Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2008

Ο ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ "ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ"

Κύριε Μιχαλόπουλε,

Επειδή αμφισβήτησαν μερικοί (π.χ. Τροκτικό, Ρεσάλτο κ.λ.π. ) την αξιοπιστία του άρθρου "ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ" με μόνα τους επιχειρήματα κατηγόριες για δήθεν προβοκάτσια και συκοφαντία ( λες και απειλείται η Εκκλησία, αλίμονο μας αν η Εκκλησία εξαρτιόταν από την ηθική υπόσταση των αντιπροσώπων της ) σας θέτω υπ’ όψιν την άποψη του Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβροσίου που έγραψε στο blog του σε σχετική ερώτηση.

Είναι η μόνη επίσημη εκκλησιαστική άποψη για την ώρα κι έχει σημασία διότι ο κ. Αμβρόσιος ήταν αυτάδελφος του μακαριστού Χριστοδούλου ,γνώστης της προσωπικής του ζωής και κομιστής της Διαθήκης του στον Αρχιεπίσκοπο.


Ο/Η A.Z. είπε...

Σεβασμιότατε

Θα ήθελα τη γνώμη σας για το άρθρο ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ του περιοδικού ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ.

Έγινε γνωστό σε όλα τα blogs.

Τα στοιχεία τα είχε δημοσιεύσει η Άντζυ Σταθάτου ως "το μυστικό του σφραγισμένου δωματίου" στις εφημερίδες κι από εκεί μάλλον πάρθηκαν.

Η Αρχιεπισκοπή και η Χρυσοπηγή, επισήμως, δεν έχουν διαψεύσει ούτε αποδεχτεί τίποτε.

Είστε νομίζω ο πλέον αρμόδιος, να αναφέρετε με επιχειρήματα κι όχι εξορκίζοντας, όπως κάνουν ορισμένα blogs, για την όλη υπόθεση στοιχεία.

Ίσως σας βάζω δύσκολα, αλλά πρέπει να δοθεί μια απάντηση από κάποια επίσημα χείλη.

Ευχαριστώ.

7/11/2008 3:03 μμ


Ο/Η ΣΤΟΧΑΖΟΜΑΙ και ΓΡΑΦΩ...... είπε...

" Ο/Η A.Z. είπε...

Σεβασμιότατε

Θα ήθελα τη γνώμη σας για το άρθρο ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ του περιοδικού ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ....."


Απαντώ:

Αγαπητέ/ή μοι,

1. Και εγώ ανέγνωσα το περιεχόμενο του συγκεκριμένου άρθρου. Αισθάνθηκα λύπη και αγανάκτηση.

2. Δεν είμαι εις θέσιν να απαντήσω, διότι δεν γνωρίζω τίποτε περισσότερο από τα αναγραφόμενα, ψευδή ή αληθινά, στο δημοσίευμα.

Ουδείς εκ των προσώπων του στενού περιβάλλοντος του μακαριστού Αρχιεπισκόπου μπόρεσε να μου επιβεβαιώσει τα αναγραφέντα.

3. Μοναδική εξαίρεση υπήρξεν ο άλλοτε Αρχιδιάκονος του κυρού Χριστοδούλου π. Άνθιμος, ό οποίος μόνον άπαξ μου ωμίλησε με πόνο ψυχής, για να μου περιγράψει την αχαρακτήριστη συμπεριφορά των προσώπων, τα οποία ενήργησαν την καταγραφήν. Καταγράφοντας τα αντικείμενα προέβαινον σε ανίερα και ασεβή σχόλια εις βάρος του νεκρού, ένεκα των οποίων ο π. Άνθιμος διαμαρτυρόμενος απεχώρησε από την Επιτροπήν, απεσύρθη εις τι δωμάτιον της κατοικίας και ανελύθη εις δάκρυα γιά την κακοποίηση που υφίστατο ο Γέροντάς του, νεκρός πλέον, ο εν ζωή πολυδοξασμένος Αρχιεπίσκοπος.

4. Επίσης η ευγενεστάτη Κυρία Σ., ανήκουσα στην την Αθηναϊκήν κοινωνίαν των προσώπων με υψηλό εισόδημα, μου ωμίλησε με παράπονο για την κακοποίηση του μακαριστού Χριστοδούλου, λέγουσα: 'γιατί δεν βγαίνει κάποιος από σας να υπερασπισθή την μνήμην του αειμνήστου Χριστοδούλου; Εμείς από την εταιρείαν μας και από την οικογένειάν μας εδωρήσαμε στον Μακαριστό Χριστόδουλο τις κουρτίνες, τα φωτιστικά, τα επιπλα, τον Καναπέ Versasse κ.α. μόνο και μόνο από αγάπη και σεβασμό προς την Εκκλησία. Δεν μπορεί το σπίτι του Αρχιεπισκόπου να είναι μίζερο"! Αυτά μου είπε.

5. Μετέφερα το παράπονο της Κυρίας Σ. στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία όμως δεν έδειξε παραπέρα ενδιαφέρον. Αγνόησε παντελώς το ζήτημα.

6. Μετέφερα επίσης το παράπονο αυτό και σε πρόσωπα, που ανήκαν έως χθες στην αυλή του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Ουδείς όμως προέβη σε κάποια ανακοίνωση.

7. Δεν γνωρίζω λοιπόν τίποτε επί της ουσίας. Επαναλαμβάνω, ότι ουδείς μπόρεσε να μου επιβεβαιώσει το δημοσίευμα. Αλλά και ουδείς υποβλήθηκε στον κόπο να το διαψεύσει. Άρα "δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται".

8. Μετά την άνοδό του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο δεν υπήρξα ουδ΄ επί στιγμήν ένα μέλος του στενού κύκλου του Χριστοδούλου. Όταν με εδέχετο σε συνεργασία, τότε που ήμουνα Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων, με δεχόταν στο Γραφείο του, στην οδό Αγ. Φιλοθέης!

Στον πρώτο όροφο της κατοικίας του, στο Ψυχικό, για πρώτη φορά ανέβηκα μετά την εκδήλωση της ασθενείας του, κυρίως μετά το ΜΙΑΜΙ!

9. Ούτε και οι της Αδελφότητος "ΧΡΥΣΟΠΗΓΗ" γνωρίζουν κάτι περισσότερο. Ο Χριστόδουλος είχε κόψει τα νήματα της επικοινωνίας μαζί τους. Κρατούσε μια τυπική μόνο σχέση με την Χρυσοπηγή! Έτσι τον είχαν κατηχήσει (καταντήσει, θα έλεγα) κάποιοι εκ του κύκλου του.

10. Προσωπικά έμεινα πιστός στη φιλία μας. Αλλά και επικριτικός, οσάκις τούτο ήτο αναγκαίον. Εκείνος όμως δεν ετίμησε τη φιλία μας. Μοναδική εξαίρεση ήταν στα τέλη της ζωής του, όταν εις εμέ, και όχι σε κάποιον άλλον εκ των συνεργατών του, ενεπιστεύθη την Διαθήκην του. Ήτο αυτή μια κορυφαία πράξη αγάπης και εμπιστοσύνης, αλλά αυτή ήλθε πολύ αργά....

Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

+Ο Κ & Αι. Α

7/11/2008 11:41 μμ


ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Σχετικά με το αν είναι αλήθεια ή όχι το ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ με τον μακαριστό, μια γεύση του(της χλιδής που ζούσε) ήταν η διαμονή του στο ξενοδοχείο FOUR SEASONS με 8000 ευρώ την βραδιά, που το είχε παραδεχτεί κι ο ίδιος.
Δωράκι του έκαναν, να μη το δεχτεί;