Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Τελικά, ποια είναι αυτά τα «ξόανα» που «κλέβουν» τις σπάνιες (μεγάλης χρηματικής άξιας) ιερές εικόνες της Ορθοδοξίας, από τους ναούς μας;

Βρέθηκαν οι σπάνιες εικόνες του Τσοτύλιου

«Πέσαμε θύματα παραπληροφόρησης. Οι εικόνες δεν κλάπηκαν, αλλά είχαν μεταφερθεί για συντήρηση χωρίς να με ενημερώσουν». Ανακουφισμένος ο πατήρ Σπύρος, ιερέας του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής στο Τσοτύλι Κοζάνης, μιλώντας στην «Espresso» λύνει το μυστήριο με τις έξι σπάνιες εικόνες που έκαναν φτερά από το τέμπλο του ιστορικού ναού.


Η υπόθεση αναστάτωσε την τοπική κοινωνία και προκάλεσε την κινητοποίηση της αστυνομίας. Ευτυχώς, όπως προέκυψε από την έρευνα, τις εικόνες πήρε εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Σισανίου και Σιατίστης για συντήρηση, χωρίς όμως να ενημερώσει τον ιερέα που είναι υπεύθυνος της εκκλησίας.

Οι σπάνιες εικόνες εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς το Σαββατοκύριακο από τον ιστορικό Ιερό ναό Αγίας Παρασκευής. Με δεδομένο ότι ο ιερέας του ναού δεν γνώριζε οτιδήποτε, εκφράστηκαν φόβοι ότι ήταν έργο ιερόσυλων. «Οταν διαπίστωσα ότι οι εικόνες έλειπαν, επιχείρησα χωρίς επιτυχία να επικοινωνήσω με τον πρωτοσύγκελο της μητρόπολης. Συνομίλησα τελικά με τον αρχιερατικό επίτροπο, ο οποίος όμως δεν γνώριζε κάτι για μεταφορά των εικόνων. Θεωρώντας ότι επρόκειτο για κλοπή αναγκάστηκα να καταφύγω στην αστυνομία, όπως όφειλα. Ευτυχώς για όλους, τελικά τις εικόνες τις είχε πάρει η μητρόπολη» λέει στην «Espresso» ο ιερέας. «Θα μπορούσαν βέβαια να με είχαν ενημερώσει για να γίνει κάποιο πιστοποιητικό παραλαβής. Δεν έγινε κάτι τέτοιο, αλλά ευτυχώς δεν υπάρχει κίνδυνος για τις εικόνες» συμπληρώνει.

Το περιστατικό προκάλεσε σκεπτικισμό στον ιερέα.

«Με προβληματίζει γενικά το φαινόμενο που παρατηρείται να παίρνουμε τις εικόνες από τις εκκλησίες και να τις μεταφέρουμε στα μουσεία. Με τον τρόπο αυτό δεν κάνουμε τίποτα περισσότερο από το να βάζουμε την ίδια την Ορθοδοξία μέσα στο μουσείο» σχολιάζει με νόημα και προσθέτει για τα φαινόμενα κλοπής που καταγράφονται και στις εκκλησίες: «Παλαιότερα είχαμε τους αγίους για να μας προστατεύουν. Σήμερα έχουμε καταντήσει να προστατεύουμε εμείς τους αγίους».

ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ
(Εσπρέσο)

Δεν υπάρχουν σχόλια: