Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

ΑΡΧΕΙΟ: «SANTA» MOUTRA TOUS: Γελοιοποιούν το νόημα των Χριστουγέννων

Δημοσίευση : 3 Δεκεμβρίου 2007

ERNEST SAVES CHRISTMAS (ή σε εμπορική μετάφραση: ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΙ ΜΠΕΛΑΔΕΣ), ήταν ο τίτλος μιας αμερικανικής κωμωδίας του 1988, που είδα στην τηλεόραση. Και κοιτάξτε πώς το κανάλι το ίδιο περιέγραφε (σε «τρέηλερ») την υπόθεση:
«Σκληρή δουλειά. Ατελείωτο ταξίδι σε άγριες ώρες και γλίστρημα απ' την καμινάδα. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια.
"Βρώμικη δουλειά κι όμως, κάποιος πρέπει μα την κάνει"! Αυτήν την χρονιά, ο καλός γέροντας, ο Άι Βασίλης, μετά από πολύχρονη εθελοντική υπηρεσία, είναι έτοιμος να αποσυρθεί. Ψάχνοντας τον αντικαταστάτη του, ζητά την βοήθεια του κοσμαγάπητου Έρνεστ Γουόρελ. Έτσι, το μέλλον των Χριστουγέννων και των όμορφων παραδόσεών τους, βρίσκεται στα χέρια του.. πιο γκαφατζή κινηματογραφικού ήρωα!.».

Από την «περιγραφή» αυτή, φαίνεται ότι άλλη είναι η «βρώμικη δουλειά». Η δουλειά των ανθρώπων (και δεν μιλάμε για το Αμέρικα αλλά για το πιθηκίζον Γιουνανιστάν) που θέλουν να (γελοιοποιήσουν το νόημα των Χριστουγέννων - και τον χριστιανισμό) «παίζοντας» με το όνομα του Μ. Βασιλείου, «κοτσάροντάς» του ασεβέστατα.. το «Άι Βασίλης» και ταυτίζοντάς τον προκλητικότατα, με το παραμυθένιο αυτό δημιούργημα της ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ, τον κύριο Χο Χο Χο!..

..Αλά οι ξένοι, δεν μας φταίνε σε τίποτα (από όσους δεν είναι Ορθόδοξοι, τι να περιμένουμε;) αφού τέτοια η πίστη τους, τέτοιοι και οι «άγιοί» τους (το Σάντα, σημαίνει Αγία;). Κατασκεύασαν λοιπόν αυτοί οι άσχετοι με την πίστη μας (σαν ορθόδοξος μιλάω, και.. με την άδειά σας), κατασκεύασαν που λέτε, ένα χαζοχαρούμενο «φούσκα», που η φαντασία των παιδιών τους θα τα κάνει λέει, να ζητούν από αυτόν τα δώρα των Χριστουγέννων (όταν μεγαλώσουν λίγο και καταλάβουν την κοροϊδία, γιατί να μη γίνουν και γκανστεράκια, ε;). Αφού λοιπόν («Άγγλοι, Γάλλοι, Πορτογάλοι», που λέει και ο Χατζιαβατης), δεν τον ονόμασαν Άι Βασίλη («Άει.. ρε..!» ..να τους πει κανείς, στους δικούς μας..), τότε η ασέβεια αυτή είναι καθαρά δική μας, ημών των ελληναράδων δηλαδή..

..Εκείνοι οι άνθρωποι, οι ξένοι, (στην πραγματικότητα προτεστάντες οι πιο πολλοί), δεν έχουν αγίους, ούτε επομένως σέβονται και παραδέχονται αγίους της Εκκλησίας μας. Και δικαίωμά τους! ..Οι δικές τους χριστουγεννιάτικες παραδόσεις και το μέλλον τους, βρίσκεται (σύμφωνα με τα σενάρια όλων των σχετικών με τις γιορτές αυτές ταινιών τους), βρίσκεται στα χέρια ενός κάτοικου του Βόρειου Πόλου. Και που μάλλον γι αυτούς δεν θα είναι και τόσο «φανατικός» άντρας, αφού τον ονόμασαν... SANTA (δηλαδή ΑΓΙΑ) CLAUS!.. Τον βάλανε λοιπόν και σε ένα έλκηθρο που το τραβάνε λέει τάρανδοι, και έχει και κάτι ξωτικά (για χριστιανισμό μιλάμε, και όχι σατανισμό, ε;) και έχει λοιπόν, και κάτι ξωτικά, λέει, (ο «SANTA» τώρα), για βοηθούς..

Όλα αυτά εμένα, πέρα από το κωμικό του πράγματος, (κατά το σενάριο), μου φαίνονται περισσότερο δαιμονικά παρά χριστουγεννιάτικα και χριστιανικά..

..Και «καλά» οι ξένοι. Κάνουν την πλάκα τους με τον μίστερ «βαρέλα» αυτό κύριο. Γελούν με τα γλιστρήματά του απ' την καμινάδα. ..Γελούν λοιπόν οι μεγάλοι στο Αμέρικα και αλλού, με τον απίθανο καρτουνίστικο άγιο, γελούν και με την χαζομάρα των παιδιών τους που τα κατάφεραν να πιστέψουν σε αυτόν, αλλά..
..Αλλά, με την «μετονομασία» του χοντροφασουλή αυτού χολιγουντιανού κόμικς (και κωμικού) ήρωα, σε.. Άι Βασίλη, με την μετονομασία αυτή από εμάς τους Ορθόδοξους Χριστιανούς και Έλληνες, τι δείχνουμε; Δείχνουμε δυστυχώς ότι έχουμε ξεπουλήσει (πολύ πιο πριν από την υπόθεση με τις «ταυτότητες Σημίτη»), έχουμε ξεπουλήσει την ταυτότητά μας, «για τα καλά», στην ξενομανία..

..Εγώ λοιπόν πιστεύω (αν μου επιτρέπετε), ότι είναι προδοσία, ακόμα και το να ανεχόμαστε τη βλασφημία αυτή, διότι ο «Άι Βασίλης» δεν είναι καρτούν, δεν είναι γελοιογραφία, δεν είναι διαφημιστής, δεν είναι «μάπετ σόου»..

Διαβάζω στο βιβλίο των θρησκευτικών, τα σχετικά για τον Μέγα Βασίλειο:
«Ωραίος στη μορφή, ασκητικός στη ζωή του, ο ιεράρχης άγιος Βασίλειος. Γεννήθηκε στην Καισάρεια της Καππαδοκίας τον 4ο αιώνα μ.Χ. Η Εκκλησία, τιμά την μνήμη του τη 1η Ιανουαρίου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: