Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

ΔΙΑΒΑΖΩ, ΣΗΜΕΡΑ:

ΔΙΑΒΑΖΩ:

Ιστορική ομιλία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη σύνοδο των καθολικών επισκόπων στη Καπέλα Σιστίνα στο Βατικανό.

Χθες το απόγευμα, για να τιμηθεί ο εξαιρετικά σημαντικός φιλοξενούμενος, ο Πάπας Βενέδικτος, αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί η σημερινή συνεδρίαση στην αίθουσα Νέρβι, όπως είχε προβλεφθεί, αλλά στην "Καππέλλα Σιξτίνα", στο παρεκκλήσι με τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγέλου, όπου συνεδριάζουν, πάντα, οι καρδινάλιοι, για την εκλογή του ποντίφικα.

(Θ. Ανδρεάδης - Συγγελάκης)




ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:


ΚΑΠΕΛΑ ΣΙΞΤΙΝΑ (Cappella Sistina)



Παποστάσιο, ο ναός του Βατικανού
Με τον ως άνω τίτλο, κυκλοφόρησε από τις «Πρότυπες Θεσσαλικές εκδόσεις» πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα μελέτη του Δρος Κων. Σιαμάκη.
Ο συγγραφεύς αποκαλύπτει δια πολλών, ότι ο περίφημος ναός του αγίου Πέτρου της Ρώμης στο Βατικανό που κτίσθηκε το 1506 δεν είναι τίποτα άλλο στην πραγματικότητα παρά ένας ναός που κτίσθηκε κατ' απομίμηση του ειδωλολατρικού πανθέου, του ναού δηλαδή όπου τοποθετούνταν τ' αγάλματα των Ρωμαίων αυτοκρατόρων μεταξύ των αγαλμάτων των άλλων θεών της ελληνορωμαϊκής μυθολογίας και αναγορευόταν οριστικά πλέον ως θεοί.
Ο ναός δεν μιμήθηκε μόνο το πάνθεο ιδεολογικά, αλλά και επικαλύφθηκε με τα μάρμαρα του ειδωλολατρικού πανθέου, τα οποία αφαιρέθηκαν απ' αυτό αφήνοντας μόνο τα τούβλα του. Με ανδριάντες μεγαλοπρεπείς, με ή χωρίς την ακολουθία τους, με προτομές ανάλογα με τη φήμη τους παριστάνονται οι πάπες. Με αγάλματα ή χρωστικές εικόνες παριστάνονται και διάφορα πρόσωπα της Βίβλου ή της εκκλησιαστικής ιστορίας ή της ιστορίας της εγκοσμίου παπικής αυτοκρατορίας, πριν αυτή καταλυθεί από τον Ναπολέοντα της Γαλλίας. Μέχρι και η έκφυλη Μαρία Στιούαρτ υπάρχει εκεί, επειδή ήταν παπική και ζωγραφίζεται τόσο άσεμνα πού μόνο πορνογραφική εικόνα μπορούσε να την παρουσιάζει έτσι.
Ο τρόπος που παριστάνονται τα μέλη των συνοδειών των παπών αγόρια και νεαρές κοπέλες είναι ελεεινοί και τρισάθλιοι και παρέλκει να τον παρουσιάσουμε και περιγράψουμε. Νομίζει κανείς ότι βρίσκεται κατά τον συγγραφέα σε «πορνείο ή κιναιδαριό». Ο υποτιθέμενος «ναός» του «αγίου Πέτρου» φανερώνει και αποκαλύπτει ξεκάθαρα το «μεγάλο έργο και τη προσφορά των παπών». Είναι αυτοί που «μετουσίωσαν την ειδωλολατρία σε Χριστιανισμό, τη βία σ' ευλογία, τη γενοκτονία σε ιεραποστολή, τη δολοφονία των διαφωνούντων σε ιερά εξέταση, την πράξη της κρεβατοκάμαρας σε αποκαθήλωση, τις πόρνες σε αρετές και τους κιναίδους σε αγγελούδια».
Εν τέλει το όλο σκηνικό του ναού, η ιστορία του και τα αίτια δημιουργίας του θυμίζουν όσα γράφει ο απ. Παύλος για τον αντίχριστο:
«Ο άνθρωπος της αμαρτίας, ο υιός της απωλείας, ο αντικείμενος και υπεραιρόμενος επί πάντα λεγόμενο θεόν ή σέβασμα, ώστε αυτόν εις τον ναόν του Θεού ως Θεόν καθίσαι αποδεικνύντα εαυτόν ότι έστί Θεός (Β΄Θεσ. 2, 3-4).
Ναός του Θεού εδώ νοητέον η Χριστιανοσύνη ολόκληρος.
Και ύστερα διαμαρτυρόταν ο Χριστόδουλος γιατί η Ε.Ο.Κ δεν θεώρησε τον Χριστιανισμό (Παπισμό) ως θεμέλιο του πολιτισμού της.
Μα οι άνθρωποι είναι σοβαροί, δεν είναι καραγκιόζηδες, ούτε βλάκες!
Συνιστούμε τη μελέτη εκθύμως.
Προειδοποιούμε όμως ότι χρειάζεται γερά νεύρα και ατσάλινη πνευματική προσωπικότητα, για να μη σκανδαλισθεί κανείς από τις αποκαλύψεις που κάνει αυτό το «ιερό μνημείο» για τον Παπισμό.

(Από το περιοδικό ΙΕΡΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΗ)


(Δημοσίευση, 3 Οκτωβρίου 2007, στο εξαφανισμένο μας ιστολόγιο, τα "χαιρετίσματα")

Δεν υπάρχουν σχόλια: