Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Στοίχειωσε το σπίτι του Χριστόδουλου!

Σήμερα η Αρχιεπισκοπική κατοικία, στο Παλαιό Ψυχικό, στέκεται «σιωπηλή». Τα δένδρα που δημιουργούσαν ένα φυσικό πράσινο φράχτη έχουν ξεραθεί και κοπεί με αποτέλεσμα να είναι πλέον ορατή στους διερχόμενους από την λεωφόρο Κηφισίας. Τα παντζούρια είναι ερμητικά κλειστά, οι θάμνοι έχουν «αγκαλιάσει» την κεντρική είσοδο, οι σημαίες της Ελλάδος και της Αρχιεπισκοπής έχουν ξεθωριάσει, μια χοντρή αλυσίδα κλείνει την πόρτα του πάρκινγκ, το φυλάκιο του αστυνομικού φρουρού στέκεται έρημο και σκονισμένο.

Τι βρέθηκε κατά την αποσφράγιση της κατοικίας του Ψυχικού
Χρυσά και ασημένια αντικείμενα, πίνακες και έργα τέχνης, μεταξωτά χαλιά, βαρύτιμα έπιπλα αλλά και ιερές εικόνες, σταυροί, δεκάδες χρυσοποίκιλτα άμφια και περίτεχνα εγκόλπια, εκατοντάδες βιβλία και προσωπικά είδη του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου βρέθηκαν στην επίσημη αρχιεπισκοπική κατοικία του Ψυχικού. Η συνολική αξία των αντικειμένων, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ενδέχεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ. Η κατοικία αποσφραγίστηκε στις 10 Ιουνίου 2008 και χρειάσθηκαν σχεδόν δύο μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της καταγραφής όλων των αντικειμένων που περιλαμβάνει.

Τότε την είσοδο της κατοικίας της Εθνάρχου Μακαρίου πέρασαν μια δικαστική λειτουργός, μια συμβολαιογράφος, ο διοικητής Ασφαλείας Φιλοθέης, εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής και της Μονής Πεντέλης- που της ανήκει το ακίνητο- στέλεχος της Εφορείας, δύο εκτιμητές και δύο δικηγόροι καθώς και οι εκτελεστές της διαθήκης του μακαριστού αρχιεπισκόπου, Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και π. Θωμάς Συνοδινός.

Χρειάσθηκαν να συμπληρωθούν δεκάδες χειρόγραφες σελίδες με τα αντικείμενα που εξακολουθούν να υπάρχουν σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού ενώ όλοι οι χώροι προηγουμένως φωτογραφήθηκαν. Στο ισόγειο της κατοικίας όπου βρίσκεται το σαλόνι, η τραπεζαρία και ένα μικρό παρεκκλήσιο βρέθηκαν πολλοί επίχρυσοι και ασημένιοι δίσκοι, πολυθρόνες εποχής, χειροποίητα χαλιά και έπιπλα.

«Κάποια από τα έπιπλα ανήκουν στην Μονή Πεντέλης ενώ τα περισσότερα τιμαλφή όπως χρυσά και αργυρά αντικείμενα αποτελούν δώρα προσωπικοτήτων στον αείμνηστο αρχιεπίσκοπο» θυμάται το μέλος της επιτροπής που αποσφράγισε την αρχιεπισκοπική κατοικία και προσθέτει: «Μεταξύ άλλων βρέθηκαν δύο ασημένια ποτήρια στολισμένα με πολύτιμους λίθους που είχε προσφέρει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος καθώς και δύο δισκοπότηρα που του δώρισε ο Πάπας Βενέδικτος κατά την επίσημη επίσκεψη στο Βατικανό το 2006».
Επίσης καταγράφηκαν και επέστρεψαν στον ιδιοκτήτη τους, το Μουσείο Μπενάκη, 4 πίνακες ζωγραφικής και 6 γκραβούρες που είχαν παραχωρηθεί για τη διακόσμηση της κατοικίας. Στο παρεκκλήσιο φυλάσσονται ιερά λείψανα του Αγίου Λουκά καθώς και περίτεχνες εικόνες με σμάλτο και ασήμι ιδιαίτερης καλλιτεχνικής και οικονομικής αξίας.
Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του υπογείου, σύμφωνα με πληροφορίες, φυλάσσονται περίπου 50 χειροποίητες αρχιερατικές στολές, 12 Μιτρες και περισσότερες από 20 ποιμαντορικές ράβδοι. Ενώ σε ένα δεύτερο βεστιάριο το οποίο βρίσκεται στον πρώτο όροφο, στα ιδιαίτερα αρχιεπισκοπικά διαμερίσματα, κατά πληροφορίες βρέθηκαν περισσότερα από 140 ζευγάρια μανικετόκουμπα – κάποιες άλλες πηγές τα ανεβάζουν στα 600- καθώς επίσης και περίπου 100 περίτεχνα εγκόλπια μεταξύ των οποίων 8 ολόχρυσα.

Επίσης καταγράφηκαν περίπου 40 αρχιερατικά μπαστούνια με λαβές από χρυσό, ασήμι και σμάλτο. Στον ίδιο όροφο βρίσκεται και το προσωπικό γραφείο που χρησιμοποιούσε ο μακαρίτης αρχιεπίσκοπος. Πάνω στο τραπέζι τοποθετημένοι προσεκτικά αρκετοί αργυροδεμένοι σταυροί ευλογίας, ρολόγια, πένες και στυλό, παλαιά σημειώματα και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του. Στο γραφείο του μακαριστού αρχιεπισκόπου βρέθηκε και ένα χρηματικό ποσό περίπου 28 χιλιάδων ευρώ τα οποία σύμφωνα με τη διαθήκη του κληρονομεί ο στενός του συνεργάτης π. Θ. Συνοδινός.
(Πηγή: χθεσινή ανάρτηση της ιστοσελίδας του κ. Νίκου Παπαχρήστου)


Δευτέρα, 23 Μάρτιος 2009


Ο θησαυρός του Κακαριστού Χριστόδουλου

Έργα τέχνης, εκατοντάδες διακοσμητικά, βελούδινα έπιπλα και βαρύτιμοι πολυέλαιοι συνέθεταν ένα σκηνικό, αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό.
Ο επισκέπτης της πάλαι ποτέ αρχιεπισκοπικής κατοικίας στο Παλαιό Ψυχικό δεν θα μπορούσε παρά να εντυπωσιαστεί από τα έργα τέχνης και την πολυτέλεια που απέπνεε ο χώρος.
Στα επισκέψιμα τετραγωνικά του σπιτιού εντυπωσίαζαν τα έντονα χρώματα, τα έργα τέχνης, οι εικόνες και τα διακοσμητικά εκθέματα στις βιτρίνες, δώρα προς τον μακ. Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο από αρχηγούς κρατών, Προκαθημένους αλλά και επιφανείς ανθρώπους της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Σήμερα, εξωτερικά τουλάχιστον, το αρχιεπισκοπικό μέγαρο δεν θυμίζει και πολλά από την παλιά του αίγλη, όταν τις πόρτες του διάβαιναν υψηλόβαθμοι πολιτικοί, υπουργοί και εκκλησιαστικοί ηγέτες σε επίσημες επισκέψεις. Χωρίς φύλακα στο μικρό κουβούκλιο και δίχως την απαραίτητη φροντίδα στους κήπους, αποπνέει εικόνα ερήμωσης.

Απογραφή

Η απογραφή του περιεχομένου του αρχιεπισκοπικού μεγάρου άρχισε παρουσία δικαστικών και αστυνομικών αρχών πέρυσι τον Ιούνιο και ολοκληρώθηκε περίπου έναν μήνα μετά.
Σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, τα πολύτιμα αντικείμενα που περιέχει η αρχιεπισκοπική κατοικία, η οποία μάλιστα είχε ανακαινιστεί το 2000 με έξοδα ιδιωτών, κατεγράφησαν ένα προς ένα. Ανάμεσά τους και δύο δισκοπότηρα εξαιρετικής αισθητικής και πολύ μεγάλης αξίας, το ένα δώρο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και το άλλο του Πάπα Βενέδικτου. (σ. "χαίρετε": το δισκοπότηρο του πάπα των παπικών τον έκαψε τον Κακαριστό!)
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, την πρώτη ημέρα της αποσφράγισης επεστράφησαν και τέσσερις πίνακες, οι οποίοι ήταν δανεισμένοι από το Μουσείο Μπενάκη.
Στα εντυπωσιακά «ευρήματα» συγκαταλέγονται επίσης πολύτιμες ποιμαντορικές ράβδοι από χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους, καθώς και εγκόλπια και μήτρες μεγάλης αξίας.
Στα πολύτιμα αντικείμενα φέρεται να είναι και αρκετά κηροπήγια. Ακόμη, υψηλής αξίας φαίνεται πως είναι και πολλά από τα σερβίτσια που χρησιμοποιούνταν σε επίσημα γεύματα και δεξιώσεις που παρέθετε ο μακαριστός Χριστόδουλος.

(πηγή: το ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: