Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2009

Γιορτάζει, δεν γιορτάζει...

Γιορτάζει ο Σταμάτης, η Σταματία, ο Ασημάκης, η Ασημένια.
...και ο Συμεών (όχι ο μητρ. Ν. Σμύρνης)

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2009


Του Αγίου και Δικαίου Συμεών του Θεοδόχου, και Άννης της Προφήτιδος. Ιωάννου, Νικολάου και Σταματίου, Νεομαρτύρων εκ Σπετσών.

Ανατολή: 07:28
Δύση: 17:51
ΣΕΛΗΝΗ ΠΡΩΤΟ ΤΕΤ.



Ο Χριστός, μετά τη Γέννησή Του, ήλθε στο Ναό του Σολομώντος, σαράντα μέρες μετά τη θαυμαστή Γέννησή του, σύμφωνα με τις διατάξεις του Μωσαϊκού Νόμου. Ήλθε βασταζόμενος στην αγκαλιά της Μητέρας Του και εδόθη από Αυτήν στα χέρια του πρεσβύτη Συμεών, που ονομάσθηκε «Θεοδόχος», διότι αξιώθηκε να δεχθεί στα χέρια του τον Θεάνθρωπο, Εκείνον, ο Οποίος ως Θεός συγκρατεί τα σύμπαντα. Και όλος συγκίνηση και χαρά ο ευλογημένος εκείνος πρεσβύτης Συμεών, που του είχε δώσει υπόσχεση ο Θεός ότι θα αξιωνόταν να δει πριν πεθάνει τον αναμενόμενο επί αιώνες Μεσσία, αναφώνησε: «τώρα πλέον πάρε με κοντά Σου, Κύριε της ζωής και τους θανάτου· αφού αξιώθηκα να δω Εσένα, τον Δεσπότη μου, δεν έχω τίποτε άλλο καλύτερο να δω!».



Κάθισμα, ήχος γ', Την ωραιότητα

Εκ της Παρθένου σε, σωματωθέντα Χριστέ, χαίρων εδέξατο, ο Ιερός Συμεών, Νυν απολύεις εκβοών, τον δούλόν σου Δέσποτα, Άννα δε η άμεμπτος, η Προφήτις και ένδοξος, την ανθομολόγησιν, και τον ύμνον προσήγέ σοι. Ημείς δε Ζωοδότα βοώμέν σοι, Δόξα τω ούτως ευδοκήσαντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: