Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2008

Την αντικατάσταση του θρησκευτικού όρκου ζητεί η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ)


[...] ...πολλοί νομικοί υποστηρίζουν ότι η υποχρεωτική ορκοδοσία είναι αντισυνταγματική και για τους χριστιανούς ορθόδοξους, σύμφωνα με χωρία του Ευαγγελίου, τους Ιερούς Κανόνες της Εκκλησίας και εγκύκλιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ενώ γίνεται και επίκληση σχετικής δικαστικής απόφασης, που απάλλαξε πολίτη που αρνήθηκε να δώσει θρησκευτικό όρκο γιατί η χριστιανική θρησκεία απαγορεύει τον όρκο.

Καταλήγοντας, λοιπόν, στο συμπέρασμα ότι ο θρησκευτικός όρκος προκαλεί συνταγματικά προβλήματα όχι μόνο για τους αλλόθρησκους και τους άθεους, αλλά και για τους ίδιους τους χριστιανούς ορθόδοξους, η ΕΕΔΑ, υπό τον πρόεδρό της Κ. Παπαϊωάννου (που εκπροσωπεί στη χώρα μας τη Διεθνή Αμνηστία), ζητεί να απαλειφθεί ο θρησκευτικός όρκος όχι μόνο σε όλες τις δικαστικές διαδικασίες (όρκος μάρτυρα, ενόρκου, πραγματογνώμονα, διερμηνέα κλπ.), αλλά και από τον πρόσφατο Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και Υπαλλήλων ΝΠΔΔ (ν. 3528/07) και τον Γενικό Κανονισμό Υπηρεσίας στον Στρατό, με ανάλογη διαγραφή των αναφορών στο Ιερό Ευαγγέλιο, τα Ιερά Σύμβολα, τα θρησκευτικά σύμβολα, κλπ.

Στη θέση τού «ορκίζομαι να φυλάττω ή να εκπληρώνω», κλπ. προτείνει να ισχύσει το «δηλώνω στην τιμή και υπόληψή μου ότι θα φυλάττω» κλπ.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

(ΕΘΝΟΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: