Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

Υπάρχουν και κληρικοί κατάσκοποι


Υπάρχουν και κληρικοί κατάσκοποι

18 Ιουνίου 2009, 17:24
της Άντζυ Σταθάτου

Θα μπορούσαν ορθόδοξοι κληρικοί να έχουν σχέση με τις μυστικές υπηρεσίες? Για την Εκκλησία της Ρωσίας, τα δημοσιεύματα για την παράλληλη δράση κληρικών στην Εκκλησία και την KGB, είναι πολλά.

Πράκτορες φέρονται να ήταν τόσο ο νυν Πατριάρχης Κύριλλος με το κωδικό όνομα «Mikhailov», όσο κι ο μακαριστός (σ. Ιστ. σκωληκόβρωτος) Πατριάρχης Αλέξιος με την κωδική ονομασία «Drozdov».

Μάλιστα ο κυρός (σ. Ιστ. σκωληκόβρωτος) Αλέξιος είχε βραβευθεί για την δραστηριότητά του . Κατάσκοποι της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ήταν και οι Μητροπολίτες Μινσκ Φιλάρετος και Κλιμέντιος της Καλούγκα με τα κωδικά ονόματα «Ostrovskiy» και «Topaz» αντιστοίχως.

Πριν από λίγο καιρό το εβδομαδιαίο περιοδικό της Σλοβακίας Plus 7 dni, ανέφερε σε ρεπορτάζ που δημοσίευσε ότι κληρικοί της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Σλοβακίας ήταν μυστικοί πράκτορες της StB στα χρ4όνια του κομμουνισμού. Μάλιστα έγινε αναφορά στον εκπρόσωπο Τύπου της Εκκλησίας της Σλοβακίας Milan Gerek, τον επίσκοπο Jan (Jan Holonic) και 8 τον αρχιδιάκονο Imrich Belejkanic.

Ο Imrich Belejkanic ήταν διευθυντής του Επισκοπικού Συμβουλίου των ορθόδοξων εκκλησιών στο Presov, ενώ σήμερα κατέχει την θέση του υπεύθυνου για πνευματικά θέματα των ορθοδόξων της περιοχής. Συνεργάστηκε, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, με την StB από το 1981 με το κωδικό «Jozef», ενώ στις αναφορές του προς την υπηρεσία περιέγραφε τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ορθόδοξης Εκκλησίας της Σλοβακίας, αλλά ενημέρωνε και για τις κινήσεις άλλων κληρικών. Ο προσωπικός του φάκελος με το νούμερο 17343 δείχνει σύμφωνα με το Σλοβακικό περιοδικό ότι ο κληρικός ήταν έμμισθος και λάμβανε για τις υπηρεσίες του 1.000 έως 1500 κορώνες σε τακτά χρονικά διαστήματα από την StB, μέχρι την πτώση του κομμουνισμού το 1989.

http://www.protothema.gr/content.php?id=36041

Δεν υπάρχουν σχόλια: