Κυριακή 9 Αυγούστου 2009

Καλογερισμός, συμβόλαια «τιμής» και χοτζέτια

Παρασκευή, 26 Σεπτέμβριος 2008


Καλογερισμός, συμβόλαια «τιμής» και χοτζέτια

elet@enet.gr

*Κι αν πεινάνε και υποφέρουν οι ραγιάδες / εμένα δεν με μέλει / Δεσπότης είμαι και καλοπερνώ / με ζάχαρη και μέλι. / Κι αν ο ραγιάς τραβάει δεινά, βάσανα σαν βελόνες / εγώ περνάω μπέικα / με άσπρα και κοκόνες!»

Κάπως έτσι σε ελεύθερη μετάφραση, κορδακίζεται ο Δεσπότης των ραγιάδων, όπως περιγράφει η Ελληνική Νομαρχία. Μέσα στα σπλάχνα του χριστιανισμού, φύτρωσε σαν απόστημα, ο καλογερισμός με μοναστήρια - τεμπελχανία, ασπάλακες που ξεμυτίζουν απ' τα λαγούμια τους για να αρπάξουν. Αχρηστοι από τη φύση τους, δεν προσέφεραν τίποτε καλό στο τέλος, εξόν από ρημάδια και καταστροφές. Ζουν και τεμπελιάζουν και νανουρίζουν τον λαό, με ψεύτικες ελπίδες για παράδεισους και βραστά καζάνια για να σέρνουν το "ποίμνιο" από το ράσο τους. Ξένο σώμα με τον Ελληνισμό, γκρέμισαν μια Αυτοκρατορία, αποφεύγοντας τη στράτευση, όπως ο διάβολος το λιβάνι. Αυτή η μαύρη πανούκλα έκοψε κι έραψε το σάβανο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Χαροπάλευε η Πόλη και οι καλόγεροι, μια μυρμηγκιά πενήντα χιλιάδες, αντί να βρίσκονται στα τείχη, κλεισμένοι στα μοναστήρια, παραπλανούσαν τους πολιορκημένους πως θα κατέβει άγγελος Κυρίου με τη ρομφαία του, να κατακόψει τους Αγαρηνούς!.. Ο Μωάμεθ πετσόκοψε αυτούς. Τι να πούμε για τον μισέλληνα αρχικαλόγερο πατριάρχη Γεννάδιο-Σχολάριο. Υπέγραψε συμβόλαιο τιμής με τον Σουλτάνο, να κατακόψει ξεσηκωμούς των Ρωμιών, με αντάλλαγμα άφθονη γη με τα περιβόητα χοτζέτια.

Στις μέρες μας, ήρθε και στρογγυλοκάθησε, μια συμμορία της μαύρης ακρίδας, με τον περιβόητο Εφραίμ. Ξεράστηκε από την Κύπρο ο νέος Ρασπούτιν και αφού βίγλισε από ψηλά, με μάτι γερακιού, τη γη της Μακεδονίας, μοστράροντας χιλιόχρονα χρυσόβουλα και χοτζέτια, σε "πλανημένους υπουργούς" ζάπωσε χιλιάδες κάμπο. Μα η απληστία του τον οδήγησε στον εξευτελισμό. Η τελευταία ψαριά του, να αρπάξει και τη Βιστονίδα, δεν του έκατσε!..

Το σίγουρο είναι, ότι θα φύγει ντοπαρισμένος, με τα καλογερικά του σκύβαλα, και θα μοιάζει με τον Εμίρη της Ανδαλουσίας, που έφευγε νικημένος από την Ισπανία με το καράβι κλαίγοντας και η μάνα του τον ειρωνευόταν: "Κλαις σαν γυναίκα, αντί να πολεμήσεις σαν άντρας για τα πλούτη και τα παλάτια σου!».

Τάσος Γουλοσπύρος

Αγρίνιο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/09/2008

Δεν υπάρχουν σχόλια: