά μηχανικός! Θα σας παρακαλούσα λοιπόν να απευθυνθείτε στην πηγή του δημοσιεύματος, για να σας λύσουν τις απορίες σας.

Πάντως, διάβασα με ενδιαφέρον τα κείμενα σας. Αυτός ο αυτοκράτορας που μπήκε στον ναό έμεινε και μετά το «τας θύρας τας, θήρας»; Αν δεν έμεινε, τότε δεν υπάρχει, νομίζω, καμιά παράβαση από τον Μ. Βασίλειο. Παρά ταύτα, θα ήθελα να μου αναφέρετε τις πηγές σας για το περιστατικό αυτό.

Για τον Άγ. Ιωάννη της Κροστάνδης, που λέτε ότι «συνήθως ρωτούσε τους αλλόθρησκους για τις ανάγκες και τις δυσκολίες τους χωρίς να θίγει θέματα θρησκείας», δεν έχει να κάνει με τις συμπροσευχές που είναι το θέμα μας. Έτσι; Η φιλανθρωπία δεν πρέπει να κάνει διακρίσεις, και είναι γνωστή η παραβολή του Κυρίου για τον καλό Σαμαρείτη. "Έτερον εκάτερον", που λένε.

Το άλλο περιστατικό με την τατάρα (που ήτανε μουσουλμάνα) που λέτε, τι να πω; Μήπως ο άνθρωπος το έκανε από άγνοια; Τι μορφώσεως ήταν, και τι θέση είχε στην Εκκλησία;

Αυτά για την ώρα, και ελπίζω να τα ξαναπούμε.

Σας χαιρετώ,

Φιλικά και εγκάρδια,

Παναγιώτης Μιχαλόπουλος.


(Από το εξαφανισμένο μου μπλογκ, τα "χαιρετίσματα")



ΣΧΕΤΙΚΟ:


Το Blog «XAIRETISMATA», σε ΑΠΟΛΟΓΙΑ!..

9 σχόλια:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Από : ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΡΔΑΣΗΣ
Προς : FORUMEPISKEPTHS@pathfinder.gr
Θέμα : Βασίλειος-Ιωάννης
Ημερ/νία : Sun, 2 Dec 2007 19:43:24 +0200

Αγαπητέ κ. Π.Μ.

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Σας ανακάλυψα από ένα φίλο. Έτσι γίνεται συνήθως.

Τα κείμενα που έστειλα, τα έχω πάρει και εγώ από σχετικά βιβλία. Όπως και εσεις, δεν είμαι θεολόγος (πτυχιούχος Θεολογικής), αλλά ούτε ακόμη περισσότερο Θεολόγος (δηλ. Θεόπτης), αλλά Χημικός!

Δυστυχώς, τέτοιες απορίες δεν λύνονται από πηγές δημοσιευμάτων. Καλύτερα εργάζονται άνθρωποι με μεράκι και ζήλο, παρά οι υποτίθεται ταγμένοι σε κάποιο έργο.
Περαιτέρω διευκρινήσεις πάνω στα κείμενα:

1/ Ο αυτοκράτορας Ουάλης, αρειανός (δηλ. αιρετικός), μπήκε στο ναό, έμεινε μέχρι το τέλος της λειτουργίας (Χριστούγεννα και Θεοφάνεια γαρ) και μετά είδε τον Μ. Βασίλειο στην αριστερή πύλη του ιερού, με παρόντα και τον Γρηγόριο Θεολόγο. Τις παραβάσεις τις κατέγραψα: άδεια εισόδου αιρετικού σε ναό, αποδοχή προσφοράς από αιρετικό και συμπροσευχή με αιρετικό. Πηγή: Παπαδόπουλου Στυλ. Καθηγητή Θεολογικής, Η ζωή ενός Μεγάλου, Βασίλειος Καισαρείας, σελ. 322-324.

2/ Ο άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης, μια μεγάλη Ορθόδοξη μορφή, πολυτάλαντος ιερέας και με πάρα πολλά θαύματα εν ζωή, τελείωσε τη Θεολογική Ακαδημία της Πετρούπολης το 1855. Τόσο το ποιμαντικό, το φιλανθρωπικό, όσο και το συγγραφικό έργο του είναι τεράστιο.

Η φήμη του ήταν τόσο ξαπλωμένη σ' όλη τη Ρωσία, ώστε κατεύθαναν πλήθη πιστών στην Κροστάνδη, κοντά στην Πετρούπολη σε τέτοιο αριθμό, που ήταν αδύνατη η μεταφορά του από το σπίτι του στο ναό, γι' αυτό αυτή γινόταν με άμαξα της αστυνομίας, λόγω του πλήθους. Η συμμετοχή στη θ. ευχαριστία ξεπερνούσε τα 5000 άτομα κάθε φορά, στη δε αγία Τράπεζα υπήρχαν 12 δισκοπότηρα! Εφάρμοσε τον αρχαίο τρόπο εξομολόγησης εντός του ναού, κατά τη θ. λειτουργία, λίγο πριν τη θ. κοινωνία, όπου ο κάθε πιστός εξομολογείτο τα παραπτώματά του στον διπλανό του, αυτός δε διάβαζε τη συγχωρητική ευχή από της Ωραίας Πύλης.Η αλληλογραφία του με τους πιστούς έφθανε τα 6000 γράμματα την ημέρα!

Διετέλεσε και ιερέας των ανακτόρων, της αυτοκρατορικής οικογένειας και του τσάρου Αλέξανδρου Γ΄. Ονομάστηκε "ποιμήν πασών των Ρωσιών"! Εκοιμήθη το 1908 σε ηλικία 80 ετών. Θεωρείται μεγάλος Πατέρας της Εκκλησίας. Ένα από τα θαύματά του είναι και το αναφερόμενο με τον σύζυγο της Μουσουλμάνας.

Πηγή: Ιερά Μονή Παρακλήτου, άγιος Ιωάννης της Κροστάνδης.

Με εκτίμηση

ΙΚ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ μου

Μου αρέσει που με προκαλείτε. Έτσι, πιστεύω ότι κάτι καλό μπορεί να βγει.

Πιστεύω (γιατί δεν είμαι μέσα στην ψυχή του), ότι ο Βαρθολομαίος προσεύχεται στο μόνο αληθινό Θεό (την Αγία Τριάδα).

Όλοι οι άλλοι θεοί υπάρχουν, αλλά είναι κατώτεροι. Το λέω εγώ; Όχι. Η Αγία Γραφή το λέει:

Στην Π. Διαθήκη υπήρχε η αντίληψη, ότι ο Θεός υπερέχει όλων των άλλων θεών και προεξάρχει αυτών:

«Σηκώνεται ο Θεός μες στων θεών τη σύναξη, στο μέσο των θεών δικάζει (Ψ. 81. 1). Η εικόνα αυτή δηλώνει την αντίληψη ότι ο Θεός της Π. Διαθήκης υπερέχει των άλλων θεών.

Αλλού δε υπάρχουν δυο Θεοί, ο καλός και ο κακός: «Πρέπει ο Θεός ο Φίλος μου να μου το αποδώσει και να αντικρούσει εκείνον, τον Εχθρό Θεό» (Ιώβ 16. 21). Εδώ ο Ιώβ επικαλείται το Θεό που ήταν πάντα φίλος του, για να τον υποστηρίξει απέναντι στο Θεό που τον κάνει να υποφέρει και που του φαίνεται εχθρός.

Ή διαφωνείτε;

ΙΚ

P. MICHALOPOULOS είπε...

Αγαπητέ (αλλά και «πτωχέ», ...που λέει και η μαντάμ Σουσού) φίλε, χαίρε!

«Χαίρε», που λέει ο λόγος! Πώς να χαρεί κάποιος μέσα στη φτώχεια του!

Διότι φτώχεια είναι όταν λέτε για ένα, ή δυο, τι τρεις θεούς (ή για... τέσσερα παιδιά του Πειραιά) μόνο!

Τι μπορούν να σας κάνουν μόνο αυτοί; Τι φτώχεια και δυστυχία είναι αυτή;

Πώς και δεν το ξέρετε – Έλληνας εσείς – ότι απαιτείται να είναι όλη τη παρέα των θεών μαζί σας, αν θέλετε να δείτε καλό!

Πόσοι είναι όλοι μαζί; Μα, ...12 είναι όλοι οι θεοί! Όσα ακριβώς και τα ευαγγέλια!

Μα, πού ζείτε; Πώς ζείτε! :-)

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί να είμαι Έλληνας, αλλά δεν είμαι Παγανιστής και προσπαθώ να μη γίνομαι ειδωλολάτρης, ειδωλοποιόντας το Χριστό (στη θέση του Βάαλ) και τους αγίους (στη θέση του δωδεκάθεου).

ΙΚ

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ναι, αλλά χθες που γιόρταζε η κυρία Γεωργία, η σεφ και σύζυγος του κ. Νικήτα, δεν περάσατε από τη γειτονιά να της ευχηθείτε και να τα πούμε και από κοντά! :-)

Ανώνυμος είπε...

Ναι, αλλά έχω και εγώ Γεωργίες και Γεώργιους και πρώτα απ' όλα τον κ. Μουστάκη.

ΙΚ

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ουάου! Και έσπαγα το κεφάλι μου χτες για να θυμηθώ αν έχω κανένα Γιώργο και καμία Γεωργία, και δεν θυμόμουν τίποτε!

Και στην ταβέρνα, τυχαία βρέθηκα, και τυχαία άκουσα πως την κυρία την λένε Γεωργία!

Τέλος πάντων!

Χρόνια πολλά σε όλους! Σε αυτούς που ξέρω, και σε αυτούς που δεν ξέρω... Και, σε όσους ξέρω, και, τους ξέχασα! :-)

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ιωάννης Καρδάσης: Η ετικέτα μας

http://xairete.blogspot.com/2010/02/blog-post_6186.html

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΘΕΜΑ: Μουστάκης

http://xairete.blogspot.com/2010/03/blog-post_4849.html