Δευτέρα 20 Απριλίου 2009

Αν είστε χριστιανοί! Τα κάνατε το Πάσχα, όλα, όσα λέει η ιστοσελίδα του κ. Τράγκα;

ΔΙΑΒΑΖΩ:

Οι νοικοκυρές μαγειρεύουν τη μαγειρίτσα. Λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι πιστοί θα συγκεντρωθούν στις εκκλησίες κρατώντας λευκές λαμπάδες, τις οποίες θα ανάψουν με το «Άγιο φως», που μοιράζει ο ιερέας. Όταν ο τελευταίος ψάλλει το «Χριστός Ανέστη», οι πιστοί θα απαντήσουν με «Αληθώς ανέστη ο κύριος» και θα ανταλλάξουν ευχές και το λεγόμενο «φιλί της Αγάπης». Αμέσως μετά σε πολλές περιοχές της χώρας θα αρχίσουν να πέφτουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά. Μετά την Ανάσταση, οι πιστοί θα μεταφέρουν στο σπίτι τους το «Άγιο Φως». Στην είσοδο του σπιτιού τους, θα κάνουν, με τον καπνό της λαμπάδας, το σχήμα του σταυρού, ενώ στη συνέχεια θα καθίσουν στο τραπέζι και θα φάνε τη μαγειρίτσα και θα τσουγκρίσουν τα κόκκινα αυγά.

Στην Κέρκυρα, οι κάτοικοι γεμίζουν στην αγορά ένα κάδο με νερό και τον στολίζουν με πρασινάδες και λουλούδια. Όποιος περάσει από εκεί πρέπει να ρίξει στη μαστέλα ένα νόμισμα και μόλις σημάνουν οι καμπάνες της Ανάστασης, όσοι βρεθούν κατά τύχη εκεί κοντά, παίρνουν νερό από τον κάδο και πλένουν το πρόσωπο και τα χέρια τους, για να καθαριστούν από κάθε βρωμιά και αμαρτία. Συγχρόνως οι γυναίκες δαγκώνουν, στο σπίτι τους, όποιο σιδερένιο αντικείμενο βρουν πρόχειρο, λέγοντας «Σιδερένιο το κεφάλι μου!».

Στη Φθιώτιδα τη νύχτα που γίνεται η Ανάσταση, ένας Επίτροπος της Εκκλησίας παίρνει μια σκλίδα αγιασμένη από τον αγιασμό των Φώτων, ανεβαίνει στο καμπαναριό ψηλά και την ανάβει για να προφυλάξουν ολόκληρη την περιοχή από το χαλάζι. Ο τόπος που θα δει το φως αυτής της σκλίδας δεν κινδυνεύει από χαλάζι. Το «Άγιο Φως» της Ανάστασης, που θα φωτίσει το αγιασμένο από τα Φώτα καλάμι, έχει τη δύναμη να προστατεύσει ολόκληρη την περιοχή που θα φωτίσει από το φως της Ανάστασης.

www.tragasnet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: