Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2009

Τραγωδία στην Αυστραλία


Ανυπολόγιστες καταστροφές από τα πύρινα μέτωπα στην Αυστραλία


Στους 173 οι νεκροί, περισσότεροι από 100 οι αγνοούμενοι, από τις πυρκαγιές που μαίνονται στα νοτιοανατολικά της Αυστραλίας. Δεκάδες πολίτες έχουν μεταφερθεί με σοβαρά εγκαύματα στα νοσοκομεία.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί Έλληνες μεταξύ των θυμάτων.

Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα ανέλθει στους 300, ανέφερε νωρίτερα στο ΣΚΑΪ ο δημοσιογράφος στην εφημερίδα Νέος Κόσμος της Μελβούρνης, Αλέξανδρος Λογοθέτης.

Όπως είπε, μεγάλος αριθμός των πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμό.


Εκτός ελέγχου μαίνονται 25 μέτωπα στη Βικτόρια.

Εκτιμάται ότι 20 πόλεις έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές στις υποδομές τους.

Για ενέργειες που αναλογούν σε μαζικές δολοφονίες, έκανε λόγο ο αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ.

Πέντε χιλιάδες είναι οι άστεγοι.

(ΣΚΑΪ)

«Όλοι χάθηκαν. Όλοι χάθηκαν. Όλοι. Τα σπίτια τους χάθηκαν. Όλοι είναι νεκροί μέσα στα σπίτια εκεί. Όλοι είναι νεκροί», φώναζε τρομοκρατημένος ο Κρίστοφερ Χάρβεϊ ένας από τους επιζώντες στην πόλη Κίνκλεϊκ, που υπέστη το μεγαλύτερο πλήγμα.

«Θα είναι σαν Χιροσίμα, σας λέω, Θα είναι σαν να έπεσε πυρηνική βόμβα. Υπάρχουν ζώα νεκρά παντού στο δρόμο», περιέγραψε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Παράλληλα, πλημμύρες μαστίζουν αυτές τις ημέρες την Πολιτεία του Κουίνσλαντ στον Βορρά.

Το έθνος βυθίστηκε σε ακόμη μεγαλύτερη θλίψη όταν οι αρχές της πολιτείας ανακοίνωσαν χθες ότι το μικρό αγόρι, μόλις 5 ετών, που χάθηκε στον ποταμό Ντέντρι προσπαθώντας να σώσει τον σκύλο του είναι κατά πάσα πιθανότητα νεκρό αφού δέχθηκε επίθεση κροκόδειλου.

Οι φωτιές κατέστρεψαν τουλάχιστον 330.000 εκτάρια, κυρίως θάμνων στην Πολιτεία της Βικτώριας και αρκετά αμπέλια στην Κοιλάδα Γιάρα. Πολλοί άνθρωποι κάηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν, άλλοι παγιδεύτηκαν στα σπίτια τους και μερικοί γλίτωσαν καταφεύγοντας σε πισίνες ή δεξαμενές. Μεταξύ των θυμάτων, σύμφωνα με αναφορές είναι ο κορυφαίος παρουσιαστής ειδήσεων της τηλεόρασης, Μπράιαν Νέιλορ και η σύζυγός του. Το κύμα της στάχτης μεταφέρθηκε στη Μελβούρνη.

Η πραγματική εικόνα των απωλειών, ανθρώπινων και υλικών, όταν υποχωρήσουν οι φλόγες, οι ισχυροί άνεμοι και ο ανελέητος καύσωνας, μπορεί να αποκαλυφθεί πολύ χειρότερη. Το Συμβούλιο Ασφαλειών της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να υπολογιστεί ο «λογαριασμός».

H KAΘHMEPINH

Δεν υπάρχουν σχόλια: