Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Once upon a time: Και, το ΠΑΣΟΚ έχει μιλήσει υπέρ του διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας.

Ορκιστείτε (αλλιώς) παρακαλώ...

Ηχεί, πρωτίστως, ως μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση, η απόφαση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσουν πολιτικό όρκο αντί του θρησκευτικού κατά τη σημερινή ορκωμοσία των 300 στη Βουλή.

Βέβαια, η νέα κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλει σήμερα τον πολιτικό όρκο. Μάλιστα, η αντιπρόεδρος της παρελθούσης Βουλής, βουλευτής της Ν.Δ., Ελσα Παπαδημητρίου που θα προεδρεύσει -κατά πως ορίζει ο Κανονισμός- επέμενε στα καθιερωμένα, με το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει διαδικασία πολιτικού όρκου».

Όμως, αν η νέα κυβέρνηση μπορεί τώρα να αποποιηθεί την ευθύνη για ορκωμοσία των βουλευτών στο πρότυπο του όρκου που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ («ορκίζομαι στην τιμή και τη συνείδησή μου να είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους και να εκπληρώνω ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου»), θα δυσκολευτεί πολύ να βρει δικαιολογία, στην περίπτωση που δεν προχωρήσει στην καθιέρωσή του στο άμεσο μέλλον.

Και τούτο διότι είναι και το ΠΑΣΟΚ που έχει μιλήσει υπέρ του διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας.

Οφείλει, κατά συνέπεια, να κάνει πράξη τις διακηρύξεις του, για τον πρόσθετο λόγο ότι ο θρησκευτικός όρκος παραβιάζει και το συνταγματικό πρόσταγμα της ανεξιθρησκείας. Είναι καιρός, τις διακηρύξεις να διαδεχτούν οι πράξεις.


ΝΤ.ΝΤ.
14 Οκτ | Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια: