Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Μαρία Παπουτσάκη (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009): «Η κρίση αδειάζει το παγκάρι»

Εκατοντάδες ναοί στην Αθήνα, βλέπουν τα έσοδά τους να μειώνονται δραστικά μέρα με τη μέρα.

Χαρακτηριστικό της ένδειας που επικρατεί είναι οι εισπράξεις από τον έρανο της αγάπης, που άρχισε την προηγούμενη Κυριακή και ολοκληρώνεται σήμερα.
Με τους μετριότερους υπολογισμούς, μέχρι τα μέσα της εβδομάδας οι εισπράξεις ήταν τουλάχιστον 30% χαμηλότερες από πέρυσι.
Στην οικονομική κρίση έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη στην Εκκλησία και αδιαφορεί πλήρως ή ακόμη είναι και εχθρικός, ιδιαίτερα έπειτα από τη δημοσιοποίηση των εκκλησιαστικών σκανδάλων το 2005.


Όπως μας είπε ιερέας κεντρικού ναού της Αθήνας που υπάγεται στην αρχιεπισκοπή, είναι πολύ λιγότεροι πλέον όσοι εκκλησιάζονται, και ως επί το πλείστον χαμηλόμισθοι ή συνταξιούχοι.

Έχουν κοπεί ακόμη και οι μικρές δωρεές που συνήθιζαν να κάνουν λίγοι με μεγαλύτερα εισοδήματα, ενώ ελάχιστα είναι πλέον και τα «τάματα».

Επιπλέον κάθε ενορία είναι υποχρεωμένη να καταβάλει το 15% των ακαθάριστων εσόδων της στην αρχιεπισκοπή. Συγχρόνως έχουν επιβληθεί έκτακτα «χαράτσια», από την αρχιεπισκοπή, τα οποία αφορούν συνεισφορά υπέρ της συντήρησης των αυτοκινήτων της κ.λπ. κ.λπ.

Μεγάλη πηγή εσόδων για τους ναούς είναι η τέλεση των μυστηρίων. Αλλά και σ' αυτόν τον τομέα δεν επωφελούνται όλες οι εκκλησίες.
Τη μερίδα του λέοντος εισπράττουν οι «δημοφιλείς» ναοί που προτιμώνται ιδίως για την τέλεση των γάμων. Οι συγκεκριμένοι ναοί δεν ξεπερνούν τους τριανταπέντε σε ολόκληρη την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: