Ο Πόλ Έκμαν, κορυφαίος ψυχολόγος , αναγνωρισμένη αυθεντία διεθνώς στην ανάλυση των συναισθημάτων και των ανθρώπινων εκφράσεων, δήλωσε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Προώθηση της Επιστήμης ότι η ηθική φιλοσοφία του Δαρβίνου πιθανότατα είχε εμπνευστεί από τα κείμενα του θιβετανικού βουδισμού.
Σύμφωνα με τον Έκμαν, το λιγότερο γνωστό βιβλίο του Δαρβίνου "Η έκφραση του συναισθήματος στον 'Ανθρωπο και τα Ζώα", όπου, μεταξύ άλλων, γίνεται εκτενής αναφορά στην κοινότητα των συναισθημάτων ανάμεσα στα ζώα και τον άνθρωπο, συμφωνεί απόλυτα με τις βουδιστικές θέσεις - και μάλιστα κάνει χρήση σχεδόν ίδιων εκφράσεων με τα βουδιστικά βιβλία!
Παράξενα γεγονότα της ζωής του
"Το δίλημμα του γάμου: Σαν καλός επιστήμονας, ο Κάρολος έκανε μια αναλυτική λίστα με τα υπέρ και τα κατά του γάμου. Στα κατά έβαλε, μεταξύ άλλων, το χάσιμο χρόνου και την αδυναμία διαβάσματος το απόγευμα. Στα υπέρ την συντροφιά της γυναίκας του ("καλύτερα από ένα σκύλο σε κάθε περίπτωση") και τα παιδιά. Στο τέλος, η ζυγαριά έγειρε προς τα θετικά και παντρεύτηκε.
"Οικογενειακές απώλειες: Ο Δαρβίνος και η γυναίκα του είχαν δέκα παιδιά, αλλά δύο από αυτά πέθαναν νήπια και ένα τρίτο, η αγαπημένη του κόρη, στην ηλικία των δέκα ετών. Το τελευταίο γεγονός τον συγκλόνισε και θεωρείται ότι τον έκανε να χάσει την (όποια) πίστη του στο Θεό.
"Αγνωστικιστής: Αν και συμβατικός Χριστιανός εξωτερικά, ο οποίος μάλιστα είχε σπουδάσει στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ για να γίνει αγγλικανός ιερέας, λίγο πριν το ταξίδι του με το "Μπιγκλ", ο Δαρβίνος αργότερα είπε ότι ήταν αγνωστικιστής, αλλά όχι τελεσίδικα άθεος.
express.gr
Παναγιώτης: «ο Κάρολος Ροβέρτος Δαρβίνος, μου είπε ότι..»
- Κύριε CH. DARWIN. Είστε ο συγγραφέας του βιβλίου «Περί γενέσεως των ειδών»;
DARWIN: Μάλιστα κύριε, μάλιστα κύριε! Ήμουν που λέτε, φυσιοδίφης, έκανα ταξίδια, παρακολουθούσα στη φύση τα ζώα και τα φυτά, και κράταγα σημειώσεις πέντε χρόνια.
- Μάλιστα! Και πότε εκδώσατε το βιβλίο σας;
DARWIN: Το εξέδωσα το 1859. Στον πρόλογό του μάλιστα, προειδοποιούσα λέγοντας ότι «βεβαίως πλάνες τινές θα παρεισέφρησαν εις το έργο μου», στον δε επίλογό του παραδεχόμουν και Δημιουργό (δεν είπα ακριβώς για Θεό). Εγώ, τόσα ήξερα τότε, τόσο άπιστος ήμουνα, και γι αυτό έγραψα αυτά που έγραψα! Γιατί να το κρύψομεν άλλωστε;
- Σήμερα, πια είναι η «εξελίξη» της θεωρίας σας;
DARWIN: Ποια «θεωρία»; Εγώ, μια υπόθεση έκανα. Αυτή η «εξελιγμένη» θεωρία με τα κοκάλα και τους πιθηκάνθρωπους (διαβάζω και εγώ ΤΙΜΕ και Καθημερινή), αυτό το προπαγανδιστικό σίριαλ, δείχνει προχειρότητα που τρομάζει και εμένα τον ίδιο. Αυτό είναι (Μπρρρ) «εξελίξη» της επιστήμης προς τα πίσω!..
- Βλέπω ότι δεν έχετε και σε πολύ μεγάλη υπόληψη τους νέο-Δαρβινιστές!
DARWIN: Αχ, άκουσε καλέ μου άνθρωπε: Εγώ ο χριστιανός, εεε ο α-θεολόγος ήθελα να πω, εεε τι έλεγα; Α, ναι! Βλέπετε, ο υλισμός και η αθεΐα «πιστεύουν» όπως και εγώ στην τύχη! Έτσι, κόλλησαν επάνω μου σαν προϊστορικά στρείδια, να πούμε, όλα αυτά τα «ευυπόληπτα» άτομα. Άρπαξαν που λέτε, την ευκαιρία αυτοί οι «εντιμότατοι κύριοι» να χτυπήσουν την Αγία Γραφή στη διδασκαλία της για τη δημιουργία από το Θεό.
- Και μια τελευταία (και αδιάκριτη ίσως) ερώτηση: πότε πεθάνατε;
DARWIN: Πέθανα το 1882 σε ηλικία 83 ετών.
Και με την ευκαιρία της συνέντευξης αυτής, κάνω έκκληση στους ξεχυλωτές και ανακυκλωτές της «θεωρίας» μου: Σταματήστε, επιτέλους, να παραπλανάτε τον κόσμο!!!
Παναγιώτης
2 σχόλια:
Shmera h 8ewria tou Darvinou legetai oti parousiazei polla kena,
ena apo auto einai k peri "missing ling". O krikos ths alusidas sthn
"Katagwgh twn Idwn".
Asfalws kaneis dn mporei na stamathsei thn ereuna. O an8rwpos dhmiourgh8hke gia na ereuna ton kosmo k ta fainomena tou!
Allwste k h diafora tou ws logiko on ap ta upoloipa eidh. h katakthsh ths gnwshs
To provlha arxizei otan mia 8ewria ginetai katesthmeno/8rhskeia...teleiws apoluto...k to sunantas arketa stous kairous mas.
Isws k poio prin.
Έτσι ακριβώς, όπως τα λες, είναι!
Δημοσίευση σχολίου