Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008

Ιερές μπίζνες στο σινεμά

Ιερές μπίζνες στο σινεμά

Της ΕΛΕΩΝΟΡΑΣ ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ - φωτ. Defd/Apeiron

Στην Ιταλία του Μπερλουσκόνι άνοιξε τους τελευταίους μήνες μια μεγάλη συζήτηση για την Ιταλία του Αντρεότι! Αφορμή μια ταινία που προβάλλεται και στη χώρα μας, το «Il Divo» του Πάολο Σορεντίνο, στο οποίο περιγράφονται οι διασυνδέσεις του χριστιανοδημοκράτη ηγέτη με τη μαφία και το Βατικανό. Στη χώρα μας, ευτυχώς, μαφία υπό τον ιταλικό ή αμερικανικό ορισμό δεν υπάρχει. Μέχρι προ τινος νομίζαμε ότι δεν υπάρχει και ανάλογη του Βατικανού πολιτικο-οικονομική δραστηριότητα, από την εδώ εκκλησία. Μέχρι προ τινος...



Στο «Monsignor», ο Κρίστοφερ Ριβ στο ρόλο του πατρός Τζον Φλάχερτι φθάνει στο Βατικανό και γίνεται μαυραγορίτης.
Πού θα πάει όμως, θα το συνηθίσουμε! Η υπόλοιπη Δύση έχει προ πολλού σταματήσει να σκανδαλίζεται από την «ιερή» διείσδυση στην πολιτική ζωή και στις μπίζνες. Οι πιστοί εκεί είδαν τους τραπεζίτες του Βατικανού να κατηγορούνται ευθέως για ξέπλυμα ναρκοδολαρίων και έναν συνεργάτη τους να κρεμιέται σε μια γέφυρα του Λονδίνου!

Το σινεμά ενέταξε στη μυθοπλασία του πολλές πραγματικές ή φανταστικές ιστορίες για την ιερή διαπλοκή και τις κοσμικές μπίζνες της εκκλησίας (στη Δύση), ως καταδικαστέα μεν αλλά υπαρκτά φαινόμενα του δημόσιου βίου.

Στο «Il Divo» ο σκηνοθέτης περιγράφει έναν άνθρωπο που συνομίλησε πολιτικά με την εκκλησία και τη μαφία και απέσπασε ισχύ προσφέροντας πλούτο και ανοχή.



ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑhttp://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=37515620

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι αλήθειες στη Δύση για τις "ιερές μπίζνες" έχουν καταγραφεί όχι μόνο στο σινεμά! Όση οδύνη κι αν επιφυλάσσει η πραγματικότητα σε αυτούς που πιστεύουν, υπάρχει πάντα το χρέος προς την αλήθεια, που κι αυτό , για τους χριστιανούς εκπορεύεται από την πίστη προς το Θεό. Έξοχο το κείμενο.

P. MICHALOPOULOS είπε...

Σας ευχαριστώ για το σχόλιο σας! :-)