Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

ΑΡΧΕΙΟ: Θαύμα: Μεταμόσχευση νεφρού από μοσχάρι σε νεαρό ασθενή

Δημοσίευση : 5 Ιουλίου 2008

Διαβάζουμε στο βιβλίο «ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΛΟΥΚΑΣ» (Θήβα 2002. Εκδόσεις Ακρίτας), του Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριου Αντωνόπουλου, τον «βίο» του αγίου Λουκά του Ρώσου, γιατρού κι έπειτα αρχιεπίσκοπου, τα ακόλουθα:

«Στο νοσοκομείο του Γενισέισκ επιχείρησε μια πρωτοποριακή και δυσκολότατη επέμβαση. Του έφεραν ένα νέο άνδρα με βαριά νεφρική ανεπάρκεια. Η κατάστασή του ήταν απελπιστική. Ο επίσκοπος γιατρός, μην έχοντας άλλη λύση, αποφάσισε να κάνει μία «ηρωική» επέμβαση κι επιχείρησε μεταμόσχευση νεφρού από μοσχάρι στο νεαρό ασθενή, παρά τα πενιχρά μέσα που διέθετε. Ο γιατρός που διηγήθηκε το γεγονός αυτό, χαρακτηρίζει επιτυχημένη την επέμβαση, δίχως άλλες λεπτομέρειες για το πόσο έζησε ο ασθενής, τα μετεγχειρητικά προβλήματα κ.λπ. Τονίζει όμως πως ο επίσκοπος Λουκάς άφησε έκπληκτους τους συναδέλφους του. Οι μεταμοσχεύσεις ήσαν τότε μάλλον στη σφαίρα της φαντασίας. Πολλές δεκαετίες αργότερα θα γενικευθούν.».

Οδυσσέας Τσολογιάννης:

«Ο βιογράφος τοποθετεί το γεγονός στο έτος 1924. Και μ' αυτά τα λόγια του ο βιογράφος, ούτε λίγο ούτε πολύ, υποστηρίζει ότι η ανακάλυψη-εφεύρεση είναι του αγίου Λουκά.

Ότι την πρώτη μεταμόσχευση έκανε ο άγιος Λουκάς.

Και συνειρμικά και με ψυχολογικό τρυκ, έτσι ευλόγησε και τη δωρεά οργάνων παρμένων από καννιβαλικώς κατασπαραγμένον αναίσθητο και ανερώτητο βαριά τραυματισμένο ζωντανό άνθρωπο..»

Δεν υπάρχουν σχόλια: