Δευτέρα 17 Αυγούστου 2009

Τουρκία: Εμποδίστηκε από τις αρχές η υποδοχή της μαϊμούς («πιστό αντίγραφο») Σουμελιώτισσας!

Διαβάζω στο Έθνος:

Έντεκα λεωφορεία, τα οποία είχαν φτάσει από την Ελλάδα αλλά και περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης εμποδίστηκαν να φτάσουν στο αεροδρόμια, προκειμένου να γίνει η πρώτη εκδήλωση της υποδοχής της εικόνας που μετέφερε ο Ιβάν Σαββίδης από την Ελλάδα και είχε την ευλογία του ίδιου του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου.

Ο Ελληνοπόντιος ιερέας της Ρωσικής Εκκλησίας, Αλέξανδρος Γρηγοριάδης, που παρέλαβε στο αεροδρόμιο την εικόνα-αντίγραφο της Παναγίας της Σουμελιώτισσας, κατέκρινε τις απαγορεύσεις των τουρκικών Αρχών. Οι τέσσερις ιερείς και μοναχοί της ρωσικής εκκλησίας, που υποχρεώθηκαν να βγάλουν τα ράσα τους φορώντας κίτρινες μπλούζες που έγραφαν στα Ελληνικά «Παναγία Σουμελά 2009» και έφεραν τον δικέφαλο αετό, ανέλαβαν στη συνέχεια να μεταφέρουν την εικόνα στο μοναστήρι. Στα τελευταία μάλιστα 3-4 χιλιόμετρα η μεταφορά έγινε πεζή, μέσα από μια δύσκολη διαδρομή, ενώ ακολουθούσαν εκατοντάδες Πόντιοι.

Η νέα δυσάρεστη έκπληξη ήρθε έξω από το μοναστήρι και ενώ είχαν πάρει θέση, όταν εκ μέρους του Πατριαρχείου ο ιερέας π. Βησσαρίων Κομζιάς είχε φορέσει το ράσο και το πετραχήλι προκειμένου να τελέσει την παράκληση. Εκείνη την ώρα εμφανίστηκε η διευθύντρια του μουσείου της Σουμελά, η οποία, παρουσία ενός αστυνομικού αλλά και πολλών με πολιτικά, είχε έναν έντονο διάλογο και ανακοίνωσε ότι ο τουρκικός νόμος δεν επιτρέπει καμία θρησκευτική εκδήλωση, ενώ επικαλέστηκε και δήθεν στατικότητα του χώρου, ζητώντας να αποχωρήσουν. […]

Από τις ξεχωριστές παρουσίες στην Παναγία Σουμελά το περασμένο Σάββατο ήταν αυτή του Αλεξέι Περιένκο, ενός πολύ γνωστού Ρώσου ηθοποιού, ο οποίος έχει παίξει και στις ταινίες του Ταρκόφσκι, ο οποίος συνεργάζεται μαζί με τον ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Χαραλαμπίδη στο γύρισμα μια ταινίας-ντοκιμαντέρ για τους Πόντιους αλλά και τους κρυπτοχριστιανούς που έμειναν πίσω.

Από την Ελλάδα επίσης βρέθηκε στην Παναγία Σουμελά και η γνωστή ηθοποιός Μαρία Τσομπανάκη.

Π. ΨΩΜΙΑΔΗΣ
Ενταση και ειρωνείες

Κατά το προσκύνημα, όμως, των Ποντίων στην Παναγία Σουμελά, στην Τραπεζούντα, δεν έλειψαν και κάποια παρατράγουδα, με πρωταγωνιστές τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, και τον πρώην βουλευτή και πρόεδρο της Δημοκρατικής Αναγέννησης, Στέλιο Παπαθεμελή.

Ο πρώτος, και ενώ οι τουρκικές κάμερες κατέγραφαν τα πάντα, αντιμετώπισε με ειρωνικό και απαξιωτικό τρόπο και στο γνωστό δικό του στυλ την Τουρκάλα διευθύντρια του μουσείου της Σουμελά, λέγοντας «τι θες, κυρά μου», «άντε, άσε μας» και άλλα παρόμοια, ενώ στη συνέχεια άρχισε να ψάλλει τον Εθνικό Υμνο, ακολουθούμενος από τον Στ. Παπαθεμελή, προτρέποντας τον κόσμο να κάνει το ίδιο.

Τους παραπάνω ακολούθησε μόνο μια μικρή μερίδα του κόσμου, με αποτέλεσμα τελικά να περιοριστούν μόνο σε ένα μέρος του.

Αποστάσεις από τις ενέργειες Ψωμιάδη-Παπαθεμελή έπαιρνε την ίδια ώρα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Γερανίδης, ο οποίος συμμετείχε μεν στο προσκύνημα, αλλά έσπευσε να απομακρυνθεί λίγο πιο πέρα.



Ένας από τους ιερείς που υποχρεώθηκαν να βγάλουν τα ράσα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: