Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Αναφορά στον Δαρβίνο


Αναφορά στον Δαρβίνο


Κυριακή, 12 Απριλίου 2009

Κύριε διευθυντά

Ο Αγγλος φυσιοδίφης Κάρολος Δαρβίνος (1809-1882) στο βιβλίο του: «Η καταγωγή των ειδών» (1859) περιέγραψε τη θεωρία της αναπτύξεως και εξελίξεων ζώων και φυτών, χωρίς τη βοήθεια του Δημιουργού, αλλά μόνον μέσω της φυσικής επιλογής, που έχει ως αποτέλεσμα να επιβιώνει ο ισχυρότερος.

Με το έργο του ο Δαρβίνος απομάκρυνε πλήθος ανθρώπων από την παραδοσιακή ιδέα ότι ο άνθρωπος κατείχε περίοπτη θέση στον κόσμο, ως ξεχωριστό δημιούργημα του Θεού.

Παρότι ο Δαρβίνος περιόρισε τη θεωρία του μόνον στη βιολογία ζώων και φυτών, πολλοί άλλοι γρήγορα την χρησιμοποίησαν σε κάθε τομέα διανοήσεως και δράσεως. Έτσι, ο Δαρβίνος τάχιστα έγινε «ήρωας» της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας και γνώρισε τιμές και βραβεύσεις. Η θεωρία της εξελίξεως και της φυσικής επιλογής διδάσκεται στα σχολεία πολλών χωρών της υφηλίου ως μη αμφισβητήσιμο πλέον γεγονός.

Ας παρακάμψουμε, για λίγο, τα (άλλα) ζώα και φυτά και ας δούμε τι πίστευε ο Δαρβίνος για το ανθρώπινο είδος.

Στην αυτοβιογραφία του (εκδόθηκε μετά τον θάνατό του) διαβάζουμε: «Το επίπεδο νοημοσύνης των ανδρών πρέπει να υπερβαίνει αυτό των γυναικών». Ο Δαρβίνος πίστευε ότι οι γυναίκες είναι βιολογικώς κατώτερες των ανδρών και ότι οι διαφορές του ανδρικού από το γυναικείο φύλο οφείλονται, σε κάποιο βαθμό, στη φυσική επιλογή!

Υπό την επήρεια του Δαρβίνου, η επιστήμη στα τέλη του 18ου είχε γίνει θρησκεία και ο Δαρβινισμός το επικρατούν δόγμα.

Στην ηλικία των 40 ετών, αρνήθηκε την παρουσία του Θεού στον κόσμο, αποκήρυξε τη Βίβλο και τη χριστιανική πίστη. Ως νεαρός είχε βαπτισθεί (Αγγλικανός) και η μητέρα του τον είχε πείσει να προσεύχεται. Στις προσευχές του, ο νεαρός Δαρβίνος απέδιδε τις επιτυχίες στα παιδικά παιχνίδια. Για δύο χρόνια, στο Εδιμβούργο, ασχολήθηκε με ιατρικές σπουδές. Όταν τις εγκατέλειψε, ο πατέρας του συνέστησε στον νεαρό Κάρολο να γίνει κληρικός. Ακολούθησε τρία χρόνια θεολογικών σπουδών στο Cambridge.

Γεώργιος Α. Τολης / Καρδιοχειρουργός
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


ΕΤΙΚΕΤΑ:

Δαρβινισμός


ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ:

Δαρβινισμός

Δεν υπάρχουν σχόλια: