Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

"Κανένας εκκλησιαστικός κανόνας"; Μήπως κάνουν λάθος;


Πατριάρχης Κύριλλος. Συγκρότησε ομάδα εργασίας που έχει αναλάβει να επεξεργαστεί τις θέσεις αρχής του Πατριαρχείου Μόσχας για τα πρωτεία


Oι Ρώσοι αντιδρούν στη δημιουργία αυτοκέφαλης Εκκλησίας στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι έτσι θα χάσουν μία μεγάλη περιοχή επιρροής τους.

Κανένας εκκλησιαστικός κανόνας δεν επιβάλλει ότι ένα ανεξάρτητο κράτος πρέπει να έχει αυτοκέφαλη Εκκλησία, δήλωσε το μέλος της Συνοδικής Θεολογικής Επιτροπής και πρωθιερέας Μαξίμ Κοζλόφ σε ανταπόκριση του κρατικού πρακτορείου ΡΙΑ-Νόβοστι από το Κίεβο με αφορμή την επίσκεψη του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου στην Ουκρανία.

Πηγή: τα ΝΕΑ


"Κανένας εκκλησιαστικός κανόνας"; Μήπως κάνουν λάθος;




Οι... υποψίες του Πατριαρχείου της Μόσχας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος θα παραχωρήσει αυτονομία στην Εκκλησία της Ουκρανίας οδηγεί τη Μόσχα σε κινήσεις που επαναφέρουν στη δημόσια συζήτηση την επιθυμία της Μόσχας να λάβει τα πρωτεία της Ορθοδοξίας.

Ο ίδιος, άλλωστε, ο τωρινός Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος ως μητροπολίτης Σμολένσκ το 2004 είχε δηλώσει ότι «η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία κατέχει ντε φάκτο ηγετική θέση μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών».

Το σκεπτικό βασιζόταν στη «δύναμη» που προσδίδει στο Πατριαρχείο της Μόσχας «η δυναμική της πνευματικότητας, της πολιτικής επιρροής και των 350 εκατομμυρίων Ρώσων ανά τον κόσμο, τους οποίους εκφράζει».

(από το ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: