Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Τέχνη της άμμου: Το βίντεο που συγκλονίζει


ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΘΕΜΑ:

Προκάλεσε το κλάμα μίας χώρας. Βίντεο



stavroula είπε...

Kala sovara twra? Yparxoun tetoia aristourghmata se karakits ekpompes?

Ena megalo mpravo sthn Oukrania k
sthn poiotikh eklogh ths!

10 Οκτώβριος 2009 5:06 πμ



P. MICHALOPOULOS είπε...

Μπράβο, ναι! Και δεν είδες και τη συνέχεια… Υπάρχει και δεύτερο βίντεο που δεν το ανάρτησα… θα το βρεις εδώ:

http://www.madata.gr/index.php/diafora/44272.html

10 Οκτώβριος 2009 11:44 πμ



P. MICHALOPOULOS είπε...

Όπως διάβασα:

"Στη συνέχεια, έρχεται ένα μωρό και η γυναίκα χαμογελά ξανά, αλλά ο όλεθρος του πολέμου τη μετατρέπει σε χήρα, πριν η εικόνα με τη σειρά της να πάρει τη μορφή του Αγνώστου Στρατιώτη της Ουκρανίας."

10 Οκτώβριος 2009 11:47 πμ

3 σχόλια:

anastasia είπε...

Παναγιωτη γεια σου
Σιγουρα αυτο που ειδα μου εκοψε την ανασα,αληθεια η κοπελιτσα αυτη θα μπορουσε να διδαξη πολλυ κοσμο την τεχνη της αμμου.
Ειδες λοιπον πως μεσα απο τους blogers,οπως εισαι και εσυ,μπορουμε εμεις ολοι οι αλλοι ,να βλεπουμε,να μαθενουμε τοοοοσα πραγματα.
Να εισαι καλα.
Καλο σαββατοκυριακο
Αναστασια.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, καλή μας φίλη, Αναστασία!

Εύχομαι να είσαι κι εσύ καλά! Πάντοτε! Καλό σαββατοκύριακο!

Παναγιώτης

Υ.Γ.

Εκείνη η (προ ετών) πρόσκληση μου (για καφέ στη βεράντα του σπιτιού μου, κάτω από τη μεγάλη μουριά), πρόσκληση μου σε εσένα και στον αγαπητό Άγγελο μαζί, πάντα ισχύει…

Συνεννοηθείτε μεταξύ σας, και πειτε μου…

P. MICHALOPOULOS είπε...

13-10-09

Μαγικές ιστορίες της άμμου

Tης Μαριαννας Τζιαντζη

Eπιτέλους, μια όμορφη τηλεοπτική στιγμή! Δεν ξέρω ούτε έναν τηλεθεατή ή περιηγητή του Διαδικτύου που να μη συγκινήθηκε βλέποντας το βίντεο με την 24χρονη Ουκρανή που αφηγείται ή μάλλον ζωγραφίζει ιστορίες στην άμμο. Η Ξένια Σιμόνοβα είναι η νικήτρια του 2009 στο «Ουκρανία έχεις ταλέντο». Φέτος τον Αύγουστο, γράφτηκε γι’ αυτήν ένας ύμνος στην ηλεκτρονική έκδοση του «Guardian», αλλά στην Ελλάδα η είδηση έφτασε με κάποια καθυστέρηση, αφού την περασμένη εβδομάδα αρκετά δελτία ειδήσεων, όπως και το «Συμβαίνει τώρα» (ΝΕΤ), έδειξαν αποσπάσματα από την εμφάνισή της στον τελικό αυτού του τάλεντ σόου. Χθες, δεκάδες ελληνικά blogs είχαν συμπεριλάβει στα posts τους ολόκληρο το 8λεπτο βίντεο, ενώ όλα τα σχόλια είναι ενθουσιώδη. Αξίζει να το δείτε: πληκτρολογήστε στο ΥοuTube ή σε μια μηχανή αναζήτησης τις λέξεις Κseniya Simonova ή sand animation και πολύ εύκολα θα οδηγηθείτε στο βίντεο του τελικού ή σε κάποιο παρόμοιο.

Το sand animation συνδυάζει τη ζωγραφική, τη μουσική και το θέαμα. Ο καλλιτέχνης σχεδιάζει εικόνες σε μια οριζόντια επιφάνεια διαστάσεων περίπου 100 x 80 εκατ. με μοναδικό υλικό την άμμο και με εργαλεία τα δάχτυλά του κι ένα σπρέι για φιξάρισμα. Η επιφάνεια εργασίας προβάλλεται σε μια γιγαντοοθόνη υψηλής ευκρίνειας, που είναι αναρτημένη πλάι στον «περφόρμερ» κι έτσι ο (τηλε) θεατής παρακολουθεί παράλληλα τις κινήσεις του καλλιτέχνη και το αποτέλεσμά τους. Καμία σχέση με τη μνημειακή land art, την «τέχνη της γης». Είναι ένα λαϊκό θέαμα, που όμως απαιτεί από τον καλλιτέχνη δεξιοτεχνία και φαντασία.

Με δάκρυα στα μάτια παρακολουθούσε το κοινό στο στούντιο την πρόοδο του έργου, το ξετύλιγμα της ιστορίας ενός ερωτευμένου ζευγαριού στα χρόνια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου. Ο ειδυλλιακός έναστρος ουρανός γίνεται μια κόλαση φωτιάς, καθώς τα γερμανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τη χώρα, μια χαμογελαστή κοπέλα μεταμορφώνεται σε μαντιλοφορεμένη γριά που θρηνεί, ένα μωρό γεννιέται μες στον πόλεμο, ένα μνημείο των πεσόντων, το πρόσωπο ενός Ουκρανού στρατιώτη πίσω από το τζάμι όπου έχει κολλήσει το μουτράκι του το παιδί. Είναι ο πατέρας που επιστρέφει, το φάντασμα του πατέρα ή ο Αγνωστος Στρατιώτης; «Θα είσαι πάντα κοντά μας», γράφει η Ξένια πάνω στην τελευταία εικόνα.

Στο βασίλειο του λάιφ στάιλ και της χαζοχαρούμενης αφασίας, μια πολύ όμορφη νέα γυναίκα με αέρινες κινήσεις μιλάει, σε μια παγκόσμια γλώσσα, για τα μεγάλα ζητήματα: τον έρωτα, τον θάνατο, την απώλεια, την ελπίδα, τον πόλεμο και την ειρήνη.

«Φαινόμενο του ΥouTube» χαρακτηρίζεται η Ξένια Σιμόνοβα, αφού το σχετικό βίντεο έχει δεχθεί περίπου 4 εκατ. επισκέψεις, ενώ τα σχόλια των επισκεπτών πλησιάζουν τις 5.000. Τέχνη εφήμερη, τέχνη ταπεινή, τέχνη για τις μάζες; Τι σημασία έχει το επίθετο; Το ουσιαστικό μετράει – και όλοι νιώθουν πως η τέχνη φτερουγίζει εδώ, ενώ η τηλεόραση και η ψηφιακή τεχνολογία υπηρετούν, δεν συνθλίβουν το «χειροποίητο».


news.kathimerini.gr