Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Μητροπολίτης Πειραιώς και Σαλαμίνος: Ένας Δεσπότης που… ζητιανεύει!


Το βροχερό πρωινό της περασμένης Πέμπτης βρέθηκα στον Πειραιά, στην οδό Σαχτούρη, μπροστά από ένα νεοκλασικό διώροφο κτίριο, όπου στεγάζεται η Ιερά Μητρόπολη ΓΟΧ (Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών) Πειραιώς και Σαλαμίνος. Εκεί θα συναντούσα τον παλαιοημερολογίτη μητροπολίτη Γερόντιο για μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη…

Χτύπησα το κουδούνι της ξύλινης πόρτας, ενώ μια κάμερα ασφαλείας προφανώς κατέγραφε τις κινήσεις μου. Η πόρτα άνοιξε και βρέθηκα στον χώρο υποδοχής όπου υπήρχαν δύο γραφεία. Με υποδέχθηκαν ευγενέστατα μια κυρία και ένας κύριος, και οι δύο νεαρής ηλικίας.

Ο μητροπολίτης Γερόντιος Λουδάρος, ένας 43χρονος κληρικός με σπουδές στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική σχολή καθώς και στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Αθηνών, είναι καθισμένος πίσω από ένα παλιό ξύλινο γραφείο, από όπου σηκώνεται, με χαιρετά και με υποδέχεται με χαμόγελο.

«Η Ιερά Μητρόπολις Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών Πειραιώς και Σαλαμίνος είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και ιδρύθηκε δι’ αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας ΓΟΧ Ελλάδος στις 29 Σεπτεμβρίου 1972.

Οι παλαιοημερολογίτες είναι ομάδες ορθόδοξων χριστιανών, οι οποίες αποσχίσθηκαν από την επίσημη ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος το 1924, όταν η τελευταία επέλεξε να ακολουθήσει το Γρηγοριανό ημερολόγιο που είχε υιοθετήσει η Πολιτεία. «Δεν είμαστε τυπολάτρες ή ειδωλολάτρες των δεκατριών ημερών, αλλά η διαφορά μεταξύ νέου και παλαιού ημερολογίου είναι θέμα πνευματικό και σήμερα πλέον είναι θέμα δογματικό» υπογραμμίζει ο ποιμενάρχης των ΓΟΧ στον Πειραιά.

Βρίσκω την ευκαιρία να ρωτήσω για τα οικονομικά της Μητροπόλεως, για το πώς, πόσο και από ποιον πληρώνονται οι κληρικοί και οι λαϊκοί της Εκκλησίας των ΓΟΧ: «Ποιος μισθός; Δεν υπάρχει μισθός αλλά επαιτεία. Από τη... σημαία (από το ποίμνιο) πληρωνόμαστε.

Όταν τον ρωτώ αν ο μισθός του, το εισόδημά του τον μήνα ξεπερνά τα 1.000 ευρώ, γελά και μου απαντά: «Ζήτημα είναι αν το δικό μου εισόδημα ξεπερνά τα 500-600 ευρώ.

Η κατάστασή μας είναι τραγική. Είμαστε στην κυριολεξία επαίτες». Όσο για τα έσοδα που είχε το 2008 η Μητρόπολή του, ο κ. Γερόντιος δηλώνει: «Τα έσοδά μας ήταν 29.000 ευρώ και τα έξοδά μας 31.000 ευρώ. Επίσης να σας πω ότι το κτίριο αυτό είναι με ενοίκιο και ότι οι συνεργάτες μου ανήκουν στο ποίμνιό μου και εργάζονται εθελοντικά. Αντιλαμβάνεστε ότι αντιμετωπίζουμε μεγάλα οικονομικά προβλήματα, αλλά ευτυχώς που υπάρχουν και δωρεές των πιστών. Η ισχύς μας είναι η αγάπη του λαού. Έχει ο Θεός!».

Βρίσκω την ευκαιρία και τον ρωτώ για τον τρόπο που μετακινείται προς τις ενορίες του. Ο μητροπολίτης κυκλοφορεί με μια παλαιά Mercedes που οδηγεί ο ίδιος… «Μερικές φορές έχω χρησιμοποιήσει και τα μαζικά μέσα μεταφοράς και το λέω με κάθε σεμνότητα».

(Αποσπάσματα από συνέντευξη στην Εσπρέσο)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

έτσι αγαπητέ Παναγιώτη ξεσκεπάστηκες, παλαιοημερολογίτης.... Εμ, λέω και εγώ γιατί τέτοιος πόλεμος στην Εκκλησία μας..

Φίλε είσαι αξιολύπητος, ο Θεός να συγχωρέσει!!!πλανήθηκες

P. MICHALOPOULOS είπε...

Χα, χα! Εσύ ...παρα-πλανήθηκες αγαπητέ μεν αλλά και αγαθέ (για να μη πω αφελή ή πονηρέ) ανώνυμε!

Δεν είμαι παλαιοημερολογίτης! Πώς έβγαλες αυτό το συμπέρασμα;

Εγώ, από ένα μεγάλο κείμενο του ρεπορτάζ, απομόνωσα μόνο αυτά που βγάζουν μάτι σχετικά με τις θέσεις των παλαιοημερολογιτών που είναι πραγματικά αστείες.

Δεν το σχολίασα το θέμα (ότι θέλουν να γίνουν και αυτοί δημόσιοι υπάλληλοι) ελπίζοντας ότι όλοι θα καταλάβετε.

Εσύ όμως φίλε τη πάτησες! Δεν κατάλαβες ότι βγάζει μάτι η δήλωση του "γέροντα" ότι είναι …δογματικό θέμα οι 13 μέρες διαφορά που έχουμε; Δεν κατάλαβες πόσο αστείος είναι όταν λέει ότι… ζητιανεύει αλλά έχει μερσεντές; Ότι το θεωρεί ταπεινό φρόνημα που έχει χρησιμοποιήσει ακόμα και λεωφορείο;

Να τον ρωτήσει κανείς τι μισθό έπαιρνε ο Απόστολος Παύλος, και πόση η «αρετή» του, αυτού του Δεσπότη, αν συγκριθεί με το γαϊδουράκι του Κυρίου, που μόνο μια φορά το χρησιμοποίησε (άντε και μια ψαράδικη βάρκα);

Και τώρα οι δυο μας αγαπητέ… ταμπουρωμένε(γιατί άραγε;) πίσω από την ανωνυμία σου:

Πού είδες τον πόλεμο εκ μέρους μου, κατά της Εκκλησίας; Και ποια είναι η εκκλησία "σας";

Αυτή των ομοφυλοφίλων; Των θρησκέμπορων; Των προσκυνημένων στον πάπα των παπικών;

Αυτήν υπερασπίζεσαι και θρηνείς που εγώ την πολεμάω;

Βγάλε την μάσκα αν τολμάς, και έλα να μου απαντήσεις.