Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2009

Ιερώνυμος: Στο δρόμο των παγκαριών, δρόμο, που άνοιξε ο Παντελεήμονας Μπεζενίτης;


Εκκλησιαστικοί κύκλοι ερμηνεύουν την ενέργεια του Πρωθιεράρχη της Ελλαδικής Εκκλησίας ως μέρος ευρύτερου σχεδίου με στόχο την απομάκρυνση μη αρεστών ή μη συνεργάσιμων κληρικών με τον κ. Ιερώνυμο και την τοποθέτηση ως επικεφαλής των ενοριών ανθρώπων του αμέσου ή εμμέσου περιβάλλοντός του με πρόσβαση στο παγκάρι.


Έξω φρενών με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο είναι μερίδα των προϊσταμένων των ιερών ναών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Αιτία; Η απόφαση του κ. Ιερώνυμου να ζητήσει την παραίτηση όσων προϊσταμένων – ιερέων δεν «συμμορφώθηκαν» με την εντολή του να συντάξουν έκθεση για τα ποιμαντικά, διοικητικά και οικονομικά προβλήματα της ενορίας τους.

Την έκθεση αυτή θα έπρεπε να αποστείλουν μέχρι το τέλος Αυγούστου στο γραφείο προσωπικού της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Από τους περίπου 126 προϊσταμένους εκκλησιών, η συντριπτική πλειοψηφία, σχεδόν 90 «απέφυγαν» να στείλουν την περιβόητη έκθεση πεπραγμένων. Και αυτό έγινε γιατί – όπως μας είπαν οι περισσότεροι σε συνομιλία που είχαμε – θεωρούν τουλάχιστον πλασματικό το αίτημα του Αρχιεπισκόπου, το οποίο κατατείνει σε ένα και μόνο σημείο: στον έλεγχο των οικονομικών κάθε ενορίας.

«Αυτό είναι κοροϊδία. Μειώνει την αξιοπρέπειά μας. Αυτό που μας ζήτησε είναι μία έκθεση ιδεών, που θα οδηγηθεί στο Αρχείο ή στα σκουπίδια», μας ανέφερε εξοργισμένος Αρχιμανδρίτης Εκκλησίας στο κέντρο της Αθήνας. Και πρόσθεσε με νόημα: «Αν ο Αρχιεπίσκοπος ήθελε να δει τι κάνουμε, ας ερχόταν ο ίδιος να διαπιστώσει επί τόπου την πραγματικότητα. Διότι, πώς μπορεί να είναι σίγουρος ότι όσα καταγράφονται στην έκθεση είναι αληθινά;».

Δεν ήταν λίγοι, μάλιστα, οι κληρικοί οι οποίοι εξέφρασαν, ΑΦ’ ΕΝΟΣ το παράπονό τους πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισκέπτεται επί μονίμου βάσεως τους ίδιους ναούς στις πλούσιες συνοικίες της Αθήνας και, ΑΦ’ ΕΤΕΡΟΥ, την απορία τους γιατί δεν κλήθηκαν από την Αρχιεπισκοπή να παραιτηθούν όλοι όσοι αδιαφόρησαν στην συγκεκριμένη οδηγία του Μακαριώτατου, αλλά ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά από το γραφείο προσωπικού οι εξήντα απ’ αυτούς, οι οποίοι και υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους. Ανάμεσά τους φέρεται να είναι και οι Αρχιμανδρίτες, Πλάτων Κρικρής, Εισηγητής του Αρχιεπισκόπου στην Ιερά Σύνοδο και Προκόπιος Πετρίδης, μέλος της Επιτροπής Διορθοδόξων Σχέσεων.

«Κάθε μήνα, λογιστές της Αρχιεπισκοπής έρχονται και καταμετρούν τα παγκάρια. Ξέρουν πάνω – κάτω την κατάσταση. Τίποτε δεν είναι μυστικό. Άρα, τι νόημα έχει η εγκύκλιος για την απογραφή των πεπραγμένων μας που κοινοποίησε ο κ. Ιερώνυμος τον περασμένο Ιούνιο;», αναρωτήθηκε ηλικιωμένος ιερέας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι ερμηνεύουν την ενέργεια του Πρωθιεράρχη της Ελλαδικής Εκκλησίας ως μέρος ευρύτερου σχεδίου με στόχο την απομάκρυνση μη αρεστών ή μη συνεργάσιμων κληρικών με τον κ. Ιερώνυμο και την τοποθέτηση ως επικεφαλής των ενοριών ανθρώπων του αμέσου ή εμμέσου περιβάλλοντός του με πρόσβαση στο παγκάρι.

«Μη σας επηρεάζει το γεγονός της παραίτησης συνεργατών του Αρχιεπισκόπου που διετέλεσαν ιερατικοί προϊστάμενοι. Δείτε το ως ένα τρυκ που αποσκοπεί να θολώσει τα νερά», ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του ιερέα του Συνοδικού Μεγάρου.

Και υπενθυμίζει ότι λίγο μετά το Πάσχα ο Μακαριώτατος, σε εκδρομή των κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη Θήβα, έκανε σαφείς τις διαθέσεις του, διαμηνύοντας πως «κανείς δεν είναι δεδομένος στη θέση του», ενώ παράλληλα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να «ξηλώσει» όσους δεν κάνουν τη δουλειά τους.

www.elora.gr



Παρασκευή, 25 Σεπτέμβριος 2009

Πόσα του λείπουν (σε μυαλό ή σε χρήμα;) του Αρχιεπισκόπου και ωρύεται κατά των παπάδων του;



Δευτέρα, 6 Ιούλιος 2009

«Κρώξιμο» αγωνίας, από παπάδες νεκροταφείων της Αρχιεπισκοπής!

Δεν υπάρχουν σχόλια: