Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ «αδειάζει» την Ντόρα ρίχνοντας άγκυρα στην Τουρκία.

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ «αδειάζει» την Ντόρα ρίχνοντας άγκυρα στην Τουρκία.

Στο περιθώριο η Ελλάδα

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθεται η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη μετά το «άδειασμα» που της επιφύλασσε η Χίλαρι Κλίντον και τις δημόσιες αβροφροσύνες που αντάλλαξε μπροστά στις κάμερες με τον Τούρκο ομόλογό της Αλί Μπαμπατζάν.
Η επίσημη επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα σήμανε την αρχή μίας πολιτικής για την επαναπροσέγγιση και τη στενή συνεργασία που είναι αποφασισμένη να ακολουθήσει η νέα διοίκηση του Λευκού Οίκου σε σχέση με την Τουρκία. Αυτή θα έχει -όπως όλα δείχνουν- τη σφραγίδα Ομπάμα. Η ανακοίνωση της επίσημης επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου στην Άγκυρα ήρθε ως «κεραυνός εν αιθρία» στο επιτελείο του υπουργείου Εξωτερικών.
Υπέρ Τουρκοκυπρίων
Το πρώτο στίγμα της διακριτικά ευνοϊκής μεταχείρισης που επιφυλάσσουν οι ΗΠΑ στην Τουρκία έδωσε προχθές η Χίλαρι Κλίντον, αρχής γενομένης με το Κυπριακό. Στο κοινό ανακοινωθέν που εξέδωσε με τον Αλί Μπαμπατζάν, η Αμερικανίδα υπουργός νομιμοποιεί ένα από τα βασικά επιχειρήματα της Άγκυρας για το Κυπριακό περί ανάγκης «άρσης του αποκλεισμού των Τουρκοκυπρίων», ρίχνοντας εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη για τη μη εξεύρεση λύσης στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Το απαράδεκτο αυτό κείμενο φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση Ελλάδα και Κύπρο, με τις ΗΠΑ να δείχνουν έτοιμες να ξεκινήσουν μία διπλωματική ερμηνεία του Κυπριακού, με τα «μάτια» όμως της Τουρκίας. Η θετική στάση της Αμερικής εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο πολιτικής επικύρωσης του πρωταγωνιστικού ρόλου της Τουρκίας σε Καύκασο, Μέση Ανατολή. Η επίσημη συνάντηση του Μπαράκ Ομπάμα με Γκιουλ - Ερντογάν στην Τουρκία αυτό ακριβώς προδίδει: την πρόθεση, δηλαδή, των ΗΠΑ για χάραξη κοινών στρατηγικών επιδιώξεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Άγκυρας, από τις οποίες όμως η Ελλάδα μένει εκτός.
Απανωτά «σοκ»
Την ίδια στιγμή που η Ουάσινγκτον επανεξετάζει την πολιτική της έναντι της Συρίας και του Ιράν, η Άγκυρα μεσολαβεί μεταξύ Δαμασκού και Τελ Αβίβ, και αυτοπροβάλλεται ως πιθανός «ενδιάμεσος κρίκος» με την Τεχεράνη. Οι εξελίξεις αυτές και η διαφαινόμενη αναθεώρηση της αμερικανικής πολιτικής προς το ευνοϊκότερο σε σχέση με την Τουρκία συνιστούν απανωτά «σοκ» για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Αποδομούν την ιδεατή εικονική πραγματικότητα που έχει καταφέρει να φιλοτεχνήσει ο μηχανισμός της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη, παραποιώντας ή ακόμα και αποκρύπτοντας σημαντικά στοιχεία, που αποκαλύπτουν τους αρνητικούς συσχετισμούς δυνάμεων που διαμορφώνονται για τη χώρα μας.
Εικονική πραγματικότητα
Το θεωρητικό κατασκεύασμα των στενών δεσμών πολιτικής φιλίας που συνέδεαν την κ. Μπακογιάννη με την οικογένεια Μπους διαψεύστηκε από τα πενιχρά αποτελέσματα που επέφερε σε επίπεδο αμερικανικών και ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αντιστοίχως, τώρα φαίνεται πως έχουμε περάσει στο επικοινωνιακό πλασάρισμα των δήθεν καλών και αποτελεσματικών επαφών της κ. Μπακογιάννη με τη
Χ. Κλίντον κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Ουάσινγκτον. Τα γεγονότα αποτυπώνουν μια πραγματικότητα που είναι διαμετρικά αντίθετη με αυτήν που προσπάθησε να δημιουργήσει το επιτελείο της Ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών. Οι ΗΠΑ, χωρίς να τηρούν καν τα προσχήματα, ποντάρουν στην αναβάθμιση της συνεργασίας τους με την Τουρκία, ενώ η Χίλαρι Κλίντον αδιαφορεί για την ισορροπία δυνάμεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, κάτι που πρόσεχε ιδιαίτερα η προκάτοχός της Ράις, η οποία προς αποφυγήν παρεξηγήσεων συνδύαζε πάντα την επίσημη επίσκεψή της στη γείτονα με ένα «πέρασμα» από τη χώρα μας.
Χαμογελαστός παρατηρητής
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, στην εξωτερική πολιτική, είτε παρατηρεί απλώς τις εξελίξεις είτε μοιράζει χαμόγελα δεξιά και αριστερά» σχολίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ. Τα απανωτά χαστούκια που δέχεται η χώρα μας από το φιλοτουρκικό προσανατολισμό της αμερικανικής πολιτικής την καθιστούν «αδύναμο κρίκο» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με την Άγκυρα να εκλαμβάνει ως αδυναμία την υποχωρητικότητα με την οποία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προσεγγίζει τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

City Press

Δεν υπάρχουν σχόλια: