Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Πώς ανέχεται η «Εκκλησία» την (ήδη, εκ των πραγμάτων) αντικατάσταση του θρησκευτικού όρκου με… την «μούντζα» προς αυτήν;

Την πρώτη ημέρα που συνεκλήθη σε σώμα η Βουλή, ανέκυψε θέμα. Και τι θέμα! Ιερό!

Το ερώτημα αν πρέπει να διατηρηθεί αποκλειστικά ο θρησκευτικός όρκος ή να θεσπισθεί και πολιτικός όρκος ή, σύμφωνα με ορισμένους, να καταργηθεί εντελώς ο θρησκευτικός όρκος και να δίνεται μόνο πολιτικός προβληματίζει πολλούς βουλευτές.

Εξάλλου εφέτος ήταν η πρώτη φορά που τόσοι πολλοί βουλευτές, προερχόμενοι μάλιστα από τρία κόμματα, ανάμεσά τους και δύο υφυπουργοί, επέλεξαν να αναλάβουν τα βουλευτικά τους καθήκοντα χωρίς να δώσουν θρησκευτικό όρκο. Ορισμένοι δεν σήκωσαν το χέρι τους στη διάρκεια της διαδικασίας, οι του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέστησαν στον αγιασμό και δύο υφυπουργοί, οι κκ. Ν. Σηφουνάκης και Σπ. Κουβέλης, δεν ορκίστηκαν στο Ευαγγέλιο.

Το αν θα πρέπει ή όχι να υπάρχει ο θεσμός θρησκευτικού όρκου αποτέλεσε ήδη σημείο τριβής ανάμεσα σε αρχηγούς κομμάτων, βουλευτές και υπουργούς.

Η ορκωμοσία των βουλευτών της περασμένης Τετάρτης απέδειξε ότι πληθαίνουν οι βουλευτές που επιλέγουν κάθε φορά να μην ορκιστούν, ζητώντας έτσι με τη στάση τους να καθιερωθεί πολιτική ορκωμοσία.

Η νέα κυβέρνηση δεσμεύεται να εξετάσει το θέμα, ενώ στο θέμα της συνταγματικότητας ή όχι της κατάργησης του θρησκευτικού όρκου ενεπλάκησαν και συνταγματολόγοι.

www.tovima.gr


Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, το πρώτο κόμμα που αρνείται συντεταγμένα να συμμετάσχει στη θρησκευτική λειτουργία στη Βουλή, η κυρία Κανέλλη απλώς σχολιάζει με νόημα: «Γνωρίζω ανθρώπους που δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο και όμως κάνουν τον σταυρό τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια: