Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

24χρονος Διάκονος της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου Σερρών, πωλούσε… και «της Παναγίας τα μάτια»!


Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας "κρύβει" η σύλληψη του 24χρονου διακόνου της μητρόπολης Σιδηροκάστρου και 43χρονου Ελβετού. Όπως προέκυψε από τις έρευνες, στις αποσκευές του δεύτερου βρέθηκαν περίπου 200 οστά και μια ασημένια λειψανοθήκη.

Ακολούθησε εξέταση των κατασχεμένων οστών, από την οποία διαπιστώθηκε ότι είναι καλά συντηρημένα, αρωματισμένα με μύρο και στο καθένα αναγράφεται όνομα Αγίου ή Οσίου.

Τα οστά και τη λειψανοθήκη παρέλαβε ο 43χρονος από τον νεαρό διάκονο, αφού μετέβη στο Σιδηρόκαστρο, για να τα μεταφέρει και να τα παραδώσει σε υψηλόβαθμο ιερέα (Αρχιμανδρίτη) Εκκλησίας στη Γερμανία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην αστυνομία.

Μετά από έρευνες τις οποίες διεξήγαγε η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης στο σπίτι του διακόνου βρέθηκαν 10 ναρκωτικά χάπια, 505 οστά και 15 κρανία στα οποία αναγράφονταν ονόματα Αγίων ή Οσίων, όπως και μια βυζαντινή εικόνα του 19ου αιώνα, ένας βυζαντινός σταυρός του 19ου αιώνα, δύο βυζαντινά δαχτυλίδια, πέντε αρχαία και βυζαντινά νομίσματα, τα οποία σύμφωνα με εκτίμηση αρμόδιας Αρχαιολόγου, εμπίπτουν στις Προστατευτικές Διατάξεις του Ν. περί Αρχαιοτήτων.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για παράβαση Νόμου "περί Αρχαιοτήτων", "Περιύβριση Νεκρών", "Διακεκριμένη Περίπτωση Κλοπής" "Αποδοχή και Διάθεση Προϊόντων Εγκλήματος" και παράβαση "Ν. περί Ναρκωτικών".

Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η δράση των εμπλεκομένων ατόμων και η προέλευση των παραπάνω οστών. Τα τελευταία θα εξεταστούν από αρμόδιο Ανθρωπολόγο- Οστεολόγο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

ΠΗΓΗ: nooz.gr


Σοκ στη Θεσσαλονίκη από υπόθεση εμπορίας «ιερών» οστών

Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 24 Μαΐου 2010, 12:50

Υπόθεση εμπορίας «ιερών» οστών και αρχαιοκαπηλίας, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται διάκονος της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου, απασχολεί τις Αρχές στη Θεσσαλονίκη.

Η αρχή του νήματος άρχισε να ξετυλίγεται μετά τον εντοπισμό μίας ασημένιας λειψανοθήκης, 197 οστών και τεσσάρων κρανίων, σε βαλίτσα ενός 43χρονου Ελβετού, ο οποίος επρόκειτο να ταξιδέψει από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» προς τη Φρανκφούρτη.

Ο 43χρονος, ο οποίος συνελήφθη την Κυριακή στο αεροδρόμιο, υποστήριξε ότι τα είχε αγοράσει από τον 24χρονο διάκονο, θεωρώντας ότι πρόκειται για λείψανα Αγίων.

Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του 24χρονου, η οποία ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας. Εκεί, οι αστυνομικοί εντόπισαν 505 οστά, 15 κρανία, καθώς και αντικείμενα που εμπίπτουν στον νόμο περί αρχαιοτήτων: μία εικόνα, έναν σταυρό, δύο δακτυλίδια και πέντε νομίσματα. Ο διάκονος συνελήφθη σήμερα το πρωί.

Για την υπόθεση αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=138265&cid=4




Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, για παράβαση Νόμου "περί Αρχαιοτήτων", "Περιύβριση Νεκρών", "Διακεκριμένη Περίπτωση Κλοπής" "Αποδοχή και Διάθεση Προϊόντων Εγκλήματος" και παράβαση "Ν. περί Ναρκωτικών".

http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=45375



ΣΧΕΤΙΚA:

Τρίτη, 25 Μαΐου 2010

Μακάβριο εμπόριο λειψάνων "αγίων"


Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

Έρευνες σε εκκλησίες και μοναστήρια για την προέλευση των «άγιων οστών»

1 σχόλιο:

P. MICHALOPOULOS είπε...

Εκρυβε στη βαλίτσα του 200 οστά

25/5/2010

Μια απίστευτη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας ήρθε στο φως μετά τη σύλληψη 43χρονου Ελβετού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» λίγο προτού επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για τη Γερμανία καθώς είχε στις αποσκευές του περίπου 200 οστά! Η υπόθεση αποκτά διαστάσεις θρίλερ μετά τη σύλληψη 24χρονου διακόνου της Μητρόπολης Σιδηροκάστρου Σερρών, ο οποίος φέρεται ότι έδωσε στον αλλοδαπό τα οστά που υποτίθεται ότι είναι αγίων, ενώ στο σπίτι του βρέθηκαν ακόμη περισσότερα οστά.

Η υπόθεση αρχαιοκαπηλίας που απασχολεί το αρμόδιο τμήμα της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης άρχισε να ξετυλίγεται το μεσημέρι του Σαββάτου όταν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης συνελήφθη ένας Ελβετός υπήκοος που ήταν γεννημένος στη Ζυρίχη, αλλά διαμένει μόνιμα στη Γερμανία. Ο έλεγχος στις αποσκευές του άφησε άφωνους τους αστυνομικούς. Οι βαλίτσες του ήταν γεμάτες οστά! Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί εντόπισαν 197 οστά και τμήματα οστών, τρία κρανία, τέσσερα τμήματα κρανίων, ένα οστό χεριού καθώς και μια ασημένια λειψανοθήκη με χαραγμένη αναπαράσταση και το όνομα του Αγίου Δημητρίου.

Τα μακάβρια ευρήματα μεταφέρθηκαν στα κεντρικά της Ασφάλειας όπου εξετάστηκαν και διαπιστώθηκε ότι είναι άριστα συντηρημένα, αρωματισμένα με μύρο και στο καθένα αναγραφόταν το όνομα κάποιου αγίου ή οσίου! Οπως προέκυψε από την έρευνα της αστυνομίας, ο 43χρονος είχε φτάσει στη Θεσσαλονίκη δύο μέρες πριν και πήγε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών όπου συνάντησε έναν 24χρονο διάκονο της μητρόπολης, από τον οποίο παρέλαβε τα οστά που βρέθηκαν στην κατοχή του. Οπως κατέθεσε στην αστυνομία ο αλλοδαπός, θα παρέδιδε τα οστά σε αρχιμανδρίτη εκκλησίας στη Γερμανία.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης πήγαν στο Σιδηρόκαστρο και έκαναν έρευνα στο σπίτι του διακόνου. Εκεί ανακάλυψαν 505 οστά και 15 κρανία, στα οποία επίσης αναγράφονταν ονόματα αγίων ή οσίων, καθώς και μια βυζαντινή εικόνα του 19ου αιώνα, έναν βυζαντινό σταυρό από την ίδια περίοδο, δύο βυζαντινά δαχτυλίδια και πέντε νομίσματα, εκ των οποίων τα τρία βυζαντινά και τα δύο αρχαία. Σαν να μην έφταναν αυτά, ο διάκονος κατείχε και δέκα ναρκωτικά δισκία.

Ο τελευταίος φέρεται να δήλωσε... συλλέκτης οστών αγίων, ενώ ανθρωπολόγος - οστεολόγος της αρχαιολογικής υπηρεσίας κλήθηκε να εξακριβώσει την προέλευση των οστών. Εις βάρος και των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων, περιύβριση νεκρών και άλλα αδικήματα.


ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ
www.espressonews.gr