Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Σεισμός στο Τρίκορφο Ναυπακτίας

http://www.homelands.org/worlds/images/nektarios.gif

Σεισμός στην περιοχή του Μουλατσιώτη;


ΔΙΑΒΑΖΩ:


Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010, 17:59


Επιφανειακός σεισμός σημειώθηκε στην περιοχή του Τρικόρφου Ναυπακτίας και έγινε αισθητός στο Αίγιο, την Πάτρα, τον Πύργο Ηλείας, τη Λαμία και την Άμφισσα.

Η σεισμική δόνηση, η οποία σημειώθηκε στις 17:56, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ήταν μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίζεται 160χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας και 20χλμ. βορειανατολικά της Ναυπάκτου με το εστιακό βάθος στα 24χλμ.

Μετά τη σεισμική δόνηση των 5,2 Ρίχτερ ακολούθησε σειρά σεισμικών δονήσεων μικρότερης έντασης, γύρω στα 3 Ρίχτερ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές από τον ισχυρό σεισμό.

Πηγή: zougla.gr


Σεισμός στο Τρίκορφο Δωρίδος του Δήμου Ευπαλίου

ΣΧΕΤΙΚΟ:

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2010

Τελετή έναρξης για το καρναβάλι στην Πάτρα

1 σχόλιο:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Ξύπνησε ο εφιάλτης του 1995 με τα 5,2R που κούνησαν τη Ναύπακτο

19/1/2010

Τον πανικό στους κατοίκους της Ναυπακτίας και των γύρω περιοχών προκάλεσε ο σεισμός των 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, χθες (Δεύτερα) το απόγευμα. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η επίσκεψη του Εγκέλαδου καταγράφηκε στις 17.56 το απόγευμα. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε 160 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, στο δυτικό Κορινθιακό κόλπο, στην περιοχή του Ευπαλίου Φωκίδας και έγινε ιδιαίτερα αισθητή καθώς το εστιακό της βάθος ήταν μόλις 24 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έβγαλε από τα σπίτια τους τους κατοίκους της περιοχής καθώς ξύπνησε μέσα τους τις τραγικές μνήμες του σεισμού που ισοπέδωσε το 1995 το Αίγιο.

Όπως ανέφερε στην «Espresso» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου δρ Γεράσιμος Παπαδόπουλος «πρόκειται για ένα σεισμό που προκαλεί έντονο προβληματισμό καθώς προέρχεται από μια περιοχή με ιδιαίτερα υψηλή σεισμικότητα. Για το λόγο αυτό χρειάζεται προσοχή. Πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά την εξέλιξη του φαινομένου για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα. Η ζώνη του δυτικού Κορινθιακού έχει δώσει στο παρελθόν μεγάλους σεισμούς και με μεγαλύτερα μεγέθη. Όπως το σεισμό των 6,2 Ρίχτερ του Αιγίου που μας είχε συγκλονίσει όλους».

Μάλιστα, όπως σημείωσε ο ίδιος, «δεν είμαστε ακόμη σε θέση να πούμε με σιγουριά ότι ήταν ο κύριος σεισμός και ότι δεν θα ακολουθήσει ένας ακόμη μεγαλύτερος. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον δύο με τρία 24ωρα για να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο» κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος. Σε δηλώσεις του ο καθηγητής Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, το οποίο προσδιορίζει το μέγεθος του σεισμού στα 4,9 Ρίχτερ, Ακης Τσελέντης τόνισε ότι αμέσως μετά την εκδήλωση του σεισμού καταγράφηκαν δεκάδες μετασεισμοί, γεγονός που τον οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μάλλον πρόκειται για τον κύριο σεισμό.

Από την πλευρά του και ο εντεταλμένος ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας ανέφερε στην «Espresso»: «Χρειάζεται χρόνος προκειμένου να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Το γεγονός και μόνο ότι προέρχεται από τη συγκεκριμένη ζώνη μάς προβληματίζει. Χρειάζεται ψυχραιμία και όχι πανικός». Ο ισχυρός σεισμός έγινε αισθητός στο Αίγιο, στην Πάτρα, στον Πύργο Ηλείας, στη Λαμία και την Άμφισσα.


ΓΙΟΥΛΗ ΣΤΑΡΙΔΑ
(ESPRESSO)