Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Βγήκε, τελικά, ο Κύριλλος!

Το εκλεκτορικό σώμα των 702 επισκόπων, κληρικών, ηγουμένων μοναστηριών, επικεφαλής θεολογικών ακαδημιών και λαϊκών από όλες τις επαρχίες της Ρωσικής Εκκλησίας ανέδειξαν ως 16ο Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας τον έως χθες μητροπολίτη Σμολένσκ και Καλίνινγκραντ Κύριλλο, 63 ετών.

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ο μητροπολίτης Μινσκ Φιλάρετος, που είχε έρθει τρίτος στην πρώτη ψηφοφορία που διεξήχθη την Κυριακή και συμμετείχαν μόνο τα μέλη της Ιεραρχίας, υποχώρησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της τοπικής Συνόδου, υπέρ του κ. Κυρίλλου.

Η εκλογική διαδικασία ξεκίνησε χθες το μεσημέρι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στον μεγαλειώδη Ναό του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα. Τα 700 και πλέον μέλη της τοπικής Συνόδου συγκεντρώθηκαν σε μια από τις σύγχρονες αίθουσες τελετών που λειτουργούν στο συγκρότημα του Ναού και οι πόρτες της έκλεισαν ερμητικά για τους απλούς πιστούς και τους δημοσιογράφους.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως κάποιοι εκκλησιαστικοί παρατηρητές εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για τη συμμετοχή και τον ρόλο ορισμένων εκ των λαϊκών εκλεκτόρων. «Μάλλον δεν είναι απλή σύμπτωση ότι στην εκλογή συμμετέχουν επιχειρηματίες που χρηματοδοτούν τη Ρωσική Εκκλησία με εκατομμύρια δολάρια, καθώς επίσης και κυβερνήτες ρωσικών επαρχιών ή σύζυγοι πολιτικών», σχολίαζαν με νόημα.

Η ενθρόνισή του θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

(Πηγή: Η Καθημερινή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: