Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Ο Αντώνης


ΟΤΑΝ ΠΡΩΤΟΗΡΘΕ στη γειτονιά, πριν από δεκαπέντε χρόνια, μας συστήθηκε ως Αντώνης. Έτσι τον φωνάζουμε όλοι και κάθε 17 Ιανουαρίου του ευχόμαστε «χρόνια πολλά». Είναι μετανάστης από την Αλβανία. Εργατικός, φιλότιμος, φιλικός με όλους, πολυτεχνίτης. Οικοδόμος, ηλεκτρολόγος, πλακάς, κτίστης, σοβατζής, ασπριτζής, κηπουρός. Σε ό,τι του τύχει και ό,τι του ζητηθεί δεν λέει όχι.

Το πραγματικό του όνομα είναι άλλο, αλλά δεν το θυμάμαι. Το έμαθα γιατί μου έδειξε τα χαρτιά που ετοίμασε για να νομιμοποιηθεί. Και για τα οποία παλεύει εδώ και δύο χρόνια. Ισχυρίζεται ότι έχει όλα τα νόμιμα δικαιολογητικά.

Στην αρχή, κάποιος ατσίδας δικηγόρος τού ζήτησε 1.500 ευρώ για να τα τακτοποιήσει. Του έφαγε τα λεφτά, αλλά εκείνος συνέχισε την προσπάθεια. Βρήκε άλλο δικηγόρο. Αυτός του έφαγε λιγότερα: 800 ευρώ.

Ο Αντώνης παραμένει χωρίς νόμιμα χαρτιά. Αν πάει στην Αλβανία, όπου τον περιμένουν σύζυγος και δύο παιδιά, δεν θα μπορεί να γυρίσει, παρά μόνο λαθραία. Εκεί δουλειά δεν μπορεί να βρει. Εδώ, παράνομος- ξεπαράνομος, ένα μεροκάματο το βγάζει και μπορεί να στέλνει λεφτά στους δικούς του.

Είμαστε σκληρή χώρα για τους «Αντώνηδες». Χωρίς να ντρεπόμαστε.


Αντώνης Ρενιέρης , aren@dolnet.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: 10 Ιουλίου 2009

http://www.tanea.gr/stili-alatos.htm

1 σχόλιο:

stavroula είπε...

Euxaristoume k meis k. Panagiwth.
gia thn dhmosieush tou parontos ar8rou sto "Xairetai"!
Kalh psaria:)