Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Σας θυμίζει τίποτα 75 χρόνια μετά;

Ένα τραγούδι που γράφτηκε το 1935 (εγώ γεννήθηκα το 1945) και το εμπέδωσα το 2005…

Ένα χιουμοριστικό και σκωπτικό τραγούδι, που σατιρίζει την κατάσταση στην Ελλάδα του μεσοπολέμου. Ηχογράφηση του 1935. Συνθέτης ο Κώστας Μπέζος ή Α. Κωστής, ο οποίος τραγουδά μαζί με το 8μελές προσωπικό του συγκρότημα με χαβάγιες , "Τα άσπρα πουλιά" , καθότι έπαιζαν πάντα με άσπρα.

Χαρακτηριστικό απόσπασμα από το τραγούδι:

" Βρε πώς τη δουλεύουνε εντάξει στην Ελλάδα κάθε μηχανή, όλοι οι παλαβοί να είν' απέξω και οι γνωστικοί μεσ' στο Δαφνί.".



Σχετικό:


Κυριακή, 03 Ιανουαρίου 2010


ΑΡΧΕΙΟ: Δρομοκαΐτειο




http://xairete.blogspot.com/2010/01/blog-post_4644.html



Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2009


Σχόλιο για την «κυρία»: «Η αδικία θα τιμωρηθεί.»



Σάββατο, 30 Αυγούστου 2008


Η «κυρία»! Δεν υπάρχει Κύριος και Θεός;


Πέρασε ένα μήνα ήσυχο ο άνθρωπος! Πώς αυτό;

Η οικογένεια του, πήγε διακοπές όπως κάθε καλοκαίρι, και χωρίς αυτόν όπως κάθε καλοκαίρι τα τελευταία χρόνια, από το καλοκαίρι του 2004!..
Έφυγαν, χωρίς ούτε ένα γεια να του πουν, και απουσίασαν ένα μήνα χωρίς να ενδιαφέρονται αν είναι καλά μόνος του, αν του συνέβη κάτι του ηλικιωμένου ανθρώπου, αν ζει ή αν πέθανε! Θα τα βλέπανε αυτά, όταν γύριζαν…
Βέβαια, μεσολάβησε στο διάστημα αυτό της απουσίας τους και η γιορτή του, αλλά μην περιμένετε να τον θυμήθηκαν, και πολύ περισσότερο να του ευχηθούν, ε;

Επέστρεψαν λοιπόν το περασμένο Σάββατο. Και πώς επέστρεψαν; Επέστρεψαν με τρόπο κακοποιό! Επέστρεψαν δυο η ώρα μετά τα μεσάνυχτα, με θορυβώδη τρόπο για να τον τρομοκρατήσουν! Πετάχτηκε από τον ύπνο του τρομαγμένος, νομίζοντας ότι μπήκαν κλέφτες! Άκουσε μετά τις φωναχτές συζητήσεις τους, και… κατά κάποιον τρόπο ηρέμισε… «Κατά κάποιον τρόπο», διότι θορυβούσαν (ξεφορτώνοντας τις αποσκευές τους, κ.λπ.) μέχρι τις τέσσερις η ώρα!..
Εκείνος, έμενε στο δωμάτιο του, χωρίς να διαμαρτυρηθεί χωρίς να εμφανιστεί (και να πέσει στην παγίδα τις πρόκλησης τους)…
Και εκείνοι «φυσικά» δεν του μίλησαν καν, δεν ενδιαφερθήκαν να τον ρωτήσουν τι κάνει...
Τι; Θα προκαλούσαν, έτσι, και θα έδειχναν ότι ενδιαφέρονται κιόλας;

Προκαλούσαν, και πριν την αναχώρηση τους, όταν (για δεύτερο καλοκαίρι) λειτουργούσαν το κλιματιστικό με τα παράθυρα ανοιχτά! Δεν διαμαρτυρόταν πια ο άνθρωπος. Καταλάβαινε ότι ζητούσαν αφορμή να εξοργιστεί και να το εκμεταλλευτούν… Τι έκανε; Πήγαινε και έκλεινε την πόρτα του μπάνιου (αφού είχαν το παράθυρο ανοιχτό), έκλεινε και το παράθυρο της κουζίνας που δεν έχει πόρτα και συγκοινωνεί με τον διάδρομο του οποίου τις πόρτες προς τα δωμάτια τους (σαλόνι και τραπεζαρία), τις κρατούσαν και αυτές ανοιχτές!
Έκλεινε λοιπόν αυτά τα δυο, και παρακαλούσε να κλείσουν τα τζάμια (είχαν τα πατζούρια κλειστά) από τα δωμάτια τους!

Βέβαια, ο άνθρωπος περίμενε τα χειρότερα μετά την επιστροφή τους! Τα χειρότερα, διότι κάθε καλοκαίρι η κυρία παίρνει δάνειο (έχει και πιστωτική κάρτα) για να κάνει τις διακοπές που απαιτούν κόρη και γιος, και όταν επιστρέφει (με άγριο πάντα πρόσωπο, και άγριες διαθέσεις) δεν συμμορφώνεται με τις υποδείξεις του τοπικού αστυνομικού τμήματος να πληρώνει τα μισά από τους λογαριασμούς, αλλά απαιτεί την καταβολή όλου του ποσού από τον σύζυγο! Κάτι τέτοιο προφανώς έγινε και φέτος, ξανοίχτηκε δηλαδή πάλι παραθερίζοντας...

Και τι του έκανε σήμερα;

Του ζήτησε να πληρώσει αυτός, όλο το ποσό για το ηλεκτρικό, τα 450 ευρώ (είδατε οι σπατάλες τους;) σε λογαριασμό με ειδοποίηση της ΔΕΗ για ΔΙΑΚΟΠΗ! Και πώς το ζήτησε; Ανθρωπινά νομίζετε; Όχι! Με απειλές:
«Ή τα πληρώνεις όλα, ή πάω ξανά στον εισαγγελέα να του ζητήσω να σε κλείσουν και πάλι στο τρελάδικο, και αυτή τη φορά κακομοίρη μου δεν πρόκειται να ξαναβγείς για όλη σου τη ζωή»!..
Αυτά που λέτε η «κυρία» που θέλει να τον διώξει από το σπίτι του, τον ταλαίπωρο τον ανθρωπάκο!!!..

Η κυρία!

Η οποία, αν και υποκρίνεται ότι έχει οικονομικά προβλήματα, παραταύτα, δεν της ήταν φαίνεται απαραίτητο το ενοίκιο που παίρνει από το διαμέρισμα της αλλά πρότεινε στον σύζυγο να πάει να μένει εκεί! Καταλάβατε; Να μένουν μόνοι και να αλωνίζουν στο σπίτι του! Η κυρία, που από πέρσι «απέκτησε» και καστανά σκούρα μαλλιά, από κάτασπρα που τα είχε!.. και η κόρη, που θα είναι φοιτήτρια φέτος, και απαιτεί το δωμάτιο του πατέρα (το τρίτο και τελευταίο του σπιτιού) την κρεβατοκάμαρα δηλαδή από την οποία έχει φύγει η μαμά (κοιμάται με την κόρη στο σαλόνι) και το οποίο δωμάτιο του ανθρωπάκου θέλει λέει να το κάνει γραφείο της!!!

Γιος, κόρη, και κυρία: Τρεις, εναντίον ενός:

Η κυρία, που εκβιαστικά εδώ και χρόνια του ζητάει να τους γράψει το σπίτι του διότι μόνο τότε λέει θα μπορεί να ρίξει χρήματα (έχει μεγάλη περιουσία στο νησί της) για την αποπεράτωση της διώροφης οικοδομής πάνω από την οικία που μένουν…

Η κυρία!
Δεν υπάρχει Κύριος και Θεός, «να της δώσει» (μυαλό) «να καταλάβει»;


http://oikogeneiakos.blogspot.com/2008/08/blog-post_30.html

1 σχόλιο:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Μπέζος Kώστας

(Μπολάτι Κορινθίας 1905 - Αθήνα 1943). Εκλεκτός λαϊκός τραγουδοποιός, τραγουδιστής, κιθαρίστας, μαέστρος• αλλά και σκιτσογράφος και αρθρογράφος του Μεσοπολέμου• ένας από τους γνησιότερους "αριστοκράτες μάγκες".

(ταυτίζεται με τον Α. Κωστή έχοντας χρησιμοποιήσει αυτό το όνομα ως ψευδώνυμο).

Ήρθε στην Αθήνα (μετά το Γυμνάσιο, που τελείωσε στην Κόρινθο) και γράφτηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών. Όμως παράλληλα έκανε μαθήματα κιθάρας και έτσι τον απορρόφησε η μουσική. Υπήρξε γέννημα-θρέμμα της "Μάντρας του Αττίκ", αλλά δεν εγκατέλειψε και την εικαστική έκφραση, αναδεικνυόμενος ως ο βασικός σκιτσογράφος της εφημερίδας "Πρώτα" (στην οποία συχνά αρθρογραφούσε).

Πρωτοηχογράφησε τραγούδια του το 1930. Επισκεπτόταν συχνά τη Θεσ/νίκη με το Συγκρότημα του Αττικ ή με το 8μελές προσωπικό του Συγκρότημα με χαβάγιες (έπαιζαν πάντα με άσπρα και ονομάζονταν γι αυτό "Τα άσπρα πουλιά").

Πραγματοποίησε και περιοδείες, φτάνοντας ώς την Αμερική.

Στο συγκρότημα αυτό μετείχε και ο ανηψιός του Τίτος Καλλίρης (πατέρας του σημερινού τραγουδιστή Θάνου Καλλίρη), όπως επίσης και ο Κων/νος-Παλαιολόγος Κοσιάδης (μαζί τους συνεργάστηκε το 1937 και ο έφηβος τότε Τώνης Μαρούδας).

Ο Μπέζος έγραψε τους στίχους και τη μουσική του γνωστού τραγουδιού "Εν τάξει" ("Βρε πώς τη δουλεύουνε εντάξει στην Ελλάδα κάθε μηχανή, όλοι οι παλαβοί να είν' απέξω και οι γνωστικοί μεσ' στο Δαφνί...") καθώς και άλλα δημοφιλή τραγούδια …