Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009

Ο Εφραίμ εμφανίστηκε στους δρόμους της Πάτρας. Θα παρελάσει και στον Τύρναβο...

Επί περίπου τέσσερις μήνες οι δραστηριότητές του «σκέπασαν» την πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου, ήταν το κεντρικό θέμα στα δελτία ειδήσεων και «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων.

Εδώ και δύο εβδομάδες ο μοναχός Εφραίμ έχει επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο.

Αυτή τη φορά για… να δοκιμάσει τις σχέσεις του Δήμου Πατρέων με το Αγιον Όρος. Αφορμή η παρέλαση ομοιωμάτων του στο Καρναβάλι της αχαϊκής πρωτεύουσας. Πέτρα του σκανδάλου τα δύο άρματα που τον σατιρίζουν.

Στο πρώτο, εικονίζονται τρεις μοναχοί –όλοι με τη μορφή του Εφραίμ– σε ένα τραπέζι με φλουριά και τρία πιάτα. «Ενα για τη λίμνη Βιστωνίδα, ένα για τα Ολυμπιακά Ακίνητα κι ένα για τα παραθαλάσσια φιλέτα της Χαλκιδικής» εξήγησε στον ΕΤ.Κ ο δήμαρχος Πατρέων κ. Ανδρέας Φούρας.

Στο δεύτερο, που βασίστηκε σε σκίτσο της σχολής Ορνεράκη, εμφανίζεται ο πρώην υπουργός Επικρατείας κ. Θεόδ. Ρουσόπουλος να κάνει καντάδα στο μοναχό Εφραίμ.

Οι πρώτες αντιδράσεις εκδηλώθηκαν στις 5 Φεβρουαρίου, όταν τα μέλη του χριστιανικού συλλόγου «Άγιος Μάρκος ο Ευγενικός» έστειλαν εξώδικο στο Δήμο Πατρέων ζητώντας να μην επιτραπεί η παρέλαση άρματος που φέρει τη μορφή του μοναχού Εφραίμ. «Προσβάλλεται βάναυσα το θρησκευτικό μας συναίσθημα, καθόσον πληροφορούμαστε ότι στις καρναβαλικές εκδηλώσεις θα υπάρχει ένα τουλάχιστον άρμα που διασύρει και γελοιοποιεί την Ορθόδοξη Εκκλησία» αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στο εξώδικο.

Στο «χορό» μπήκαν ύστερα από λίγες ημέρες εκπρόσωποι 20 ιερών μονών του Αγίου Ορους, οι οποίοι ζήτησαν από τον κ. Φούρα να «πρυτανεύση η σύνεσις και η διάκρισις».

Αιχμηρές επιστολές προς το δήμαρχο έστειλαν επίσης ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του κ. Φλωράτου, κ. Π. Ρηγάτος, και ο Σύνδεσμος Φίλων του Αγίου Ορους που εδρεύει στην Πάτρα.

Ο κ. Φούρας και ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Αλεξ. Σκαρμέας ξεκαθάρισαν σε όλους τους τόνους ότι «δεν πρόκειται να παρέμβουμε λογοκριτικά σε σατιρικά καρναβαλικά άρματα» και επισήμαναν ότι «είναι αδιανόητο να ταυτίζεται το σατιριζόμενο πρόσωπο με το θεσμό από τον οποίο προέρχεται».

«Δεν τίθεται θέμα προσβολής θρησκευτικών συμβόλων. Στηρίζουμε το θεσμό της Εκκλησίας. Η σάτιρα αφορά σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο που τους τελευταίους μήνες απασχόλησε την κοινωνική και πολιτική ζωή του τόπου», δήλωσε στον ΕΤ.Κ ο υπεύθυνος για τη διοργάνωση του Καρναβαλιού κ. Χρ. Σπυρόπουλος.

Παρόμοιες ήταν οι τοποθετήσεις του νομάρχη Αχαΐας κ. Δημ. Κατσικόπουλου και του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, μέλη του οποίου παρέστησαν υπέρ του δήμου κατά την εκδίκαση των ασφαλιστικώμέτρων στο Μονομελές Πρωτοδικείο Πατρών.

Τελικά η σάτιρα επικράτησε και ο Εφραίμ εμφανίστηκε στους δρόμους της Πάτρας το βράδυ της Παρασκευής, στην πρώτη παρέλαση που γίνεται κάθε χρόνο στην πόλη.

Παρά τις αντιδράσεις, ο... μοναχός Εφραίμ θα παρελάσει και στον Τύρναβο, ως «Βασιλιάς Καρνάβαλος».


(Από τον Ε.Τ.)

3 σχόλια:

stavroula είπε...

Ti periergo...se mena dn prosvaletai to 8rhskeutiko mou sunais8hma...prosvalomai sto na exw
asunhdhtous ierarxes ekproswpous ths Agias Ekklhsias tou Kuriou mas k 8eou hmwn Ihsou
...prosvaletai k diasuretai
8anasima h pisth mas me ton ka8e
8eompaixth asunhdhto eite mesa sthn ekklhsia eite sthn politikh.
O ka8e skeutomenos an8rwpos mporei
na kanei swsth diakrish.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Έτσι είναι Σταυρούλα!... Όπως ακριβώς τα λες…

P. MICHALOPOULOS είπε...

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ: Προσβάλλομαι...

http://xairete.blogspot.com/2009/02/stavroula.html