Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Το ΛΑ.Ο.Σ. και το indymedia



Το ΛΑΟΣ ισχυρίζεται ότι δεν είναι ένα φασιστικό κόμμα -ούτε καν ακροδεξιό, ούτε έστω όσον πατάει η γάτα!

Όμως όπου γάμος (της καταστολής) και χαρά (του αυταρχισμού) οι βουλευτές του πρώτοι -με πρώτον και καλύτερον τον κ. Καρατζαφέρη, όστις εσχάτως επιδίδεται και στη λογοκρισία διά των αγωγών.
Στο ίδιο πνεύμα (και αρετή) ο πολυπράγμων βουλευτής του ΛΑΟΣ κυρ Βελόπουλος ζήτησε απ' τον υφυπουργό Παιδείας κ. Ταλιαδούρο να βάλει χέρι στον Πρύτανη του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, κ. Κωνσταντίνο Μουτζούρη, ώστε να σταματήσει ο ιστότοπος indymedia να χρησιμοποιεί τον εξοπλισμό του Πολυτεχνείου για να βγαίνει στον διαδικτυακόν αέρα. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον ϋμπεργκρουπενλοχία κυρ Βελόπουλο βλάπτει σοβαρά το Σύνταγμα της Δημοκρατίας.
Ευεπίφορος στα κελεύσματα του ΛΑΟΣ ο νεοδημοκράτης κυρ Ταλιαδούρος, έσπευσε ευπειθέστατος να χαϊδέψει τα αυτιά του κ. Πρύτανη με ορισμένες ξηγημένες κουβέντες -πάντα υπέρ Δημοκρατίας- «βρέστε τον διακομιστή που χρησιμοποιεί το δίκτυο του ιδρύματος»- πλην όμως τα αυτιά του κ. Πρύτανη δεν φαίνεται να ίδρωσαν και παρέπεμψε την ντιρεκτίβα της κομαντατούρ στις ελληνικές καλένδες.
Τι είναι το «indymedia» (για τους μη γνωρίζοντες): ένας ιστότοπος «αντιπληροφόρησης», όπως αυτοπροσδιορίζεται, στον οποίον ο αντιεξουσιαστικός χώρος (αλλά κι άλλοι ενδιαφερόμενοι πολίτες) ανακοινώνουν τις ιδέες τους, τις διακινούν, συχνά συγκρούονται, ενίοτε μάλιστα πολύ έντονα. Με έναν λόγο είναι το indymedia μια αγορά ιδεών, ένα φόρουμ συνάντησης, ένα μαχητικό πεδίο ενός χώρου από τη φύση του ανήσυχου και χρήσιμου σε όλους, ανεξαρτήτως ιδεολογικής τοποθέτησης. Σε τι αυτό βλάπτει τη Δημοκρατία; -έστω την αστική δημοκρατία; Ελα ντε!
Αλλά ακόμα κι αν για να λαμβάνει χώρα όλη αυτή η φασαρία των ιδεών, των προσώπων και των ομάδων χρησιμοποιείται η υποδομή ενός ΑΕΙ, αυτό επίσης σε τι βλάπτει τη δημοκρατία; μήπως άραγε, απ' την άλλη κοστίζει τόσο σε χρήμα,
ώστε να ταραχτούν οι συνήθεις απολογητές του νεοφιλελευθερισμού και να αρχίσουν να μηρυκάζουν τα συνήθη κλισέ για το «κόστος στις πλάτες των φορολογουμένων»; Οσο και να «κοστίζει» η ανάρτηση απ' το δίκτυο του όποιου ΑΕΙ στο διαδίκτυο ενός τέτοιου ιστότοπου, πάντως, δεν κοστίζει ούτε όσον το φτερό μιας βόμβας απ' αυτές που τα αφεντικά των νεοφιλελεύθερων μας φιλοδωρούν όπου γης, ούτε επίσης όσο ένα χιλιοστό από ένα βατοπεδινό στρέμμα γης...
Συνεπώς αυτό που ενοχλεί τον κυρ Βελόπουλο δεν είναι το όποιο κόστος, ούτε η όποια θεσμική παρατυπία, αλλά η ίδια η διακίνηση των ιδεών. Οπως οι φασίστες έτσι κι αυτός προσπαθεί να φιμώσει ό,τι δεν γουστάρει (όταν δεν μπορεί να του σπάσει το κεφάλι, καθώς κάνουν οι Χρυσαυγίτες κόθορνοι, όταν τους δίνεται η ευκαιρία).
Πάντως είναι ευχάριστο που αυτή η οχληρή απόφυση του δικομματισμού, το ΛΑΟΣ, δεν χάνει ευκαιρίες για να δείχνει το πραγματικό του πρόσωπο -ένα απ' τα πολλά που διαθέτει ο λαϊκισμός, αναλόγως κάθε φορά του στόχου που επιλέγει.


ΣΤΑΘΗΣ Σ. 6.ΙΙ.2009 stathis@enet.gr


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/02/2009


1 σχόλιο:

stavroula είπε...

H gnwsth paroimia leei:
Opoios exei thn muga mugiazetai...
As prosexan...gt oti 8eleis poulaei
to magazi tous...