Σάββατο 15 Αυγούστου 2009

Ο χριστιανισμός και η ισότητα των φύλων

Η 15η Αυγούστου είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

Όλη η Ορθοδοξία γιορτάζει τη γυναίκα Μαρία που έφερε στον κόσμο τον Χριστό. Και από εκεί όπου στην Παλαιά Διαθήκη η γυναίκα ήταν συνδεδεμένη με την Εύα και το προπατορικό αμάρτημα που οδήγησε στην έκπτωση από τον Παράδεισο η γυναίκα Μαρία κυοφορεί εκ πνεύματος Αγίου τον Υιό και Λόγο του Θεού ο οποίος νίκησε τον θάνατο.

Ο ρόλος της Μαρίας στην Καινή Διαθήκη, η Καλή Σαμαρείτισσα με την οποία συνομιλεί ο Χριστός, οι πολλές μαθήτριές του όπως η Μαρία η Μαγδαληνή, η εμφάνιση του Ιησού στις Μυροφόρες μετά την Ανάσταση καθώς μετά τη Σταύρωση οι μαθητές του εγκατέλειψαν την Ιουδαία από φόβο, δείχνουν τη σημαντική θέση που είχαν οι γυναίκες στη νέα πριν από 2.000 χρόνια θρησκεία.

Το Ευαγγέλιο που διαβάστηκε στους ναούς όλης της χώρας μόλις σήμερα φανερώνει και τα πρότυπα που ήθελε να έχουν ο ίδιος ο Χριστός οι γυναίκες-μαθήτριές του.

Όπως αναφέρει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, «κάποτε, πάλι, ενώ βρίσκονταν σε οδοιπορία, μπήκε ο Ιησούς σε κάποιο χωριό, όπου μια γυναίκα που λεγόταν Μάρθα τον υποδέχτηκε στο σπίτι της. Αυτή είχε και μια αδελφή που την έλεγαν Μαρία, η οποία κάθησε κοντά στα πόδια του Ιησού και άκουγε τη διδαχή του. Η Μάρθα, απεναντίας, πνιγόταν στη δουλειά για να τους περιποιηθεί. Ετσι, πλησίασε τον Ιησού και του είπε: “Κύριε, δεν σε νοιάζει που η αδελφή μου με άφησε να αγωνίζομαι μόνη για να σας υπηρετώ; Πες της, λοιπόν, να με βοηθήσει”. Αποκρίθηκε τότε ο Ιησούς και της είπε: “Μάρθα, Μάρθα! Νοιάζεσαι κι αγωνίζεσαι για πολλά! Ενα πράγμα, όμως, είναι αναγκαίο. Η Μαρία, λοιπόν, διάλεξε την καλή αυτή μερίδα, που δεν θα της αφαιρεθεί”».
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

www.tovima.gr

4 σχόλια:

stavroula είπε...

Koita na deis pou h sugekrimenh
Euagelikh perikoph egine aformh gia
kurhgma(sermon) tou ierea mas se mia ap tis paraklhseis (apogeumata)

Omorfo ar8ro!
Anhmera 15/Augoustos ap thn vroxerh
mas polh pou dikaiologhmena fainetai na einai mesa s ena terastio khpo.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Τα σέβη μου στον ιερέα σας! :-)

stavroula είπε...

Nai ontws ta kurhgmata tou einai polu omorfa k ousiwdhs, epishs k tis Kuriakes,
afou na fantasteis mazeuei kosmo
gia na ton akousoun.

Epishs "Bible Study" exoume 2 fores thn vdomada.
Mia st Agglika k mia sta Ellhnika.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Χαίρομαι! :-)